Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Harun A. Altuntaş

Harun A. Altuntaş

Yazar

Marmara'daki müsilaj Lüfer'i tahta çıkardı

Boğazlar'daki balık neslinin tükenmekte olması gibi kötü haberlerin yanısıra bilimadamlarımız, iyi haberler de veriyor. Bunlardan biri de Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı. Prof. Dr. Sarı, "Geçen yıl müsilaj şartlarından dolayı endüstriyel büyük balıkçılar, şimdiki lüferleri çinekop boyutundayken avlayamadı. Biz bu sene bol lüfer görüyoruz" dedi.

Lezzeti ve besin değerinin yüksekliğinden dolayı en çok tercih edilen Boğaz'ın Prensi Lüfer, bugünlerde bol av vermesinden dolayı Marmara Denizi'nde ağ atan balıkçıları sevindiriyor. Marmara Denizi'nin güney kıyılarında yer alan Balıkesir'in Bandırma ve Erdek ilçelerindeki balıkçılar, bol miktarda lüfer avlamanın zevkini çıkarıyor.

Av bereketinden dolayı fiyatları düşen ve büyüklüğüne göre adedi 25 lira ila 40 liradan satılan Lüfer, tezgahlarda tüketicilerin en çok tercih ettiği balıkların başında geliyor. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı da, av sezonunun 1 Eylül'de başladığını hatırlatarak, son 15 gündür Karadeniz'den Ege Denizi'ne doğru lüfer akını yaşandığını söylüyor.

Bu göçün fırsata dönüştüğünü, bugünlerde Marmaralı balıkçıların yoğun bir şekilde lüfer avladığını belirten Sarı, az miktarda hamsi, daha da az istavrit ve sardalya çıktığını anlattı. Mevsime göre diğer çeşitlerin avının ise pek olmadığını dile getiren Sarı, "Geçen yıl devam eden müsilaj şartlarından dolayı endüstriyel büyük balıkçılar, şimdiki lüferleri çinekop boyutundayken avlayamadı. Şerden hayır doğdu, o zaman avlayamadıkları için o çinekoplar büyüdü, şimdi lüfer oldu ve biz bu yıl bol lüfer görüyoruz" dedi.

Deniz Ürünleri Avcıları Üreticileri Merkez Birliği (DEM-BİR) Başkanı Nihat Işık da,  lüfer bolluğuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Son dönemde Marmara üzerinden Ege Denizi'ne doğru göç eden lüfer adedinin 100 milyonu bulduğunu tahmin ettiğini aktaran Işık, sözlerini şöyle sürdürdü: "20 yıldan bu yana görülmeyen bir lüfer bolluğu yaşıyoruz bu sene ama bu lüfer geçişinden sadece 7 metre uzatma ağı atan tekneler balığı yakalayabiliyor. 24 metre av yasağı olduğu için gırgırlar bu lüferleri avlayamıyorlar. O yüzden de sayı olarak tezgahlara balık az düşüyor. Bu sene 24 metre yasağı olmasaydı, Lüferin tanesi vatandaşa 5 liraya gelirdi."

Bandırma Su Ürünleri Balık Hali esnafından Ali Yolagelen ise efsanevi bir av sezonu geçirdiklerini belirtti. Lüferde buna yakın bir bolluğu beş yıl önce yaşadıklarını, balığı şimdi o senenin fiyatlarından sattıklarını anlatan Yolagelen, "Tezgahlarda lüfer büyüklüğüne göre 25 lira ile 40 lira arasında değişiyor. Karadeniz hamsisini kilosunu 25 lira, Marmara hamsisini 35 lira, Marmara sardalyasını 25 lira, istavriti 25 liradan, çinekopun 1,5 kilosunu 50 liradan satıyoruz. Mezgitin, tekirin kilosu 35 lira. Çeşidimiz bol" diye konuşuyor.

Ne diyelim; insanımızın yüzü bari balıktan gülsün.

 

 

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları