Maltepe’de Bosna Sancak coşkusu yaşandı

Maltepe’de Bosna Sancak coşkusu yaşandı
Maltepe Belediyesi’nin, Cumhuriyet’in 94. kuruluş yıldönümü nedeniyle düzenlediği “Cumhuriyet Benim” festivali kapsamında, “Bosna Sancak Gecesi” gerçekleştirildi.

UFUK CİNGÖZ / Dokuz Sütun

Maltepe Belediyesi ve İstanbul Anadolu Yakası Bosna Sancak Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Derneği’nin ortaklaşa gerçekleştirdiği gece, tarihi Beşçeşmeler meydanında yapıldı. Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, “Maltepeliler kültürleri, dostlukları, sevgiyi öyle güzel dokuyor, nakşediyorsunuz ki dışarıda kalanlar imreniyor, içeride kalanlarda laf aramızda alkışlıyor” dedi. Maltepe Belediyesi’nin bir ilkin altına imza atarak Cumhuriyeti 94. kuruluş yıldönümünde, 94 etkinlikle, bir Cumhuriyet festivaliyle kutladığının altını çizen Kılıç, “Cumhuriyet, bu gök kubbenin altında hepimizin bu topraklar üzerinde, başımız dik bir şekilde, herkesin kendi inancında, kendi kültüründe, gelenek, göreneklerinde yaşayacağımız bir şemsiyedir. Bize düşen de bu harcı iyi karmak. Kars’tan Edirne’ye, Samsun’dan Antalya’ya kadar her karışına barış ve dostluk türküleri söyleyerek inadına sahip çıkacağız. Çünkü bizim temel felsefemiz, Mustafa Kemal Atatürk’ün, Anadolu’nun devrimci halkıyla beraber temelini attığı Cumhuriyete ilelebet sahip çıkmaktır. Bunu sadece anmalarla değil, aynı zamanda genç kuşaklara da aktararak öğretmek gerekiyor. Bu nedenle 94 etkinliğimizi, Maltepe’nin 18 mahallesinde ayrı ayrı etkinliklerle genç kuşaklarımıza aktarıyoruz” diye konuştu.

BÜYÜKELÇİ DE KATILDI

Bosna Sancak gecesine katılan Bosna Hersek’in Ankara Büyükelçisi Bakir Sadoviç de, Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç’a daveti için teşekkür etti. İstanbul Anadolu Yakası Bosna Sancak Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Derneği Başkanı Erdoğan Erdem ise Boşnakların, Cumhuriyet’in hamurunda mayası bulunduğuna dikkat çekerek, “Bizler bu güzel ülkemizin, eşit, onurlu ve gururlu yurttaşlarıyız. Maltepe Belediyesi’nin Cumhuriyetimizin 94. yılında, 94 etkinlikle Cumhuriyetimizi kutlamasını bir ilk, farklı kültürleri kaynaştırmak, toplumsal birliktelik sağlamak, Cumhuriyetimize sahip çıkmak ve kurumlarına vefa borcunu yerine getirmek olarak görüyoruz. Burada sizlerle birlikte olmaktan çok mutluyuz. Laik, demokratik Türkiye Cumhuriyeti sonsuza dek yaşayacak. Cumhuriyet varsa aydınlık var. Cumhuriyetin ışığı yolumuzu aydınlatsın. Yaşasın Cumhuriyet” şeklinde konuştu.

BOŞNAK KÜLTÜRÜ TANITILDI

Gecede sahne alan Boşnak müzik grubu “Bosfor Band”, Bosna’nın geleneksel müziklerinden ve Rumeli türkülerinden örnekler sundu. “Sevdalinka Şarkı Grubu”, Bosna’da “sevdalinka” diye adlandırılan aşk türkülerinden örnekler seslendirdi. Bosna Sancak Derneği Folklor ekibi, Bosna Sancak bölgesine ait halk danslarından sunduğu örneklerle katılımcıların beğenisini topladı. Batı Anadolu yöresi halk danslarından zeybek örneklerine yer veren “Nevesta Zeybek Ekibi”, Atatürk’ün oynadığı zeybek gösterisiyle büyük alkış aldı. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.