Kira derdinde cuma hutbesi devrede! Ev sahibi ve kiracıları Diyanet'ten öneri

Kira derdinde cuma hutbesi devrede! Ev sahibi ve kiracıları Diyanet'ten öneri
Artan kira ücretleri nedeni ile çığ gibi büyülen ev sahibi kiracı kavgaları ve davaları Cuma hutbesinde de yerini aldı. Camilere gönderilen Cuma Hutbesi'nde "Merhametli bir ev sahibi, kiracısının da bir aile geçindirdiğini unutmaz. İnsaflı bir kiracı da kasıtlı olarak ev sahibini mağdur edemez" ifadeleri kullanıldı.

Diyanet'in bu haftaki Cuma hutbesinde, derinleşen hayat pahalılığının en büyük göstergelerinden biri olan kira ücretlerindeki artışlara dikkat çekildi. Müslümanların ticarette ahireti de gözetmesi gerektiği belirtilen hutbede, ev sahiplerine "merhamet", kiracılara da "insaf" çağrısı yapıldı:

Türkiye’de hükümetin ekonomi politikaları nedeniyle artan enflasyon ve yoksullaşma kira fiyatlarını ödenemez hale getirdi. Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki davalar rekor sayıya ulaştı.

Başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak hükümet yetkilileri yaptıkları açıklamalarda sorunun farkında olduklarını söyleseler de çözüm için attıkları “yüzde 25 zam sınırı” ve “davalarda arabulucu zorunluluğu” yaşanılanlara derman olmadı.

KİRA DERDİ HUTBEDE

Kira sorunu her geçen gün büyürken devreye Diyanet İşleri Başkanlığı girdi. Diyanet'in 81 ildeki camilerde okutmak üzere yayınladığı Cuma hutbesinin bu haftaki (15 Eylül 2023) konusu "Ahîlik, Dürüstlük ve Merhameti Ticarete Hâkim Kılmak" oldu.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan hutbede, "Huzurlu ve hakkaniyetli bir hayatın yol haritasını çizen İslam'ın, iş ve ticaret hayatında temel ilke ve esasları belirlediği" aktarıldı.

Hutbede "müminin, ticarette sadece dünya kazancını değil, ahiret hesabını da gözetmesi gerektiği" vurgulanıp, "Haksız kazançtan, karaborsacılıktan, fırsatçılıktan, kul ve kamu hakkını ihlal etmekten uzak durur. Mümin bilir ki, inancımız ve geleneğimizde kazanç elde etmek için her yol mübah değildir. Daha çok kazanma hırsıyla insan onuru çiğnenemez. İnsanların zor durumda olmaları istismar edilemez. Bilgisizliği suistimal edilerek kişi zarara uğratılamaz, aldatılamaz" ifadelerine yer verildi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.