Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Eray Sezgin

Eray Sezgin

KALE ARKASI

Kadıköy cehennemi

Fenerbahçe, Jorge Jesus ile birlikte taraftarının büyük bir özlem duyduğu eski güzel günlerine geri dönüş için adeta dev adımlarla ilerliyor. Alanyaspor karşısında alınan 5-0 gibi bir ezici skor ile birlikte Fenerbahçe''ye gönül vermiş olan taraftarlar belki de uzun yıllar aradan sonra ilk kez bir maçı bu kadar rahat ve keyifli bir şekilde izlediler.

Kadıköy''de tribünler, sahada Jorge Jesus ve öğrencileri o kadar istekli ve arzuluydu ki Alanyaspor için Kadıköy adeta bir cehenneme dönüştü. Taraftarın bu kadar coşkulu olmasının en büyük etkeni tabi ki de sahada oynanan oyundur. Fenerbahçe takımı yoğun ve şiddetli presiyle rakibini adeta boğdu. Jorge Jesus''un kafasında sürekli olarak hücumu düşünmesi ve bunu oyuncularına da aşılaması taraftarı oldukça memnun etti.

Tribünde ve ekranı başında takımlarını izleyen Fenerbahçeliler skoru bulduğu anda geriye yaslanan, yan pas -  geri pas ile adeta uyku getiren bir futbol anlayışını görmekten bıkmıştı. Nitekim Fenerbahçe''nin genleri buna uygun değildi ve bu oyun da Fenerbahçe''ye başarı getirmemişti. Başkan Ali Koç takımın başına geldiği günden beri belki de yaptığı en doğru şeyi yaptı ve Jorge Jesus gibi bir ismi getirerek hem Fenerbahçelilere hem de Türk futbol severlere bu oyunun nasıl olduğunu, futbolun aslında eğlenceli bir spor olduğunu bizlere gösterdi.

O bir canavar

Miguel Crespo''ya övgüler dizmek için her ne dersek diyelim az kalır. Fenerbahçe''ye geldiği günden itibaren sahaya çıktığı anda elinden geleni yapan bir futbolcu. Özellikle Jorge Jesus''un sisteminde adeta bir canavara dönüştü. Sahada ayak basmadık yer, top çalmadık rakip bırakmadı. Alanyaspor karşısında attığı güzel gol ile de muhteşem performansını taçlandırdı ve hem ekran başında hem de tribünde ayakta alkışlandı.

Rotasyon!

Jorge Jesus her maça hemen hemen 7 ya da 8 değişiklik ile başlayarak aslında bizlerin hiç de alışık olmadığı bir şey yaptı ve bu da çeşitli spekülasyonlara neden oldu. Geldiğimiz noktada ise Jesus''un çok doğru bir iş yaptığını konuşur olduk. Bu da demek oluyor ki; futbol ile ilgili ülkemizde bilinmeyen çok şey var. Burada yerli teknik direktörlerimizin kendisini sorgulaması ve artık ezberlerinin dışına çıkmaları gerektiğini görüyoruz.

Jorge Jesus yaptığı ilk 11 değişiklikleriyle birlikte aslında takımının oyun devamlılığını sağlıyor. Bu kadar yüksek tempoda oynayan bir takımda sakatlıkların da az olmasının temel sebebi bu olsa gerek. Ayrıca her oyuncu da yeterli süreyi aldığı için kendisini takımın dışında hissetmiyor ve bir aile ortamı oluşuyor. Bu da takımın sahadaki oyununa yansıyor.

Deneyimli teknik adamın eleştirildiği diğer bir nokta ise; Fenerbahçe hücum hattındaki oyuncuların benzer özelliklere sahip olmasıydı. Valencia, King, Batshuayi ve belki nispeten Pedro da bu gruba dahil edilebilir. Bu oyunncuların ortak özellikleri tempolu, sürekli pres yapan ve fizksel olarak güçlü oyuncular olması. Jesus''da takımda net bir santrafor istemediği için eleştirilerin hedefi olmuştu. Bu güne kadar gördüklerimizden anladığımız ise Jesus''un bir oyun devamlılığı istediği ve sahada hangi oyuncu olursa olsun; baskılı, tempolu ve fiziksel olarak güçlü bir hücum hattı devamlılığının sağlanması.

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları