Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Sıla Topbaş

Sıla Topbaş

MUNSAP

Lise seçimde doğruyu bulmak...

Önce sınav heyecanı. O bitti sonuç bekleme heyecanı. Eh o da bitti. Şimdi de doğru tercih heyecanı. Zira yapılacak iyi veya kötü tercih öğrencinin yaşamını etkileyecek.

*

İyi bir lise hayali kuran öğrenciler ve aileleri için heyecan sürüyor. Liselere Giriş Sınavı (LGS) sonuçları açıklandı. Öğrenciler sınavda elde ettikleri puana göre bu kez de fen ve anadolu liseleriyle özel Türk ve yabancı okullardan birisine girebilmek için birbiriyle yarışacak. Milyonlarca ailenin yanıt aradığı soru ise şu: Doğru okul hangisi? Soru da yanıt da çok önemli zira lise tercihi öğrencinin hayatındaki en kritik dönüm noktalarından biri. Marmara Eğitim Kurumları Okul Müdürü Mehmet Alkan'a göre lise seçimi gencin geri kalan yaşamını doğrudan etkiliyor. Alkan, lisede doğru tercihin önemini şöyle anlatıyor:

Ülkemizde çok fazla bir okul kirliliği ve yoğun bir okullaşma var. Bu, çok da bilinçli bir çoğalma değil. Dolayısıyla liseye başlarken, lisenin öğrencinin hayatının en önemli dönüm noktası olduğunu unutmamak gerekiyor. Yapılan lise tercihi, gencin ömrünün 70-80 yılını doğrudan etkiliyor.

Doğru lise hangisi?

Peki aileler, öğrencinin gelecekten beklentisini karşılayabilecek, başarılı eğitim ve kariyer fırsatları sunabilecek doğru okulu nasıl seçecek? Ailelerin, okulun akademik kadrosuna, olanaklarına, sosyal sorumluluk çalışmalarına, mezunlarının geldiği noktaya ve en önemlisi o okulun misyon, vizyon ve felsefi değerlerine dikkat etmesi gerekiyor. Okul, çocuğu nereye taşımayı hedefliyor, aileler bunu mutlaka sorgulamalı.

Sloganlara kanmayın

Bir öğrenciyi sloganlarla büyütmek mümkün değil. Okula gidiyorsunuz size onlarca slogan sayıyorlar. Soran, sorgulayan, araştıran, irdeleyen... Sonu gelmez sloganlar. Peki bunlar hangi aşamada ortaya çıkıyor? Bir öğrencinin o slogandaki değerleri kazanabilmesi için nerelerden geçmesi gerekiyor? Bana göre öğrenciyi besleyen, öğrenciyi kıymetlendiren çocuğun çalıştığı sosyal sorumluluk çalışmaları, farkındalık ve laboratuvar çalışmaları, atölyelerde kazandıkları beceriler, sosyal, sportif, sanatsal, kültürel etkinliklerde edindiği becerilerdir.

Eğitim öğrenciye değer katmalı

Akademik başarıyı, iş yönetimi, iş birliği yönetimi, farkındalık, yaratıcılık, eleştirel düşünce, kendini ifade etme gibi becerilerle desteklemek önemli. Zira gençler gelecekte üniversiteden mezun olduklarında, lisede kazandıkları bu beceriler sayesinde, kendilerine iş hayatında yer bulacak. Eskiden öğrencilik yıllarında hangi üniversiteden mezun olduğunuz çok değerliydi. Artık öyle değil. Şimdi önemli olan kendinize neler kazandırdığınız. Aileler mutlaka okul iklimini görmeli.

Türkiye'de yaşayan her gencin iki anadili olmak zorunda. Bir, kendi kullandığı anadili olacak bir de dünyanın kullandığı ortak dili yani İngilizcesi olacak. Ancak İngilizce tek başına yeterli değil. Bunun yanında okuyacağı mesleğe göre de örneğin teknik konulardaysa Almanca, diplomatik konulardaysa Fransızca, mimarlık konusunda İtalyanca gibi farklı dillere yönlenmesi gerekiyor.

Artık Avrupa'daki uluslar yabancı dil olayını çözmüşler. Orada bir sorun yaşanmıyor. Ama Türkiye'de bu konuda gerçekten çok zorlanılıyor ve anne babalar yabancı dil öğrenebilmesi için çocuklarına büyük yatırımlar yapabiliyorlar. Dolayısıyla anne babaların lise seçerken, okulun dil konusundaki yetkinliğini de sorgulama zorunluluğu var.

İşte bu konuların uzmanı bir eğitimcinin önerilerini okudunuz. Tercihinizi yaparken gözönünde bulundurun derim...

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları