Kırmızı eti geride bıraktı uçuşa geçti 'Fenomenler fiyatları patlattı'

Kırmızı eti geride bıraktı uçuşa geçti 'Fenomenler fiyatları patlattı'
Seveni olduğu kadar sevmeyeni de fazla olan sakatat fiyatları pirzola ve antrikotu geçti. Bu durum üzerinde sosyal medyanın etkisi de var.

Kaan Zenginli’nin haberine göre; sakatat tüketimi artmaya başlarken, kilosu kırmızı et fiyatlarını geçti. Seveni kadar sevmeyeni de olan, daha önceleri ucuza bulunabilen sakatatın artışında farklı etkenler var.

Ülkede hayvan kesiminin azalmasıyla birlikte içi boşaltılmış olarak karkas eti ithal edilmesi ve sakatatların sayılı çıkması, talep ve fiyat artışına neden oldu. Sosyal medyada sık sık paylaşılan sakatat videoları da fiyatları uçuşa geçirdi. Ünlü fenomenlerin mumbar, şırdan, ciğer, dil gibi ürünlerle yemek paylaşımları yapmaları artışın önemli nedenlerinden biri olarak görüldü.

dana-kelle-eti.jpg

KİLOSU PİRZOLAYI GEÇTİ

Sakatat fiyatlarındaki yükselme tüketiciyi de şoke edecek kıvama geldi. Kuzu ciğerinin kilosu 650 TL’yi aşarak en pahalı etlerden pirzola ve antrikotu geçti. Pirzolanın güncel kilogram fiyatı 625 TL olurken, antrikotun kilogramı 610 TL olarak kuzu ciğerden daha ucuz kaldı.

Dana kuşbaşının kilosu 390 ila 430 TL arası iken bir kilo kıyma 400-430 TL arasında bulunuyor. Oysa dana ciğerinin kilosu 450 TL’yi buldu ve eti solladı.

sakatatt.jpg

KIŞ AYLARINDA SOSYAL MEDYA ETKİSİ

Sakatat fiyatlarındaki artışla ilgili açıklamada bulunan kasap Ali Rıza Ünal, kuzu ciğeri bulmanın toptancılar için bile altın bulmakla eşdeğer olduğunu söyledi. İthal gelen hayvanların içi boşaltılmış olarak geldiğini vurgulayan Ünal, özellikle küçükbaş hayvanların iç organlarının değerli olduğunun ve bu yüzden bulmanın güç olduğunun altını çizdi. Artan fiyatlarda sosyal medyanın da etkili olduğunu söyleyen Ünal, kış aylarında hastalıklara iyi gelmesiyle bilinen sakatatların fenomenler tarafından sıklıkla paylaşıldıklarını söyledi. Böylece sakatatlar market raflarına da girerek vatandaşlar tarafından görünür oldu ve talep daha da arttı.

ET VE SAKATAT FİYATLARI

Kuzu ciğeri KG 650 TL

Pirzola KG 625 TL

Antrikot KG 610 TL

Dana ciğeri KG 450 TL

Dana kuşbaşı KG 390-430 TL

Kıyma KG 400-430 TL

Kuzu yüreği KG 350 TL

Kuzu böbrek KG 380 TL

Dana dil KG 440 TL

İşkembe KG 180-200 TL

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.