Kilo verdiren iğneye izin yolda

Kilo verdiren iğneye izin yolda
Obezite kaynaklı hastalıkların azaltılması için hazırlanan bir iğneye İngiltere tarafından onay veriliyor.

Obezite kaynaklı gerçekleşen hasta yükünün sağlık sistemi üzerindeki etkisini azaltmak için Wegovy isimli bir iğneyi kullanmaya hazırlanan İngiltere, hastaların bu iğneye en fazla 2 yıllık erişim sağlayabileceği bir düzenlemeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor.

İngiltere Ulusal Sağlık Hizmetleri’nin (NHS) yaptığı araştırma sonucu, insanların vücut ağırlıklarının yüzde 10’unu bu iğne ile kaybedebildikleri tespit edildi. Bu iğne, insanların yeme isteğini azaltarak kendilerini tok hissetmelerini sağlıyor.

Bu iğnenin büyük değişim getirebileceğini vurgulayan Başbakan Rishi Sunak, kilo verme hizmetleri için 40 milyon sterlinlik bir bütçe ayrılacağını duyurdu.

TAMAMEN MASUM MU?

İngiltere’nin sağlık sisteminde meydan gelen bir takım yüklerin azaltılması için gerçekleştirilen adımların yanı sıra, bazı uzmanlar bu gibi iğnelere çok da sıcak bakmıyorlar. Özellikle ABD başta olmak üzere birçok yerde ünlüler tarafından reklamı yapılan bu iğneye kuşkuyla bakılıyor ve uzmanlar kilo vermek için en iyi yöntemin sağlıklı bir diyet ve spor programı olduğunu vurguluyor.

İlacın deneme süreçlerinde tedavi bittikten sonra kimi kullanıcıların kilolarını geri aldığı tespit edildi.

İngiltere henüz ilacı tedarik etmiş değil; ancak on binlerce kişinin ilaca erişiminin olabileceği düşünülüyor.

BBC’nin sabah programına konuşan İngiltere Sağlık Bakanı Steve Barclay, obezitenin kanser ve diyabet üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti.

İngiltere’de tahminlere göre 12 milyon yetişkin obez var ve bu, neredeyse her dört yetişkinden birinin obez olduğu anlamına geliyor.

İlacın en çok bilinen yan etkileriyse baş dönmesi, şişme, gaz ve mide rahatsızlıkları.

KAYNAK: BBC TÜRKÇE

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.