Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Levent Doğan

Levent Doğan

Yazar

Maternal Narsisizm: Narsist Bir Anne ile Büyümek

Narsisizm, kişinin kendisiyle aşırı meşgul olması, düşük empati, sürekli ilgi ve hayranlık ihtiyacı gibi örüntülerle karakterize edilir.

Narsist bir anneyle ile büyümek ise maternal narsisizm olarak adlandırılır.

Şunu biliyoruz ki narsistler birer manipülasyon ustasıdır.

Narsist anneler de çocuklarını kontrol etmek için sıklıkla duygusal manipülasyona başvurur.

Suçluluk duygusu yaratma, kurbanı oynama ve dikkat çekme ile çocuğun kararlarını ve hayatını kendi çıkarları ve duygusal ihtiyaçları doğrultusunda yönlendirir.

Kendi ihtiyaç ve arzularına olan aşırı odak sebebiyle maternal narsisizm kurbanı çocuklar, yetişkinlik hayatında kendini öncelikleme konusunda zorluklar yaşayarak partner ve çevresinden onay arayan kişilere dönüşür.

Empati eksikliği nedeniyle de reddedilen, küçümsenen ve valide edilmeyen duygularla büyüyen kişiler, özgüvensiz bir yetişkinlik ile karşı karşıyadır.

Ayrıca, maternal narsisizmde en sık gözlemlenen davranış elbette sınırların sıklıkla aşılmasıdır.

Çocukların mahremiyetini çiğneyen ve kişsel alanlarını işgal eden anneler, yetişkinliğinde sınır çizemeyen ve hayır diyemeyen bireyler yetiştirmiş olur.

Bununla birlikte, çocuklarını aşırı bir rekabete sokarak, sağlıksız karşılaştırmalar yapabilirler.

Değerli hissetmek için çocuklarını başarı odaklı yetiştirerek mükemmeliyetçi ve yetersizlik hisleriyle boğuşan yetişkinleri topluma kazandırırlar.

En sorunlu olduğunu düşündüğüm ise gaslighting davranışıdır.

Birçok maternal narsisizm vakasında görüleceği üzre, narsist anneler çocukların kendi algılarından ve gerçekliklerinden şüphe duymalarını sağlarlar.

Olayları çarpıtabilir, inkâr eder ve çocukların kendi anılarını sorgulamalarına yol açabilirler.

Böylece, çocuklar artık anlaşılmayacağına ve kendini ifade edemeyeceğine inanan yetişkinlere dönüşürler.

Görüldüğü gibi maternal narsisizm ile büyüyen çocukları yetişkinlik hayatlarında birçok davranış örüntüsü beklemektedir.

Sürekli onay arayan, manipülasyona açık, zarar görme kaygılarıyla bağ kurmakta zorlanan, devamlı suçlu hisseden ve hatayı kendinde bulan, becerilerine ve yetkinliklerine güvenmeyen davranışlar ile gerek sosyal gerek romantik gerekse kariyer alanlarında verimsizlikler yaşarlar.

Bununla birlikte, bazı maternal narsisizm vakalarında partnerlerini manipüle eden, suçlayıcı olan, kurban rolünde olan veya benmerkezci bireyler de görmek mümkün.

Anne narsisizminin pençesinden kurtulmak zorlu bir yolculuktur, ancak tatmin edici bir yaşam kurmak için gereklidir.

Bu deneyimlerin davranışlarına olan etkisi açısından farkındalık kazanmak, yüzleşme ve iyileşme arayışı konusunda güç verir.

Psikoterapi ile kurulan bu otomatik davranış örüntülerinin farkındalığı artırılabilir ve daha sağlıklı ve uyumlu davranışlar ile iyilik hali güçlendirilebilir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları