Konut fiyatlarında dengeler değişti 'Büyükşehirler artışın gerisinde kaldı'

Konut fiyatlarında dengeler değişti 'Büyükşehirler artışın gerisinde kaldı'
Metrekare fiyatı en yüksek ve en düşük olan iller sıralaması değişti. Anadolu'da artış oranları daha yüksek olurken büyükşehirlerde fiyat artışı yavaşladı.

Türkiye genelinde konut fiyatlarının en yüksek olduğu il belli oldu. Gayrimenkul değerleme platformu Endeksa’nın ocak ayı araştırmasına göre özellikle İstanbul, Ankara, Antalya, İzmir gibi büyükşehirlerde fiyatlarda artış hızı büyük ölçüde yavaşladı.

BÜYÜKŞEHİRLERİ SOLLADILAR !

Anadolu şehirlerinde ise fiyat artışları büyükşehirlere göre daha fazla yaşandı. Endeksa verilerine göre konut fiyatları en yüksek Muğla’da bulunuyor. Muğla’da ortalama metrekare konut fiyatı 55 bin 335 TL seviyesinde.

185180.jpg

Yapılan araştırmaya göre, İstanbul’da konut fiyatlarında Ocak 2024’te yıllık bazda artış yüzde 65 iken, Ocak 2023’te yıllık artış yüzde 142 seviyesindeydi. İzmir’de Ocak 2024’te yıllık artış hızı yüzde 67 iken, Ocak 2023’te yüzde 148 seviyesindeydi. Ankara’da Ocak 2024’te yıllık artış yüzde 87 iken, Ocak 2023 döneminde yıllık artış yüzde 146 seviyesindeydi.

BÜYÜKŞEHİRLERDEKİ YAVAŞLAMANIN SEBEBİ

Verileri Milliyet'e değerlendiren Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı şunları söyledi: “Bazı büyükşehirlerde gayrimenkul fiyatlarındaki artış hızında azalma var. Bunlardan etkilenen illerin başında İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya gibi iller geliyor diyebiliriz. Buralarda fiyat değişimleri diğer illere ve bölgelere göre daha fazla hareketlilik gösteriyor. İnşaat maliyetlerine gelen artışlar ve diğer faktörler büyükşehirlerde daha fazla hissediliyor. Anadolu şehirlerinde ise bu biraz daha zamana bağlı ilerliyor, bu nedenle değişim hareketlerini Anadolu şehirleri biraz daha geriden takip ediyor diyebiliriz."dedi.

konut-2.jpg

TÜRKİYE’DE KONUT FİYATLARININ EN ÇOK ARTTIĞI İL HANGİSİ?

Endeksa verilerine göre konut fiyatları en yüksek Muğla’da bulunuyor. Muğla’da ortalama metrekare konut fiyatı 55 bin 335 TL seviyesinde. Muğla’yı 36 bin 862 lira ile İstanbul takip etmekte. Aydın’da metrekare başına konut fiyatı 32 bin 868 TL. Antalya’da metrekare fiyat 32 bin 613 TL seviyesinde. Son dönemde en çok tercih edilen illerin başında gelen İzmir’de ise konutların metrekare fiyatı 30 bin 492 TL seviyesinde seyrediyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.