Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Harun A. Altuntaş

Harun A. Altuntaş

Yazar

Kavaklı kod adlı Fevzi Bey

Bugün sizlere İstiklal Savaşı'mızın iki numaralı ismi Mareşal Fevzi Çakmak'tan söz etmek istiyorum. Mareşal Fevzi Çakmak, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde 3 Ağustos 1921'le 12 Ocak 1944 arasında 23 yıl kesintisiz Genelkurmay Başkanlığı yaparak kırılması güç bir rekor kırdı.

Askeri başarılarının yanı sıra Çakmak ayrıca Büyük Millet Meclisi (BMM) İcra Vekilleri Heyeti Başkanı (Başbakan), BMM Başkanı (Meclis Başkanı), Müdafaa-i Millîye Vekili (Milli Savunma Bakanı), Türkiye Büyük Millet Meclisi 1., 2. ve 8. dönem Kozan ve İstanbul Milletvekiliği ve Millet Partisi Genel Başkanlığı görevlerinde bulundu.

Mareşal Fevzi Çakmak, 12 Ocak 1876'da İstanbul Anadolu Kavağı'nda Çakmakoğullarından Topçu Albayı Ali Sırrı ile Hesna Hanımın oğlu olarak dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini Kuleli Askerî Lisesi'nde tamamladıktan sonra 29 Nisan 1893'te Harbiye'ye kaydolarak 28 Ocak 1896'da piyade teğmen rütbesiyle mezun oldu. Akabinde Mekteb-i Erkân-ı Harbiye (Genelkurmay)'ye girerek 25 Aralık 1898'de kurmay yüzbaşı rütbesiyle bitirdi.

Bir süre Erkân-ı Harbiye 4. Şube'de görev yaptıktan sonra 1899'da 3. Ordu'ya bağlı Metroviçe'deki 18. Fırka'nın kurmay heyetinde görevlendirildi. Balkanlar'daki Sırp ve Arnavut çetelere karşı verilen mücadeleye katıldı. Kısa aralıklarla terfi ederek 1907'de miralaylığa (albay) yükseldi. 1908 yılında İkinci Meşrutiyet ilan edildiğinde 35. Fırka Komutanı ve Taşlıca Mutasarrıfı'ydı. 1910'da Arnavutluk'ta çıkan ayaklanmayı bastırmakla görevlendirilen Kosova Kolordusu'nun kurmay başkanlığına atandı. 1911'de Trablusgarp Savaşı başlayınca Rumeli'nin savunmasıyla görevli Garp (Vardar) Ordusu'nun kurmay başkanlığına getirildi. Balkan Savaşı (1912-1913) sırasında 21. Yakova Fırka Komutan Vekilliği, 6 Ağustos 1912'de Kosova Kuvay-ı Umumiye Kurmay Başkanlığı ve 29 Ekim 1912'de de Vardar Ordusu'nda 1. Şube (Harekât Şubesi) Müdürlüğü yaptı. Sırp Cephesi'nde bu görevde bulunan Fevzi Paşa'nın başarılı askerî faaliyetlerine rağmen, Garp (Batı) vilayetlerinde 10 Mayıs 1913'ten itibaren Türk hâkimiyeti sona ermişti.

1913'te 5. Kolordu Komutanlığı'na atandı. Mart 1915'te rütbesi mirlivalığa (tuğgeneral) yükseltildi. Osmanlı İmparatorluğu da Birinci Dünya Savaşı'na girmişti. Artık Rumeli'yi değil Ana vatanı koruyacaktı.

Kavaklı kod adlı Fevzi Çakmak Paşa, İstiklal Savaşı'nda alacağı Kırmızı-Yeşil şeritli İstiklâl Madalyası'ndan önce; Birinci Dünya Savaşı'nda İmtiyaz Madalyası Mecidiye Nişanı, Osmaniye Nişanı, Grand Cross Order of the Crown Württemberg.(2.sınıf Demir Haç) madalyalarını alacaktı.

Çanakkale Savaşı'nda Türk direnişi karşısında amacına ulaşamayan düşman kuvvetleri çok fazla ilerleyememişti. 6 Ağustos'ta düşmanın taarruz ettiği Arıburnu - Conkbayırı bölgesine gönderilen VIII. ve IV. Tümen ile yetinmeyen Vehip Paşa, 9 Ağustos'ta Fevzi Paşa'nın komuta ettiği V. Kolordu Komutanlığı'na bağlı V. ve XIV. Kolorduların son ihtiyatları olan 41. ve 28. Alayları da bu bölgeye gönderdi. Bölgeye gönderilen bu iki alay Conkbayırı'nın düşmanın eline geçmemesine ve Albay Mustafa Kemal Bey'in 10 Ağustos tarihinde Conkbayırı taarruzuna yardımcı oldu. Mustafa Kemal Bey'in rahatsızlığı nedeniyle 10 Aralık 1915'te Fevzi Paşa 5. Kolordu Komutanlığı kendisinde kalmak üzere, ek görev olarak Anafartalar Grubu Komutanvekilliğine görevlendirildi. Bu muharebelerde V. Kolordu Komutanı olarak görev alan Fevzi Bey de Mustafa Kemal gibi başarılı bir komuta görevi yaptı. Fevzi Paşa Rumeli müdafaası gibi Çanakkale'de de başarı göstermişti. Sırada İstiklal Savaşı vardı.

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları