Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Sıla Topbaş

Sıla Topbaş

MUNSAP

Küresel ısınmanın faturası ineklere kesildi

Yıllardır bir 'sera gazı salımı'ndan bahsedilmekte, sera gazı salımının mutlaka kısılması gerektiği söylenmekte. Nedenine gelince sera gazı denilen bu gazlar atmosferde aşırı ısınma yaratıyor bu da dünyanın dengesinin bozulmasına yol açıyor. Bilim insanlarına göre ısınma belli bir sınırı aşarsa bizleri büyük bir felaket bekliyor.

Küresel ısınmanın başlıca sorumlusu olarak gösterilen karbon ayak izi; insan aktivitelerinin sonucu olarak salınan ve karbondioksit cinsinden ölçülen sera gazlarının çevreye verdiği zararın ölçüsüdür.

Küresel ısınma ise, bilim insanlarının dünya yüzeyindeki kademeli olarak gerçekleşen sıcak artışına verdikleri addır.

Metan gazı dediğimiz ise, organik artıkların oksijensiz ortamda ayrışması sonucunda meydana gelmekte, başlıca kaynakları pirinç tarlaları, çiftlik gübreleri, çöp yığınları ve bataklıklardır.

***

Microsoft'un kurucusu Bill Gates ise küresel ısınmanın faturasını ineklere kesti. Gates, küresel ısınmadaki payları nedeniyle, ineklerin çıkardığı gazların dünyanın en önemli sorunlarından biri olduğunu söyledi. Gates'e göre hayvan yemlerinin değiştirilmesi için çaba harcanması gerekiyor.

Bill Gates, eşi Melinda Gates ile birlikte yayımladığı yıllık mektubunda tarımsal faaliyetlerin ve inşaat sektörünün küresel ısınmaya yol açan sera gazları salımındaki rollerine dikkat çekti.

Dünyadaki inşaatların sayısı 2060'a kadar iki katına çıkması bekleniyor.

Gates'lerin saptamasıyla, "Bu muazzam miktarda çelik ve çimento üretmek anlamına geliyor. Başka bir ifadeyle bu her ay yeni bir New York inşa etmek demek."

Sera gazlarında tarımsal faaliyetlerin payı yüzde 24.

Gates çiftine göre, "Bu, geğirirken ve gaz çıkarırken metan yayan inekleri de" kapsıyor.

Bill Gates bu konudaki görüşlerini belirtirken ilginç bir de espri yapıyor; "Bir gün ineklerin bağırsak hareketleri hakkında konuşacağım hiç aklıma gelmezdi" dedi.

Karbondioksitten 23 kat daha güçlü olan metan gazı, küresel ısınmanın en önemli unsurlarından biri, dünya genelindeki 1,5 milyar inek ve milyarlarca küçükbaş hayvanın metan dahil onlarca kirletici gaz yaydığı biliniyor.

Bazı uzmanlara göre inekler günde ortalama 100 litre ile 200 litre arasında metan gazı çıkarıyor.

Bazı uzmanlar ise bu miktarın 500 litreye kadar çıkabileceğini söylüyor ve bu bir arabanın bir günde yaydığı metana eşit.

***

Bakın gördünüz mü o sevimli yaratıkların nelere sebep olduğunu. Sütünden, etinden faydalanıyoruz dediğimiz inekler bir de küresel ısınmaya yol açarak dünyanın iklim dengesini altüst ediyorlar.

Bu konuda en şanslılar herhalde Hindistan'da yaşayan inekler.

Malum dokunulmazlıkları var...

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları