Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Harun A. Altuntaş

Harun A. Altuntaş

Yazar

İyi ki yerli kömür var

Dünyadaki son pandemi felaketinden dolayı uluslararası anlamda hammadde, enerji ve konteyner, gemi fiyatlarında birdenbire astronomik fiyat artışları oluştu. Bir de buna fırlayan dolar kurları eklenince ithalat işi her bakımdan zorlaştı.

Bu olumsuz durumdan ne yazık ki ülkemiz de doğal olarak etkileniyor. Tam da yeşil mutabakatı, bir başka deyişlerle "karbon ayak izinin takibi", Paris Anlaşması diye de adlandırılan anlaşmanın ülkemiz tarafından imzalandığı döneme gelmesi de bir nevi şanssızlık oldu.

Konuya enerji tarafından baktığımızda, dünya piyasalarında doğalgazın, petrolün ve kömürün hep birlikte en az %100 olmak üzere zamlandığını görüyoruz.

Enerjide dışa bağımlı bir ülke olarak doğalgazdan başlarsak eğer, ülkemizin dış piyasalardan ithal ettiği bu enerjinin devlete maliyeti astronomik bir şekilde arttı.

Şimdilik sadece sanayide kullanılan doğalgaza %48 lik zam yapıldı. Yıllardır doğalgazı stoklamadığımızdan, stoklanacak depomuzun olmadığından yakınıp durduk. Son zamanlarda hayata geçirilen başta Tuz Gölü'müzün altındaki depolar olmak üzere birçok stoklama alanı oluşturuldu. Stok doğalgazımızın bulunmasının önemi işte şimdi ortaya çıkıyor. Yani doğalgaz stoklarımız güçlü olsa, onlar bitene kadar astronomik zamların olmayacağını öngörmek doğru düşünce olacaktır. İnşaallah da dediğimiz gibi olur. az da olsa stoklanan doğalgazımız bitene kadarki zaman içinde sular durulur ve dünya fiyatları da aşağıya, eski fiyatlarına geriler umudumuz vardır. Cenabı Allah fakir fukaranın yardımcısı olsun.

Diğer taraftan İstanbul Ticaret Odası Doğal ve İşlenmiş Katı Yakıt Meslek Komitesi Meclis Üyesi Hüseyin Akarçeşme'nin aktardığına göre ülkemizdeki kömürün durumu da içler acısı bir hâl aldı. İthal ısınma amaçlı ve sanayide kullanılan kömürlerin fiyatları da bu zamlardan nasibini aldı. Dolar bazında %100 - %110 gibi oranlarda zam gördü. Geçen yıl 25 kilogramlık torbalarda 40 TL'ye satılan ithal kömürün perakende fiyatı dolar fırlamadan önce 85 - 90 TL civarında bir rakama ulaşmıştı. 25 kilogramlık yerli kömür de 45-50 TL arasında satılıyordu. Bugün fırlayan fiyatları dile getirmek mümkün değil.

Bu arada yerli kömüre de zam gelmedi değil. Maliyet artışlarından kaynaklanan fiyat artışları yerli kömüre de yansıdı. Vatandaş; "Diğer enerjiler çok pahalı, kömür yakarım" diye düşünürken, kömürün de yanına yaklaşamıyor artık. Bilhassa ithal kömür şu an için sobayı yakmıyor. Sadece eli ve cebi yakıyor. Bu arada kömürcü esnafının vatandaşa zamlı fiyatları söylemeye bile çekinir hale gelmesi de ayrı bir yara.

İthalattaki bu olumsuz gerçekler ışığında yerli malı, yurdun malı olan kömürümüze sahip çıkmamız gerekiyor. Hem fiyatının oldukça düşük olması, hem döviz rezervimizi olumlu etkileyecek olması, hem de cari açığımızı kapatmaya yardımcı olması ve dahilde katma değerler oluşturması bakımından yerli kömür kullanımı elzem hale geldi. En azından bu kışı atlatabilmek için yerli kömür kullanımının önü açılmalıdır. Yerli kömür için devletin koymuş olduğu parametreler esnetilmelidir. Kül -kükürt - nem - uçucu madde - kalorifik değer oranları yeniden gözden geçirilmelidir.

Ezcümle "İyi ki yerli kömürümüz var".

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları