Kahraman komutan darbecilerin oyununu bozdu

Kahraman komutan darbecilerin oyununu bozdu
FETÖ'nün darbe girişimi sırasında rehin alınan eski Ankara İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ferdi Korkmaz, kendisiyle birlikte alıkonulan 7 askerle darbecileri etkisiz hale getirdi.

Darbecilerin oyununu bozdu

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında rehin alınan eski Ankara İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ferdi Korkmaz, kendisiyle birlikte alıkonulan 7 askerle darbecileri etkisiz hale getirmeyi başardı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca Beytepe'deki Jandarma Okullar Komutanlığında FETÖ'nün darbe girişimi sırasındaki eylemlere ilişkin hazırlanan iddianamede, müşteki Korkmaz'ın rehin alındığı anlarla ilgili ifadelerine yer verildi.

İddianameye göre, ailesinin Ankara'da bulunmaması nedeniyle Beytepe'deki Jandarma Eğitim Komutanlığı Sosyal Tesislerinde kalan Korkmaz, 15 Temmuz 2016'da mesaisini tamamlamasının ardından saat 22.00 sıralarında sosyal tesislere gitti.

Kısa bir süre sona telefonla arayan Ankara Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Mehmet Artar'ın Genelkurmay Başkanlığından silah sesleri geldiği bilgisini paylaşmasının ardından Korkmaz, kendisini arayan bir astsubayın sıkıyönetim ilan edildiğini söylemesi üzerine harekete geçti.

İl Jandarma Komutanlığına gitmek üzere saat 22.30 sıralarında çıkış yapmak istediği nizamiyede Korkmaz'ın makam aracı durduruldu. Daha sonra aracın kapısı açılarak Korkmaz'a uzun namlulu silahlar doğrultuldu.

Darbeci asker Özkan Darendeli'nin, yanında bulunan kursiyer teğmenlere kendisini gözaltına alması talimatı vermesinin ardından Korkmaz, yanındaki askerlerle nizamiyedeki bir odada alıkonuldu.

Teşebbüsün FETÖ mensuplarınca yapıldığını anlayan Korkmaz, zaman zaman alıkonulduğu odanın bulunduğu yere gelen kursiyer teğmenleri ikna etmek için sürekli konuşmalar yaptı.

Aracındaki 2 askerin yanı sıra nizamiyede nöbet tuttukları sırada rehin alınan 5 askerle aynı odada tutulan Korkmaz, askerlerin "Komutanım biz seninleyiz, gerekirse savaşırız." demeleri üzerine çeşitli planlar yapmaya başladı.

Nizamiyede bulunan ve kabloları darbeciler tarafından kesilen telefon, Korkmaz'ın yanında rehin alınan askerlerce tamir edildi. Bunun üzerine Korkmaz, dahili hat üzerinden İl Jandarma Komutanlığı sekreterliğiyle irtibata geçerek destek talebinde bulundu.

- Askerin yanına almadığı silah umut oldu

Kursiyer teğmenin verdiği cep telefonuyla gizlice görüşme yapan ve bulunduğu yerin bilgisini veren Korkmaz, bir uzman çavuşun yanına almadığı ve nizamiyede parkasının cebindeki silahın alınarak darbecilerin etkisiz hale getirilmesi planını yaptı.

Darbe girişiminde bulunulduğuna ikna ettiği kursiyer 2 teğmenin yardımıyla yanındaki askerlerle odadan çıkmayı başaran Korkmaz, daha sonra uzman çavuşun yanında bulunmayan silahın alınmasıyla planını uygulamaya başladı.

Korkmaz, ilk olarak kendisini rehin alan darbeci asker Darendeli'nin üzerine atlayarak darbeci askeri etkisiz hale getirdi. Darendeli'nin silahını kullanmasına izin vermeyen Korkmaz, daha sonra yanında bulunan 7 askere diğer darbecilerin derdest edilmesi talimatını verdi. Emri alan askerler Korkmaz ile nizamiyedeki diğer darbeci askerleri de derdest ederek etkisiz hale getirdi.

El konulan cep telefonuyla Ankara İl Jandarma Komutan Yardımcısı Albay İlhan Şen'i arayan Korkmaz, Şen ve takviye kuvvetin yakın olduğu bilgisini aldı.

Bu sırada Korkmaz'ın üzerine zırhlı bir araçtan ateş açıldı. Ateşe karşılık veren Korkmaz ve askerlerin direnişi üzerine zırhlı araç bulunduğu yerden uzaklaştı.

İl Jandarma Komutan Yardımcısı Albay İlhan Şen'in de aralarında olduğu takviye kuvvetlerin gelmesiyle darbeci Jandarma Okullar Komutanı Tuğgeneral Sadık Köroğlu'nun etkisiz hale getirilmesi amacıyla harekete geçildi. Korkmaz'ın talimatıyla başlatılan operasyonda Köroğlu, Kurmay Albay Özkan Doğanay ve Kurmay Yarbay Ali Bozgeyik'in de aralarında bulunduğu darbeciler gözaltına alındı.

Korkmaz, darbecileri daha sonra polise teslim etti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.