Kırsal kalkınmaya yumurta dopingi: Hibeli tavuk İlk yumurtalarını verdi

Kırsal kalkınmaya yumurta dopingi: Hibeli tavuk İlk yumurtalarını verdi
Kocaeli'de "Doğal Salma Yumurta Tavukçuluğu Projesi" kapsamında üreticilere yüzde 50 hibe ile verilen tavuklar ilk yumurtalarını verdi.

Türkiye'nin ilk yerli yumurtacı tavuk ırkı olan Atak-S yarka tavuk desteği verilen Kocaelili çiftçiler, projeden ve bu proje çerçevesinde elde ettikleri gelirden memnun kaldı. "Doğal Salma Yumurta Tavukçuluğu Projesi" kapsamında verilen yüzde 50 hibe, çiftçilerin rahatlamasını sağladı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, yumurta tavukçuluğunun geliştirilmesi ve kırsalda üreticilerin gelir düzeyinin artırılması amacıyla geçtiğimiz yıllarda bir projeyi hayata geçirdi. Bu yıl Doğal Salma Yumurta Tavukçuluğu Projesi çerçevesinde çiftçilere yüzde 50 hibeli tavuk, yem ve kümes ekipmanı desteği verildi.

İLK YUMURTALARINI VERDİ

Proje kapsamında ülkenin k yerli ve ödüllü yumurtacı tavuk ırkı olan Atak-S yarka tavuklar, çiftçilerin eline geçmişti.

Üreticiler, kılavuz aşamasındaki tavuklardan ilk organik yumurtaları toplamaya başladı. Tavukların yetişkinliğe erişmesiyle birlikte yumurtlama performansının artarak zirve yapması bekleniyor.
Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanlığınca yürütülen projeyle, kırsalda ailelerin geçimini sağlaması, kırsaldan kente göçün önlenmesi ve şehirden kırsala geri dönüşün teşvik edilmesi hedefleniyor.

aw065825-03.jpg

"500 TAVUK ALDIK"

Verimli bir şekilde yumurta veren tavuklardan memnuniyet duyan çiftçiler, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’a desteğinden dolayı teşekkür etti.

Kandıra Hediyeli Mahallesi’nden Hasan İpek, "Daha önce de bu projesinden yararlanmıştım. Bu gerçekten güzel ve iyi düşünülmüş bir proje. Daha da geliştirilip daha çok katma değer elde edilebilir. Bu projeden 500 tavuk aldık. Şimdilik günlük 300 yumurta elde ediyoruz. Hayvanlar daha gelişim aşamasında, yani kılavuz dediğimiz dönemdeler. Bu rakam yüzde 95’lere çıkacaktır. Yakından ilgilenilmesi gereken bir tavuk ırkı bu. Strese girmemeleri lazım, düzenli bakımları kontrolleri yapılması gerekiyor. Veteriner hekimlerin tavsiyelerine uyuyoruz. Elimizden geldiği kadar en iyi şekilde bakımlarını yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

aw065825-02.jpg

"DOĞAL OLARAK BESLENİYORLAR"
Tavukların güneşten ve temiz havadan faydalandığını ifade eden İpek, "Doğal olarak besleniyor. Bu da hayvanın huzurlu ve mutlu olmasını anlamına geliyor. Böyle olunca da yumurtalar daha lezzetli, daha kaliteli ve sağlıklı oluyor. Eski köy yumurtalarındaki lezzeti bu tavuklarda bulabilirler. Kırsalda tarımla uğraşanların bu projeye katılmasını tavsiye ediyorum. Kazancı çok yüksek olmasa da bir ailenin geçimini sağlayabiliyor" diye konuştu.

Projeden 200 tavuk aldığını dile getiren Sema Ataman Düzcan ise kadın çiftçiler olarak tavuklar sayesinde ev ekonomisine destek olduklarını vurguladı ve Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın'a desteklerinden dolayı teşekkür etti.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.