Konutta usulsüz beyana para cezası!

Konutta usulsüz beyana para cezası!
Gayrimenkul Değer Artış Kazancı Vergisi için beyanname verilirken yapılan usulsüzlüklere yüksek para cezası verilecek.

Konutta usulsüz beyana para cezası!

DHA’nın bilgilerine göre, Hesapkurdu.com İçerik Müdürü İbrahim Çolak, bazı kişilerin vergiyi düşürmek için yanlış beyan verdiğini, bu durumda hem eksik verginin hem de yüklü miktarda cezanın ödendiğini söyledi.

USULSÜZLÜK YAPANA PARA CEZASI

Gayrimenkulün satış bedelinin düşük gösterilmesinin konut alıcıları için de risk oluşturduğunu belirten Çolak, “Konut alıcıları satın aldığı gayrimenkulü daha sonra satışa çıkardığında daha yüksek vergi ödemek zorunda kalabiliyor. Evini satın alırken değerini düşük gösterenler, 5 yıl geçmeden evlerini gerçek değeri üzerinden satışa sunduğunda aradaki yüksek farktan dolayı fazla kâr elde etmiş gibi görünüyor. Ancak yüksek kârdan dolayı ödenen vergi tutarları da katlanıyor” diye konuştu.

50 BİN LİRA ÖDEYEBİLİRSİNİZ

Çolak, konuya ilişkin şu örneği verdi:

“Ocak 2020’de 450 bin TL’ye satın aldığı evin değerini tapuda 250 bin TL olarak beyan eden konut sahibi, Aralık 2021’de satışa çıkardığında evin ulaştığı gerçek değer olan 700 bin TL’den beyanda bulunursa 50 bin TL’ye yakın Değer Artış Kazancı Vergisi ödeyecek. Oysa konut satın alınırken 450 bin TL beyan edilseydi, yalnızca fazladan tapu harcı ödemesi yapılacaktı. Mutlaka konut alım bedeli üzerinden tapu harcı beyanında bulunmak gerekiyor.”

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.