Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Mehmet Eyüp Yardımcı

Mehmet Eyüp Yardımcı

Yazar

Keloğlan'dan Pinokyo'ya

Değişiyor zaman, acımasızca ve yıkıp geçiyor. İnsanlık adına her şey toz duman…

İnsanlarda anlamsız bir vahşilik.

Yalan, hilekârlık, hırsızlık, dedikodu…

Peki! Nasıl oldu bu işler?

Neden bu kadar vahşileştik?

Bir toplumu ahlâken çökertmek için yeni yetişecek nesilleri hedef alanlar maalesef başarılı olmuştur.

Bizlerin çocukluğunda, Türk ve Altay mitolojisinden günümüze kadar hayat bulmuş ve bulmaya devam edecek "Keloğlan" vardı.

Yalansız, zekâsı üst düzey, kurnaz ama kötü niyetli kullanılan bir kurnazlık değil, hakkını yedirmeyen, başkalarının hakkına saygı duyan, Anadolu'nun tüm temizliğini bünyesinde toparlamış, anasının tek oğlu.

Kusuru gibi gözüken ama onun kusursuzluğunun bir simgesi olmuş "kel başı"

*

Keloğlanı izleyip, yalan söyleyecek bir çocuk olabilir mi?

ya da türkü sevmeyen bir çocuk olabilir mi?

Çocukluğumuzu etkileyen bir başka kahraman İtalyan Pinokyo'ya ne demeli?

Gepetto Usta'nın elleriyle hayat verdiği, günü geldiğinde hep insan olmayı düşleyen, insanlığın gönülde hayat bulduğunu anlatan, anlatırken insanca yaşamanın erdemlikten, dürüstlükten geçtiğini, yalan söyledikçe uzayan burnu ile simgeleştiren kahraman "Pinokyo".

Bu iki kahramanın yerini, abidik, gubidik çakma kahramanların aldığı çizgi filmler aldı. Uzayın ve bilimin ne olduğunu anlatmak yerine "Galaktik Savaşlar" adı altında, gelecek nesli unutulmak istenilen "Dünya Savaşları'nın" galaksiler arasında gerçekleşen boyutlara taşımak, kısacası devamlı kavga, savaş halinde çocukların beyinlerinin altyapısını kötülükler ve simgelerle dolduran ucuz kahramanlar…

Bugün alfabenin harfleri verilmiş, simgeleştirilmeye çalışılan kuşaklar arasındaki farklılığın temel noktası aradaki zekâ farklılığı değil, sadece algı sistemiyle yerleştirilen, geleceği tayin edebilmek yetisine sahip olacak temel fikirlerdir. Dünün yalan söylemekten çekinen, kendisiyle birlikte herkesin hakkını korumaya çalışan çocukların yerini bugünün nesli ortaya çıkarak almış ve herkesi içten içe rahatsız eden bir toplumun tohumları atılarak oluşturulmuştur. Ne diyelim ki! Selam olsun Keloğlan'a, selam olsun Pinokyo'ya, iyiki hayatımıza dokunup geçmişsiniz…

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları