Karanlık Yıldızlar'a dair ilk ipucu

Karanlık Yıldızlar'a dair ilk ipucu
Karanlık yıldızlara dair yeni ipuçları gün yüzene çıkmaya başladı.

Nilgün Didar TÜT/ KAMU SON HABER

James Webb Uzay Teleskobu ilk kez, "karanlık yıldızlar"a dair ize ulaştı. Süper kitle olarak anılan yıldıların Güneş'ten daha büyük ve daha parlak olabileceği varsayılıyor.

Donanımhaber'de yer alan habere göre, Colgate Üniversitesi ve Texas Üniversitesi'nden üç astrofizikçi, James Webb Uzay Teleskobu'ndan gelen veriler sayesinde karanlık yıldızlara dair kanıtlar buldu. National Academy of Sciences dergisinde yayınlanan çalışmada, JWST tarafından tespit edilen üç galaksi ve bunların karanlık yıldızlarla nasıl ilişkili olabileceği analiz edildi.

DİĞER YILDIZ TÜRÜNDEN DAHA BÜYÜK

Öte yandan çalışmada yer alan Katherine Freese, 2007 yılında nükleer füzyondan ziyade karanlık maddeden güç alan karanlık yıldızların olabileceğine dair fikri ortaya atmıştı. O zamandan beri, araştırmacılar böyle bir yıldız fikrini incelemeye devam ettiler, neye benzeyebileceklerini göstermek için modeller oluşturdular ve böyle bir yıldızın sahip olabileceği özelliklerin bir listesini çıkardılar. Mevcut çalışmada, bu faktörlere uyan üç aday karanlık yıldız bulundu.

Ekip, karanlık yıldızların diğer yıldızlar gibi evrenin ilk dönemlerinde doğmuş olabileceğini, çoğunlukla helyum ve hidrojenden oluşmuş olabileceklerini öne sürüyor. Ancak bu tür yıldızların aynı zamanda bir ısı kaynağı olarak belirli miktarda karanlık madde içereceği de belirtiliyor. Nükleer füzyonla yanmayan bu yıldızların, eğer varlarsa diğer yıldız türlerinden çok daha büyük olması bekleniyor.

src-340x1912xkaranlik-yildiz-olarak-bilinen-yeni-bir-yildiz-turu-kesfedildi.jpg

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.