Kamu Son Haber'in birinci sayfası

Kamu Son Haber'in birinci sayfası
Kamu Son Haber'in birinci sayfası

bir-001.jpg

Kamu Son Haber'in birinci sayfası için tıklayın...

'ALINACAK ÖNLEMLERİN FATURASI ORTADİREĞE ÇIKARILMAMALI'

Ekonomistler, AKP'nin uğradığı oy kaybını göz önünde tutarak alınacak önlemlerin sosyal faturasının sadece emekli, işçi, memur gibi dar gelirli kesimin sırtına bindirilmemesi gerektiğine dikkat çektiler.

Seçim bitti, gözler alınacak ekonomik tedbirlerde. Maliye tarafında alınacak vergi artırıcı önlemlerde beklenti KDV, ÖTV gibi dolaylı vergilerin artırılması ve tamamen dar gelirlinin sırtına binmesi anlamına gelecek. Ekonomistler alınacak önlemlerin sosyal faturasının sadece emekli, işçi, memur gibi dar gelirli kesimin sırtına binmemesi gerektiğine dikkat çektiler. Ekonomistler, AKP'nin seçimde aldığı yenilgiyi göz önünde tutarak, emekli, işçi, memur kesimine bedel ödetmesinin, kendisine dönüşü- nün çok daha büyük kayıp olarak yansıyacağına vurgu yaptılar.

Ekonomist Serkan Özcan, “kemer sıkma" politikalarının getireceği sosyal fatura- ya dikkat çekti. Ekonomik düzenlemelerde adaletli bir "bölüşüm politikası"nın önemine işaret eden Özcan, krizin bedelinin farklı kesimler arasında paylaşılması gerektiğini vurguladı. Millet fakirleşirken zenginleşenlerin yeni dönemdeki yükü paylaşması gerektiğini belirten Özcan, vatandaşın "senin hatalarının bedelini yalnız ben ödemeyeceğim" mesajını dikkate almasını ve ekonomiye odaklanılması gerektiğini ifade etti.

Türkiye'nin ekonomik sorunlarına dikkat çeken ve iktidara samimi bir çağrıda bulunan Özcan, “Seçim bitti. Millet kararını verdi" dedi. Ekonomiye odaklanılması gerektiğinin altını çizen Özcan, "Yoksullaştırılan, hiç hak etmedikleri halde açlıkla terbiye edilen tüm toplum kesimlerinde ciddi bir rahatsızlık vardır" ifadesini kullandı.

Özcan, uygulanan ekonomi politikalarının gelecekte daha ağır etkilere yol açabileceği konusunda uyarılarda bulundu ve "Bu nedenle bugün en önemli konu, bu ağır etkileri en aza indirecek ve sosyal istikrarsızlığı yönetebilecek yeni bir bölüşüm politikasını' hayata geçirmektir" dedi. Kötü ekonomi yönetiminde bazı kesimlerin zenginleşirken, geniş halk kitlelerinin yoksullaştığını belirten Özcan, yeni dönemde oluşacak ekonomik yükün her kesim tarafından paylaşılması gerektiğini vurguladı.

Serkan Özcan, milletin "senin hatalarının bedelini yalnız ben ödemeyeceğim" mesajı verdiğini belirtti ve iktidardan, bu mesajı alarak, ekonomik sorunları çözmeye yönelik yeni politikalar üzerinde çalışmalar yapılması çağrısında bulundu. Ekonomistlerin seçim sonrası görüşleri şöyle:

Prof. Dr. Selva Demiralp: Bir gevşeme olabilir diye düşünüyorum. Zira alınan yenilgi, son 10 ayda uygulanan politikaların seçmen nezdinde protestosu olarak yorumlanabilir. Ekonomi ekibinin değişmesini beklemiyorum. Yolun bundan sonrasında yapılması gereken başlanan politikaların yarım bırakılmadan sonuna kadar sürdürülmesi ve meyvelerinin alınmasının beklenmesidir.

Önümüzde dört sene boyunca seçim olmaması bizim için bir avantaj. Bu dönem iktidar partisinin mayıs genel seçimleri öncesindeki dönemde uyguladığı hatalı politikaların yarattığı hasarları yine kendisinin onarabilmesi için bir fırsat. Doç. Dr. Atılım Murat: Şu an ekonomi politikalarında değişiklik lüksümüz yok. Bakan Şimşek'in ve Merkez Bankası'nın 2024 sonuna kadar manevra alanı olduğunu Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da bu manevra alanını tanıdığını düşünüyorum. Yılsonu enflasyon gerçekleşmelerine göre karar verilecektir.

Artık 4 yıl seçim yok, bu seçimde sandığa gitmeyen AK Parti seçmeni vergi ya da faiz artırıldığında kızması durumunda yapacak bir şeyi de yok. O nedenle enflasyon kontrol altına alınıp düşürüldükten sonra Ak Parti de seçmenleri gözünde güçlenecektir.

Serkan Gönençler: Yerel seçim sonuçlarının mevcut iktidarın istediği şekilde sonuçlanmaması nedeniyle mevcut ekonomi politikalarından geri dönüleceğini düşünmüyorum. Bunun en önemli nedenini de, mevcut sıkılaştırıcı politikalarla bile resmi rezervlerde son dönemde ciddi bir erime görüldüğü bir ortamda, genişleyici politikaların sürdürülebilir olamayacağı yönündeki düşüncemiz olarak özetleyebiliriz.

gtrgrdgrwght.jpg

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.