Kanser hastası yakınlarına uzmanından 10 tavsiye

Kanser hastası yakınlarına uzmanından 10 tavsiye
Uzman Psikolog Mehmet Güney Ziyalan, kanser hastası yakınlarının tanı ve tedavi sürecinde nasıl davranması gerektiğine ilişkin 10 tavsiyede bulundu.

Onkoloji Merkezi'nde çalışan Uzman Psikolog Mehmet Güney Ziyalan, kanser hastaları ve yakınlarına yönelik bir rehber hazırladı. Bu rehberde, kanser tanısıyla başa çıkmanın yolları, hastalık sürecinde psikolojik destek almanın önemi, yakınlarının hastaya nasıl yardımcı olabileceği gibi konulara değindi. Ziyalan, kanser tanısının hem hastayı hem de yakınlarını duygusal olarak zorlayabileceğini, bu nedenle profesyonel yardım almanın faydalı olabileceğini vurguladı.

Ziyalan, tavsiyelerini şöyle aktardı:

MORALİ YÜKSEK TUTMAK
Hastaların sıkça duyduğu tavsiyedir. Hastaların çoğu kısa zamanda o kadar sık duyar ki artık bu tavsiye moral bozucu bir hal almaya başlayabilir. Bu içsel güç üzerinde çoğu insanın oldukça az kontrolü bulunmakta ve 'düzel' deyince düzelmez.

health-insurance-status-may-affect-cancer-patients-survival-1440x810.jpg

DUYGULARINI YAŞASIN
Zaman zaman üzülmesi ve kaygılanması doğal bir durumdur. Çünkü bu duyguları bastırmaya çalışmak daha fazla strese yol açar.

DÜŞÜNCELERİNİ İFADE ETSİN
'Söylersen gerçekleşir', 'nasıl düşünürsen öyle olur' gibi inançlar, nedeni ile bazen olumsuz içerikli konuşmaları dinlemekte zorlanırsınız. Bırakın yakınınızın aklından ne geçerse dışa vursun. İfade edemediği sürece anlaşılmadığını, destek almadığını ve yalnız olduğunu hissedebilir.

'SENİ ANLIYORUM'
Yanınızı 'anladığınız' iddiasında olmak yerine özellikle de duyguları, sözel olarak yansıtmak daha gerçekçi bir iletişimdir.

BU BİR TAKIM ÇALIŞMASI
Yakınınızın öfkesi bazen artıyorsa çoğunlukla sebebi siz değilsinizdir. Birikmiş öfke, çıkış yolu arar ve çoğunlukla en yakınlarımıza yönelir.

KIYASLAMAYIN
Motive etmek niyeti ile de olsa 'şu kişi de hastalandı, senin gibi yapmadı' gibi söylemlerden uzak durun.

istock-000015863524-medium.jpg

HASTALIĞI SEBEBİYLE SUÇLAMAYIN
'Kendine dikkat etmedin' gibi sözleri, çoğunlukla hem değişime sebep olmayacak hem de kişiyi üzecektir.

ÇABAYI GÖRÜN
Bir durumda, sırf 'daha iyisi' olabileceğinin düşüncesi ile 'kötü' muamelesi yapmayın. Örneğin; az yemek yiyen kişiye 'hiçbir şey yemiyorsun' demek heves kırıcı olacaktır.

GEREKSİZ MÜDAHALE
Kişiye çok karışırsanız söylediklerinizin etkisi azalır, elzem durumlarda da dikkate alınma ihtimaliniz düşer.

istock-960838668.jpg

KENDİNİZİ TÜKETMEYİN
Kaygı, gerginlik, üzüntü gibi duygular hastaya vereceğiniz desteğin önüne geçiyorsa, diğer alanlar ile ilgili işlevleriniz bozuluyorsa, psikolojik destek almak, zorlu bir süreci daha iyi idare etmenize yardımcı olabilir.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.