Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Harun A. Altuntaş

Harun A. Altuntaş

Yazar

Kamer Genç'ten tokat gibi cevap

Size bugün ilginç bir isimden, politikacı Kamer Genç''ten söz etmek istiyorum. Genç, 1987-1995 yılları arasında Sosyaldemokrat Halkçı Parti''sini, 1995-2002 arasında Doğru Yol Partisi''ni, 2007-2010 yıllarında bağımsız olarak ve 2010-2016 yıllarında Cumhuriyet Halk Partisi''ni Meclis''te temsil etti. Kamer Genç''in, sık parti değiştirmesi eleştiri konusu olsa da, aşağıda okuyacağınız gibi onu bir yerde 12 Eylül''ün siyasi, şartları zorladı.

Çok renkli politikacı Kamer Genç, 23 Şubat 1940 günü Ali ve Hatice Genç''in çocukları olarak Tunceli''nin Nazımiye ilçesine bağlı Ramazanköy''de doğdu. Fakir bir Alevi ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Kamer Genç''in babası Ali Genç yazları İstanbul Silahtarağa''da amelelik yapmaktaydı. Başarılı bir öğrencilik hayatı geçirdi. 1960''ta Ankara''da Maliye Okulu''na yatılı olarak girdi. Ancak okulun tamirata alınması nedeniyle öğrenimine bir süre Tunceli Lisesinde devam etmek zorunda kaldı. Ardından Maliye Okulu''na geri döndü. Bir yandan da babasının yanında çalışıyor, ona yardım ediyordu. Bu dönemde kardeşi Hıdır kızamık hastalığından yaşamını yitirdi. 1966''da şu anki adıyla Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi olan Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi''ni bitirdi. Okulla birlikte Maliye Bakanlığı''nda staj da yaptı. Ardından da Bingöl''e vergi kontrol memuru olarak atandı.

1966 yılında girdiği Danıştay sınavını kazandı. 1974-1976 yılları arasında Paris''te bulundu. Danıştay Tetkik Hakimliği ve Danıştay Savcılığı görevlerini yaptı. Danıştay''daki görevi 12 Eylül''ün ardından son bulan Genç, 1981 yılında Tunceli''den Danışma Meclisi Üyeliği''ne ve Başkanlık Divanı Kâtip Üyeliği''ne seçildi. 1983''te çok partili yaşama yeniden dönüşle birlikte Kamer Genç de siyaseti sürdürme kararı alarak, Tunceli''den bağımsız milletvekili adayı olmaya karar verdi. Ama Danışma Meclisi''nde adaylığı veto edildi. 1983-1987''de mali müşavirlik yaptı. Ardından 4 dönem milletvekili seçildi. 1993''ten 1995''e kadar, 1996''dan 1999''a kadar ve 2001-2002 arası TBMM Başkanvekilliği yaptı. Ardından 2002 seçimlerinde DYP''nin barajın altında kalması dolayısıyla milletvekili seçilemedi. Yılmadı, 2007 genel seçimlerine bağımsız olarak katılıp milletvekili seçildi. 1 Haziran 2010 tarihi ile birlikte eski partisi CHP''ye geri döndü.

1966''da Danıştay sınavını kazanınca köyüne dönerek, ilkokuldan beri tanıdığı ve Tunceli Lisesi''nde beraber okuduğu Sevim Genç''i ailesinden istetti. Sevim Genç''in babası durumu olumsuz karşıladı. Ankara''nın Solfasol köyünde öğretmenlik yapmakta olan Sevim Genç, babasının olumsuz görüşlerine karşılık, Kamer Genç''in evlilik teklifini kabul etti. 1967 yılında evlendiler. Seçkin ve Seçil isimli iki çocukları oldu. İyi düzeyde Fransızca bilmekteydi.

2015 yılında bir süre pankreas kanseri tedavisi gören eski Tunceli Milletvekili Kamer Genç 22 Ocak 2016 tarihinde tedavi gördüğü hastanede 75 yaşında öldü. Cenazesi vasiyeti doğrultusunda Tunceli''nin Nazımiye ilçesine bağlı Ramazanköy''de Türk Bayrağı''na sarılarak defnedildi.

Türk siyasetinde, Meclis kürsüsünden yaptığı esprili konuşmaları, beklenmedik çıkışlarıyla iyi tanır. Örnek mi alın size en çarpıcı örneklerinde biri:

Yıllar önce bir televizyon programındaki 4 konuktan ikisi Sırrı Sakık ile Murat Bozlak''tı. Diğer ikisi ise Kamer Genç ile Mehmet Gül''dü. Programın ortasında Sırrı Sakık, Kamer Genç''e adeta hücum etti:

"Siz Atatürk''ü savunarak soykırıma uğrayan Dersimli Kürtlere ihanet ediyorsunuz."

Kamer Genç anında şu karşılığı verir: "O kullandığınız cümlede bir kaç tane büyük yalan var."

Sırrı Sakık ukalaca; "Ne imiş o?"

Kamer Genç sesini yükselterek: "Birincisi Dersim bir ilin değil bölgenin adıdır ve benim ilim Cumhuriyetle beraber Tunceli olmuştur." Kamer Genç devam eder: "İkinci husus Dersim''de olanlar soykırım değil, yeni kurulan bir devletin başkaldıranlara karşı önlem almasıdır. Bir başka yanlışınız ise Tunceli asla Kürt değildir!... Biz Hazar kökenliyiz. Dilimiz de sizden farklı yani ne kırmançi ne de zazaca konuşuyoruz."

Sırrı Sakık: "Pekiyi, Seyid Rıza''ya ne diyeceksin?"

Kamer Genç: "İngilizlerin oyununa gelmiştir. Tuncelililerin o dönem önderi, Atatürk''ün yoldaşı olan Diyap Ağadır... O yıllarda Şeyh Said ve Seyid Rıza''yı kullananlar şimdi PKK''yı kullanıyor."

Kamer Genç, millî duruşunu şu sözlerle devam ettirir:

- "Ben Atatürk ve Cumhuriyet sayesinde okuyup milletvekili oldum. Cumhuriyet olmasa kuldum."

Evet, yukarıda Kürt gözüyle bakılan Tuncelili bir ailenin çocuğunun görüşleri. Eli kanlı terör örgütünün siyasi sözcülüğüne soyunanlara verdiği tokat gibi cevabı yansıttık. Allah rahmet eylesin.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları