Kadıköy'de 9 bin ton ambalaj atığı toplandı

Kadıköy'de 9 bin ton ambalaj atığı toplandı
Kadıköy Belediyesi; ambalaj, cam, elektronik atıkları, kullanılmış pil ve kullanılmış yağları toplayarak geri dönüşümünü sağlıyor. Belediye 2016 yılında yaklaşık 9 bin ton ambalaj atığı toplarken, tonlarca atık geri kazanıldı.

Kadıköy'de 9 bin ton ambalaj atığı toplandı

Levent Bulut / Dokuzsütun

Kadıköy Belediyesi geri dönüşümü olan atıkları toplayarak ekonomiye yeniden kazandırıyor. Bu amaçla ilçede muhtarlıklar ve Kadıköylülerle birlikte projeler yürütüyor. Elektronik atıklar, ambalaj atıkları, cam atıklar, kullanılmış pil ve kullanılmış yağlar toplanarak geri dönüşümü sağlanıyor. Böylece hem ülke ekonomisi hem de çevre kazanıyor. Kadıköy'de günlük 600 ton çöp toplanıyor. Bu atıkların %12'si ise geri dönüşebilen malzemelerden oluşuyor. Çöpe giden atıkların %45'ini kağıt, %23'ünü plastik, %18'ini cam, %9'unu metal ve %5'ini de tekstil atıkları oluşturuyor. Belediye 2016 yılında yaklaşık 9 bin ton ambalaj atığı topladı. Kadıköy'de yüzde 86 oranıyla en çok cam atık toplanıyor. Bunu yüzde 84 ile atık piller, kağıt takip ediyor.

2015'DE HIZ VERİLDİ

Bediyeden yapılan açıklama şöyle: "Kadıköy Belediyesi atıkların geri kazanımı konusundaki çalışmalarına 2015 yılında hız verdi. 2015'te önce Erenköy, 2016'da Sahrayıcedit ve Caddebostan'da pilot çalışma başlattı. Erenköy Mahallesi'nde 26 adet ambalaj atık kumbarası, 43 Adet cam atık kumbarası, Caddebostan'da 6 adet ambalaj 30 adet cam atık kumbarası, Sahrayıcedit Mahallesi'ne de 24 adet ambalaj, 25 adet atık cam kumbarası yerleştirildi. Bunun yanı sıra her mahallede muhtarlıklarda bir atık getirme noktası bulundurulması kararlaştırıldı. İlk önce mahalle mahalle mevcut durum tespit ve verimlilik çalışması yapıldı. Hazırlanan projeye göre nerelere ne özellikte kumbaraların yerleştirileceği belirlendi. Meclis kararı alındı. Daha sonra bununla ilgili tanıtım, broşür, afiş görsel çalışmaları yapıldı."

TONLARCA ATIK GERİ KAZANILDI

Erenköy, Sahrayıcedit ve Caddebostan Mahalleleri'ndeki pilot uygulamayla tonlarca atığın geri dönüştürülerek, ülke ekonomisine yeniden kazandırıldığının belirtildiği açıklamada, "Erenköy'de 29 buçuk ton ambalaj atığı toplandı. Yaklaşık 5 ayda Caddebostan'da 7,2 ton, Sahrayıcedit'te de iki ayda 5 ton geri dönüştürülebilir atık toplandı. Bunun yanı sıra Erenköy'de 22 ton, Caddebostan'da 45,4 ton, Sahrayıcedit'te de 66 ton cam atık toplandı. Genel toplamda 21 mahalleli ilçenin sadece bu 3 mahallesinde yaklaşık 375-376 ton atık geri kazanıldı. 2017'de Suadiye, Bostancı, Koşuyolu, Kozyatağı ve Ondokuz Mayıs Mahalleleri'nde de projenin uygulanacağı belirtildi. 2019'un sonuna kadar bütün mahallelerde bu sistemin uygulanması planlanıyor." denildi. Açıklamada mutfaklarda kullanılan atık yağların çevreyi kirletmemesi amacıyla da çalışma yapıldığının ve muhtarlıklar da dahil olmak üzere ilçede 60 noktada atık yağların toplandığı ifade edilirken, vatandaşların bulundukları mahallenin muhtarlığına da atık yağlarını bırakabildiği, Belediyenin bu yıl en fazla atık yağ biriktiren muhtarlığı belirleyip hediye kampanyası düzenlemeye hazırlandığı belirtildi.

Projenin sosyal sorumluluk tarafının da olduğuna dikkat çekilirken, Kadıköy Belediyesi'nin, toplanan atık miktarından elde edilen gelirin %10'unu bu mahallelerdeki okullara, eğitime destek amacıyla bağışlamayı planlandığı ifade edildi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.