Kredi kartında kritik gün detayı ortaya çıktı! Yapmayandan fazla ücret kesilecek

Kredi kartında kritik gün detayı ortaya çıktı! Yapmayandan fazla ücret kesilecek
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yeni faiz kararı sonrası kredi kartı akdi faizleri yüzde 3.71'e yükseldi. Bununla beraber kredi kartı harcamalarının ödemeleri de aksamaya başladı

Milli Gazete'nin haberine göre; Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 26 Ekim tarihli PPK toplantısında 500 baz puanlık faiz artırım kararı piyasalara cevap verirken vatandaşların dayanağı olan kredi kartı borçlarına faiz zirve yaptı.

KART FAİZLERİ ZİRVE YAPTI

28 Mayıs sonrası göreve gelen TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, başlattığı parasal sıkılaşma süreci ile yüzde 8.5 olan politika faizlerini 5 toplantı üst üste artırarak yüzde 35'e yükseltti. Kredi kartı faizleri ise bu süreçte 3 kata yakın artış gösterdi.

ipsos-kredi-karti.jpg

BUNU YAPMAYAN KART SAHİPLERİNDEN FAZLA ÜCRET ALINACAK

Türkiye'de yaşanan enflasyon zamları vatandaşın aldığı ayıkları eritti gitti. Sektörleri pençesi altına alan enflasyon vatandaşları sitem ettirdi. Ay sonunu getiremeyen vatandaşların dayanağı olarak kullandığı kredi kartlarına elveda diyecek.

Kart ile yapılan işlemlerde alınan faizlerin bu denli yükselmesi, yapılan harcamanın üzerine çok yüksek ilave bedeller getiriyor. Uzmanlara göreyse kredi kartı faizlerinden kurtulmanın tek bir yolu var.

10 GÜN DETAYI

Bankacılık mevzuatlarına göre kredi kartı ile kullanıma sunulan limit, teknik olarak bankanın müşteriye 1 aylık süreyle verdiği kredi olarak işlem görüyor. Bir başka deyişle yapılan tüm harcamalar, ekstre kesim tarihi itibarıyla 10 gün içerisinde ödenmemesi halinde kredili ürün kullanımı olarak sınıflandırılıyor ve mevcut faiz oranı üzerinden yaptırım görüyor.

0x0-kredi-karti-nakit-avans-kalkti-mi-2023-kredi-kartindan-nakit-avans-kullanimi-hakkinda-yeni-duzenleme-1684411932928.jpg

ASGARİ ÖDEYENLERİN BORCU KATLANARAK ARTACAK

Kesilen ekstre bedelinin tamamını ödeyenler ise herhangi bir faiz ödemesi yapmak zorunda kalmamakta.

Örneğin 15 bin liralık kredi kartı limitinin 5 bin lirasını kullanan bir vatandaş, ekstre kesim tarihinde söz konusu 5 bin liralık bedelin tamamını ödemesi halinde yaptığı alışveriş için bankaya hiçbir faiz oranı ödemeyecek

Ancak bankaların kredi kartı limitine göre yüzde 20 ve yüzde 40 olarak belirlediği asgari ödeme tutarını ödeyen ve geri kalan bedeli yatırmayan müşterilerden faiz ücreti tahsis edilecek.

Örneğin 5 bin liralık harcamanın asgari ödeme tutarı olan bin lirayı ödeyen bir kullanıcı, geriye kalan 4 bin lira için aylık yüzde 3.71 oranında faiz ödemek durumunda kalacak.

FAİZ ARTTIRIMLARI YOLDA

Merkez Bankası, yayımladığı PPK özetinde enflasyon ile mücadele için parasal sıkılaşma sürecine devam edileceği mesajını verirken, uluslararası finans kuruluşları ve ekonomistlere göre Türkiye, 2023 yılını yüzde 40'lık politika faizi ile tamamlayacak.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.