Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Harun A. Altuntaş

Harun A. Altuntaş

Yazar

Koronavüs illetiyle birlikte yaşıyoruz!

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs (Covid-19) nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısı dünya genelinde 630 bin 343'e, virüs tespit edilen kişi sayısı ise 15 milyon 380 bin 140'a yükselmiş durumda.

Koronavirüs dünya çapında 140'tan fazla ülkeye yayılırken dünya genelinde hastalığı yenerek iyileşenlerin sayısı ise 9 milyon 355 bin 528'e ulaştı.

Dünya koronavirüs için mücadele ederken salgın konusundaki en yetkili kurum olan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)'nün açıklamaları da herkes tarafından büyük merakla izleniyor.

DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus geçtiğimiz günlerde Covid-19 salgınına ilişkin olarak "Dobra olmak gerekiyorsa çok fazla ülke yanlış istikamete gidiyor. Temel prensipler takip edilmezse, bu salgın gittikçe kötüleşecek, kötünün kötüsü olacak" uyarısını yapmıştı.

DSÖ, koronavirüs salgınında herkesin merakla takip ettiği aşı çalışmalarıyla ilgili olarak yeni bir açıklama daha yaptı. Açıklama bu kez DSÖ'nün Acil Durumlar Programı Başkanı Mike Ryan'dan geldi.

Mike Ryan açıklamasında "Koronavirüse karşı aşı geliştirme çalışmalarında "iyi ilerlemeler" sağlandığını, ancak 2021 yılı başlarına kadar aşının kullanılmaya başlamasının beklenmemesi gerekiyor" dedi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün geliştirilecek aşının adil şekilde dağıtılmasını garantiye almak için çalıştığını belirten Ryan, "Bu salgın için aşılar zenginler ya da yoksullar için değil, herkes için" ifadesini kullandı.

Ryan, aşının dağıtımı konusunda çalışıldığını söylerken ilk hedefin mutlaka Covid-19'un yayılımını durdurmak olması gerektiğini sözlerine ekledi. Ülkemiz dahil Dünya'da çok sayıda aşı çalışması yapılmaya devam ediyor ve bu çalışmaların çoğunda üçüncü aşamaya çoktan geçildi.

Bu aşamada aşının insanlarda güvenli bir şekilde bağışıklık yaratıp yaratmadığı test ediliyor ve bu deneylerden de olumlu sonuçlar alınmış durumda.

Bu gelişmeyi "İyi bir ilerleme" olarak değerlendiren Mike Ryan, ancak bu ilerlemelere rağmen dünyanın etkili bir Covid-19 aşısını kullanmak için gelecek yılın ilk aylarını beklemek zorunda olduğunu hatırlattı.

ABD hükümeti, Pfizer ve Alman BioNTech şirketi ile 100 milyon doz Corona virüsü aşısı almak için sözleşme imzalamıştı. Bir diğer şirket AstraZeneca da Oxford Üniversitesi ile yürüttüğü aşı çalışmalarında sona yaklaşıldığını açıklamıştı. Ülkemizde de Abdi İbrahim İlaç Şirketi'nin de bu tip aşı çalışmaları yaptığı biliniyor.

AstraZeneca şirket CEO'su geliştirdikleri koronavirüs aşısının 1 yıl koruma sağlayacağını ve ekim ayında kullanıma hazır olacağını da iddia etmişti.

Oxford Üniversitesi'nde geliştirme çalışmaları yapılan aşı üçüncü aşamasında ve 10 bin gönüllü üzerinde denemeye tabi tutuluyor.

Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Ruslan Tsalikov da, geçtiğimiz günlerde koronavirüse karşı geliştirilen aşının hazır olduğunu söyledi. Tsalikov, aşının denendiği tüm gönüllülerde virüse karşı bağışıklık geliştiğini açıkladı. Argumentı i Faktı gazetesine konuşan Tsalikov, koronavirüs aşısının hazır olduğunu ifade etti. Rusya Savunma Bakanlığı'nın Gamaley Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Enstitüsü ile birlikte, Moskova'daki Burdenko Askeri Hastanesi'nde koronavirüs aşısına yönelik yürüttüğü klinik testlerin tamamlandığı  bildirilmişti. Bakanlığın açıklamasına göre, aşılama sonrasında yapılan incelemelerde tüm gönüllülerde virüse karşı bağışıklılık geliştiği gözlendi. Hiçbir gönüllüde yan etkiye rastlanmadı. Daha önce de aşının Seçenov İlk Devlet Tıp Üniversitesi'ndeki gönüllüler üzerindeki klinik testlerinin başarıyla tamamlandığı aktarılmıştı. Seçenov Üniversitesi Klinik İlaç İncelemeleri Merkezi Müdürü Yelena Smolyarçuk da tüm gönüllülerde bağışıklık gözlendiğini ifade etmişti. Smolyarçuk, bağışıklık sisteminin reaksiyonunun başladığı üç hafta sonra korumanın maksimum seviyesine gelindiğini belirtmişti.

Bütün bu umut verici gelişmelere rağmen, bazı çatlak sesler de çıkmıyor değil. DSÖ, geçtiğimiz günlerde de koronavirüse yakalanan ve iyileşen hastalarla ilgili kaygı verici bir açıklama yapmıştı.

DSÖ, Covid-19'u yenmiş hastalara virüsün tekrar bulaşıp bulaşmayacağına ilişkin "tam bir cevabın" bulunmadığını, bu konuda araştırmaların "aktif şekilde" devam ettiğini belirtmişti.

Koronavirüs salgınıyla ilgili en önemli sorulardan bir tanesi hastalığa yakalanıp iyileşen insanların tekrar enfekte olup olmayacağı.

Genel kanı hastaların virüsü yendikten sonra yeniden hastalanmayacağı ve bağışıklık kazanmış olacakları yönündeydi. Ancak DSÖ'nün bu açıklamasıyla Covid-19 tehlikesinin hastalık atlatıldıktan sonra bile geçerli olabileceği ortaya çıkmış oldu. Yani kısacası; bu koronavüs denen illetle birlikte yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları