Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Sıla Topbaş

Sıla Topbaş

MUNSAP

Kasko, konut sigortası hasarları artış gösterdi

Sevgili okuyucularım bugün kafanızı biraz rakamlara boğacağım. Bu rakamlar sigorta ile ilgili. Hani araban var mı derdin var derler ya. Bir de konutlardaki sigortalar... Bizler her yıl araç ve konut sigortalarına gelen zamlarla ilgileniriz. Bu da bizim en doğal hakkımız... Fakat bir de sigorta şirketlerinin hasarlarla ilgili verileri var. İstedim ki bunlardan da haberdar olalım.

MonoPoli Sigorta, sigortanın farklı branşlarında yıl bazında meydana gelen hasarlara ilişkin verileri bizlerle paylaştı. İşte sigorta sektörünün 2019 rakamları:

2019'da kasko poliçelerindeki hasar oranında bir önceki yıla göre artış olurken, her yıl yenilenmesi gereken zorunlu karayolları trafik sigortası hasar oranları düşüş gösterdi. Kasko poliçelerindeki hasarlar yüzde 2 arttı. Zorunlu karayolları trafik sigortasında oto kaza hasar oranları ise 2018'de yüzde 5 azaldı. Konut sigortalarındaki hasarlarda ise yüzde 4 artış kaydedildi.

Ferdi kaza, manevi tazminat, işveren sorumluluğu gibi unsurları içeren oto dışı kazalarda da artış gözlemlendi. Oto dışı kaza hasarları yüzde 2 artış gösterirken otoparkta vale benzeri unsurlardan kaynaklanan ve işveren sorumluluğu kapsamına giren diğer kazaların hasar oranı ise yüzde 0,02'den yüzde 0.03'e artış kaydederek toplam hasarlar içinde en az payı aldı. Bunu 2019'da yüzde 0,03 ile DASK hasarları takip etti.

İş yeri sigortası hasarları arttı

2019 yılında iş yeri ve konut yangınlarından kaynaklanan hasarlarda da yükseliş kaydedildi. MonoPoli Sigorta verilerine göre; meydana gelen iş yeri sigortalarındaki hasarlarda yüzde 1'lik bir artış görülürken konut sigortası hasarlarında ise yüzde 4 artış kaydedildi. Diğer yangın hasarlarının oranı ise yüzde 0,24'ten yüzde 0.49'a çıktı.

Veriler, 2019 yılı içinde gerçekleşen sağlık harcamalarının çok küçük bir oranda azaldığını ortaya koydu. Sağlık sigortasında ortaya çıkan hasarların payı bir önceki yıl yüzde 3,96 iken yüzde 3,77'ye düştü.

İş yerinde çalışan mühendislerin hatalarından kaynaklanan hasarlarda da ufak bir düşüş görüldü. Bu hasarlarda 0,89'luk yüzde, 0,52'ye geriledi. Nakliyatlarda gerçekleşen hasarlar ise 2019'da arttı. Nakliyat sigortası yaptıranların hasar payı ise 2018'de yüzde 0.45 iken 2019 itibarıyla yüzde 0.73'e yükseldi.

Sigorta sektörünün 2019 yılı rakamlarını, Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Atilla Benli ise şöyle yorumluyor: "2019 yılında ekonomi yönetimince alınan aksiyonlarla kur, faiz ve enflasyonun belli bir dengeye oturması sonucu ekonomik göstergelerde önemli iyileşmeler sağlandı. 2019 yılı üçüncü çeyrek sonuçlarına göre, sigorta ve emeklilik sektörünün geçen senenin aynı döneminde 4 milyar 415 milyon TL olarak hesaplanan teknik karı, yüzde 27'lik artışla 5 milyar 600 milyon TL'ye ulaştı. Sektörümüzün toplam prim üretimi 2019 üçüncü çeyrek sonunda yüzde 22,4 yükseldi, sektör reel anlamda yüzde 12,1 büyüme kaydetti. Bu sonuçlarla hayat dışı sigorta prim üretimi 41 milyar TL, hayat sigortası prim üretimi 7,4 milyar TL olurken, sektörümüzün toplam prim üretimi 48,4 milyar TL'ye ulaştı."

Atilla Benli, 2020 yılından oldukça umutlu olduklarını söylüyor. Krizin ortasında bir sektör geleceğe umutla bakıyor.. Keşke biraz alım gücümüz artsa, sigorta ücretleri vatandaşa pahalı gelmese de bizlerde geleceğe umutlu bakalabilsek...

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları