Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Harun A. Altuntaş

Harun A. Altuntaş

Yazar

Meluncanlar bir olalım!

Sizlere "Türk Adaları Huzurla Dolu" ve "Mavi Vatana Can Veren İsim" başlıklı makalelerimde; Grand Turk (Büyük Türk) Adası'nı keşfeden Türk denizcisi Kemali Hasan Efendi'nin, Osmanlı Donanması'nın Amirali Kemal Reis'le bir ilgisi olmadığını anlatmıştım. Kemali Hasan Efendi'nin olsa olsa bir Meluncan olabileceğini de yazmıştım. Ayrıca sizlere Meluncanlar hakkında bilgi vereceğimi söylemiştim. Gelin şimdi Meluncanların kim olduğuna şöyle bir bakalım:

Meluncan, Amerika Birleşik Devletleri (ABD)'nin güneydoğu eyaletlerinde, daha ziyade orta Apalaşya'nın Cumberland Gap yöresinde yaşayan bir takım toplulukları tanımlamak için kullanılan bir ifadedir. Basit anlamda Meluncan halkının Kızılderili, Afrikalı Amerikalılar ve diğer etnik guruplarla karışmış, "tam beyaz" olmayan guruplardan oluştuğu inanışı ağır basmaktadır. 7. ABD Başkanı Andrew Jackson'ın koyduğu yasalar nedeniyle sadece beyazlar, zenciler, melezler ve kızılderililer rahat yaşayabiliyordu. Bu yüzden Meluncanların tüm yasal hakları ellerinden alınmış, evleri okulları yakılıp yıkılmıştı. Toplum içinde adeta Amerikalılardan ayrışmış, dışlanmışlardı.

Meluncanların kökeni konusunda değişik iddialar ortaya atıldı, bu iddiaları şu şekilde dile getirebiliriz:

1) Çoğunluğunu Krokelerin (Cherokee) oluşturduğu Amerikan yerlisi, 2) Siyahi Afrikalılar, 3) Batı Afrika'daki Araplar, 4) Yahudiler, 5) İskoçyalılar, 6) Portekizliler, 7) Türk denizciler.

Son yıllarda, Meluncan halkının kökenine ilişkin N. Brent Kennedy'nin yaptığı araştırmalar neticesinde -ki kendisi de Meluncan olduğunu kabul eder- bunların Türk asıllı oldukları ortaya çıktı. N. Brent Kennedy'nin iddiasına göre, bu insanların ortak kökeni 16. yüzyılda İnebahtı Deniz Savaşı'nda Haçlı donanmasına ait Portekiz veya İspanyollara esir düşen ve sonrasında Amerika kıtasına getirilen 400 kadar Osmanlı leventine dayanmaktadır.

"Meluncan" sözcüğünün kökeni fazla irdelenmemesine karşılık, yaygın kanaat, bunun Fransızca "karışık" anlamına gelen "mélange" sözcüğünün bozulmuş şekli olabileceğidir. Türk uzmanların tezine göre ise bu kelimenin aslı Osmanlıca'da "melun can", yani "lanetlenmiş can"dır.

Türkiye'de "Meluncan" şeklindeki yazım yaygındır. Abraham Lincoln ve Elvis Presley'in meluncan olabileceği bilinmektedir.

Aslında ABD'de kendini Türk asıllı olarak gören 7 milyon nüfuslu bir topluluk vardır. Bunların 3 milyonu Meluncan, 2 milyonu Kızılderilidir. Avrupalıların Amerika'ya göçlerinde nüfusları 100 milyona yakın idi ve Osmanlı devrinin sonlarında 300 bin Osmanlı vatandaşı ABD'ye göç etti. Bu arada oldukça kalabalık Kazak, Kırgız, Tacik, Özbek, Türkmen, Azeri Türkü ve çoğu Kırımlı Türk (Tatar) olmak üzere Orta Asya Türkü vardır. Bunlara İslam ülkelerinden gelip ABD vatandaşı olan Müslümanlarla, Amerikalı beyaz ve siyah Müslümanları katarsak Türk ve Müslüman topluluklar 10 milyonu aşar.

Klasik tarih kitaplarına göre Amerika'yı İngiltere, İrlanda ve İskoçya'dan gelenler kurdular. BBC Televizyonu ilmi belgelerle dayanarak Amerika'ya ilk gelenlerin İzmir-Çeşme asıllı Meluncan olduğunu bildirmiştir. ABD'nin güneydoğusunda Apalaş dağlarında yaşayan Meluncanlar Amerika'ya ilk gelen göçmenlerdendir. Atalarının kim olduğunu araştıran Virginia Üniversitesi görevlilerinden Dr. Brent Kennedy; "Apalaş dağlarına ilk gelen yabancılar Kuzey Avrupalılar değil, Osmanlı Türkleridir" demekte ve bunu şu belgelere dayandırmaktadır: 1550 yılında İngiltere Akdeniz'de hakimiyet için İspanya ve Portekiz ile savaşır. Portekiz deniz savaşlarında esir aldığı Osmanlı Türkleri'ne bugünkü Amerika'daki Güney Carolina'da Santa Elena'daki sömürgesine getirir. 1587 yılında İngiliz Amirali Frances Drake, 30 gemi ile Kuzey Amerika'daki Portekiz ve İspanya sömürgelerini ele geçirir. Bu sömürgedeki 400 Türk esiri ise serbest bırakılır. İngiliz tarihi arşivlerinde bunların Türk asıllı esir olduğu yazılıdır. Bu 400 Türk, Pohatan ve Pamunkay kızılderili kızları ile evlenip çoğalır. Zamanla gelen nesiller Türklüğü ve İslamiyeti unuturlar, hıristiyan olurlar. Amerikan iç savaşında hizmet ederler ama ABD'nin bağımsızlığında farklı toplum statüsüne sokulmazlar. Bu yüzden yeterince söz sahibi olamazlar. Meluncanların lideri Doktor Berent Kennedy hastalanır. Kendisine Kayalık Dağlar Humması teşhisi konur. Ancak hastalığının Akdeniz Humması (Behçet Hastalığı) olduğu anlaşılır. Kendilerini İrlandalı sanan Meluncanlardaki Akdeniz humması, herkesi şaşırtır. 35 kişilik bir heyet araştırmaya başlar, gerek tarihi belgeler, gerekse DNA testleri ile Meluncanların Türk asıllı olduğu ortaya çıkar. Meluncanlarda anne kelimesi (Ana) diye geçer. Anadolu insanı gibi yanak yanağa öpüşürler. Silaha düşkündürler. Saz ve kanun gibi çalgıları vardır. Recep adı yaygındır. Hayır anlamına gelen (Cık) kelimesi kullanırlar. Omuz silkme ve kaldırma yaygındır. Esnafı ilk alışverişinde ilk siftah parasını sakalına sürer. Saate 'Watch' değil, 'Sat' derler. "The Melungens" adlı kitapta Dr. Kennedy Türk asıllı olduklarını belgelerle ispatlamaktadır. Amerika'da çoğu Virginia'da olmak üzere üç milyon Meluncan yaşamaktadır.

İlk defa 2-4 Temmuz 1999'da Denizli'de 7. Türk Kurultayı'na katılan Amerikalı Türkler kendi aralarında ve Türkiye ile münasebetlerini geliştirmeye karar verdiler.

ABD'nin 1996 - 2005 yılları arasında görev yapan İstanbul Başkonsolosu David Arnett, baba tarafından yüzde 25 Türk olduğunu ve atalarının Meluncan olabileceğini söylemişti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları