Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Harun A. Altuntaş

Harun A. Altuntaş

Yazar

İyi ve kötü günde vatanda olabilmek

Agop Kotoğyan, 21 kasım 1937'de İstanbul'da dünyaya 'Merhaba' dedi. 1952 yılında ilkokulu bitirdikten sonra bir gümüş atölyesinde çalışırken kolunu omuzuna kadar makineye kaptırdı. Bundan sonra "Kolsuz Agop" olarak anılacaktı. Ancak azimliydi, ortaokulu ve liseyi de kolsuz tamamladı. Bu arada futbolla da ilgilendi. Semtinin takımı Samatya Gençler Kulübü'nün kadrosunda yer almayı başardı. 1963 yılında İstanbul Tıp Fakültesi'nden birincilikle mezun oldu. Futbola üniversitede de devam etti. Öğrenciler tarafından pek ilgi görmeyen fakültenin Deri Hastalıkları ve Frengi Kliniği'nde gönüllü olarak çalıştı.

1964'te Cerrahpaşa Hastanesi Deri Hastalıkları ve Frengi Kürsüsü'nün ilk asistanı olarak kadroya alındı. 1967'de Dermatitis Herpetiformis teziyle deri ve zührevi hastalıkları uzmanı oldu. 1969'da üniversite Agop Kotoğyan'ı Almanya'ya gönderdi. Dört ayda Almanca'yı öğrendi. Burada Homburg Saal Üniversitesi Dermatoloji Kliniği'nde çalıştı. Burada Malign Melanomların klinik ve histopatolojik incelemelerine ağırlık verdi. Bir yıl sonra Cerahpaşa Tıp Fakültesi'ne döndü. 1979 yılında profesör oldu. Kendi çabasıyla İngilizce ve Fransızca'yı da öğrendi. 2004 yılına kadar akademisyenlik yaptı, yüzlerce tıp öğrencisi yetiştirdi. Cilt hastalıklarıyla ilgili iki kitap ve uluslararası dergilerde üçyüzden fazla makale yayınladı. Birçok ülkede dersler ve konferanslar verdi. çeşitli ülkelerden gelen teklıflerı; "Bir ülkeyi sevmek demek, bu topraklarda geçirdiğin güzel ve iyi günleri sevmek demek değildir. İyi günde ve kötü günde burada olmak, vatanın yanında kalmak, hatta vatan uğruna ölmeyi göze almak demektir" diyerek geri çevirdi.

13 Şubat 2018 yılında yıllarca emek verdiği Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde karaciğer kanserinden hayatını kaybetti.

Tüm Türkiye'nin 'Kolsuz Agop' olarak tanıdığı ünlü dermatolog Prof. Dr. Agop Kotoğyan için İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Başhekimlik binası önünde bir tören düzenlendi. Törene ailesi ve o dönemin Sağlık Bakanı Ahmet Demircan da katıldı.

Aile yakınları ve mesai arkadaşlarının katıldığı törende Kotoğyan'ın torunları Aksel ve Ares Voskeriçyan dedesinin tabutuna sarılarak gözyaşı döktü. Türkiye'nin yetiştirdiği en önemli cilt uzmanı gösterilen Prof. Dr. Agop Kotoğyan'ın cenaze törenine; Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, yine o dönem Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Kotoğyan'ın eşi Suzan Kotoğyan, oğlu Garen Kotoğyan, kızı Darpin ve damadı Alen Voskeriçyan, torunları Aksel ve Ares Voskeriçyan, kız kardeşleri Oremsima Kotoğyan ve Maryam Gülgün olmak üzere çok sayıda mesai arkadaşı ve sevenleri katıldı.

Törende konuşan Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, "Bugün burada değerli bir meslek büyüğümüz Agop Kotoğyan hocayı ahirete yolcu etmek üzere bir aradayız. Agop hocayı hayatında şahsen tanımak nasip olmadı. Agop hoca bu coğrafyanın insanıydı, bu medeniyet havzasının insanıydı ve o duruşunu da ömrünün sonuna kadar göstermiş bir tıp büyüğümüzdü. Hayatını etik değerler üzerine kurmuş bir insan. Bilime büyük hizmetler vermiş bir bilim adamı. İnsanın ömrü biyolojik olarak ölümüyle sınırlı değil. İnsanın gerçek ölümü unutulduğu zamandır. Agop hoca ömrünü uzatmış bir insan, Agop hoca hayırla yad edilecek, anılacak her zaman. Bu kısa ömürle sınırlı bir ömür bırakmıyor geriye yüzyılları aşacak bir hatırlanma potansiyeliyle aramızdan ayrılıyor. Kederli ailesi ve sevenlerine baş sağlığı diliyorum. Agop hocaya iyi yolculuklar diliyorum" diye konuşmuştu.

Agop Kotoğyan'ın oğlu Garen Kotoğyan da, törene tüm katılanlara teşekkür ettiğini belirterek, "Buraya Prof. Dr. Agop Kotoğyan'ı anmaya gelen Sağlık Bakanı'mız Ahmet Demircan'a, Sağlık Müsteşarı Eyüp Gümüş'e, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'e, siz değerli misafirlere şahsım ve ailem adına teşekkür ederim" diyecekti.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Hastanesi (o dönem) Başhekimi Doç. Dr. Zekai Kutlubay ise, "Hastadan tiksinmemem gerektiğini ben Agop hocadan öğrendim. Asistan olduğum zaman bir şey danışmak için Agop hocanın odasına girdim. Agop hocam ayak mantarı olan bir hastayı muayene ediyor. Hastanın mantardan dolayı ayak parmaklarının arası soyulmuş, tahriş olmuş. Agop Hocam hastanın ayağını aldı, dizinin üzerine koydu ve tırnağıyla hastanın mantarlı ayağını temizledi. İlacını yazdı ve gönderdi. Koskoca Agop hocanın bu şekilde davranması bana çok iyi bir ders oldu. Bundan sonra bana gelen hastalara bulaşıcı olmadığı sürece temas etmeyi, dokunmayı ondan öğrendim" ifadelerini kullandı. Agop Kotoğyan'ın naaşı tören sonrasında Zeytinburnu'nda bulunan Balıklı Rum Ermeni Mezarlığı'nda çok sevdiği vatan toprağına kavuştu.

Yaşamını yitiren "kolsuz" lakabıyla tanınan Prof. Dr. Agop Kotoğyan'ı bir defa daha saygı ile anıyor ve selamlıyoruz.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları