İtfaiye kuralları adım adım anlattı 'Yaptırmayanlar yangına davetiye çıkarıyor'

İtfaiye kuralları adım adım anlattı 'Yaptırmayanlar yangına davetiye çıkarıyor'
Kış aylarında soba zehirlenmelerinin önüne geçmek için baca temizliğinin ihmal edilmemesi gerekiyor. İstanbul İtfaiyesi, konuyla ilgili yapılması gerekenleri madde madde anlattı.

baca-temizligi.gif

Evdeki ısı verimliliğini artırmak, daha iyi bir pişirme sistemi kurmak gibi nedenlerle baca temizliğinin önemsenmesi gerekiyor. Ancak daha da önemsenmesi gereken bir konu var; bacalar gerektiği gibi temizlenmezse yangına davetiye çıkarıyorlar. “Baca temizliği nasıl yapılır” sorusu da pek çok kişinin merak ettiği konuyu ortaya koyuyor.

baca-temizligi3.jpg

Daha güvenli ve sağlıklı bir yaşam için evlerde ve iş yerlerindeki baca sistemlerinin doğru bir şekilde temizlenmesi önemli bir konu oluyor. Isıtma ve pişirme sistemlerine ait bacalar daha doğru ve verimli çalışsın diye mutlaka temizletilmesi gerekiyor. Yılda en az bir defa yetkili baca temizleme şirketleri aracılığıyla baca bakım ve temizleme işleminin yaptırılması gerekiyor.

İstanbul İtfaiyesi, baca temizliğine dair detayları paylaşarak kişilerin güvenli hissetmelerine katkıda bulunuyor. Peki, baca nasıl temizlenir?

BACA TEMİZLİĞİ KİMLERE YAPTIRILMALI?

Bacalarını temizletmek isteyen kişilerin bu işlemi yapmaya yetkisi bulunan şirketlerle el sıkışması çok önemli bir detay. Periyodik baca temizliği çalışmaları için mutlaka İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’ndan baca temizliğiyle ilgili yetki belgesi almış şirketlere başvurmak gerekiyor.

baca-temizligi1.jpg

BACA TEMİZLİĞİ NASIL YAPILIR?

Ev ve iş yerleri için baca temizliği hizmeti almak isteyenler ‘baca temizliği nasıl yapılır’ sorularını da sormaya başlıyor. Pek çok kişinin doğru yöntemini bilmediği bu iş aslında çok fazla önem arz ediyor. O halde güvenli baca temizliği nasıl yapılır, hangi detaylara dikkat edilmeli?

İstanbul İtfaiyesi baca temizliği için detayları paylaştı. İşte baca temizliğinde dikkat edilmesi gerekenler:

  • Isıtma ve pişirme sistemlerinin baca temizliği için gelen ekibin en az 2 kişiden oluşması gerekiyor. İş sağlığı ve güvenliği önlemleri alınarak bu iki kişinin koruyucu malzemeler kullanmaları şart.
  • Bacayı temizleme işlemi için kullanılacak olan araç gereç ve malzemelerin bulunması gerekiyor. Bunlar; tel fırçalar, baca temizleme çıkrığı, duman tableti, metal ağırlığa bağlı 30 metre ip, kurum toplama kaşığı ve sanayi tipi süpürge gibi temizleme malzemeleri, koruyucu naylon, spatula, baca kamerası, merdiven, alüminyum bant vb.

baca-temizligi2.jpg

  • Baca temizliğine başlamadan önce, soba gibi bağlı cihazların kapatılması ve baca ısısının kontrol edilmesi gerekiyor.
  • Öncelikle bacaların temizleneceği yere branda serilmeli, ardından baca ile bacaya bağlı cihaz birbirinden ayrılmalı. Pişirme sistemlerinin baca temizliği için kanal bağlantı noktaları dökülmeli.
  • Isıtma bacası içi temizlik öncesi kamera sistemiyle görüntülenmeli, sorun ve çözüm tespitlerinin yapılmasının ardından baca sahibine hizmet bilgisi tam olarak verilmeli.
  • Isıtma sisteminin bacasının emiş ağzı tamamen kapatılmalı ve ekipten bir kişi çatıya çıkmalıdır.
  • Çatıya çıkan ekip elemanı, bacadan aşağıya çelik halata bağlı fırçayı emiş ağzına doğru indirdikten sonra temizlik fırçasını aşağıdan yukarıya doğru sürterek çekmeli ve bu işlemi baca içi temizlenene kadar tekrar etmeli.
  • Pişirme sistemlerinin baca temizliğindeyse temizlenecek bölgelere kimyasal yağ çözücü sıkmak gerekiyor. Bacanın içinde biriken atık yağlar böylece çözülerek kolayca temizlenir. Ardından baca kamerası ile temizlenmiş alan görüntülenir.
  • Çatıda yapılan temizlik işlemi bittikten sonraysa tamamen kapatılan emiş ağzı tekrar açıldıktan sonra buradaki atıklar, kurum elektrik süpürgesi ve kurum toplama kaşığı yardımıyla temizlenir.
  • Isı sistemlerinde baca temizleme işlemi sona erdikten sonra bacanın temiz hali baca kamerası yardımıyla görüntülenir, duman tabletiyle baca çekiş testi tamamlanır. Boru ekleri yerlerine takılır, baca bağlantısı gaz sızıntısı oluşmayacak şekilde izole olarak yapılır.
  • Tüm temizleme işlemleri sona erdikten sonra ortamda oluşan pislik ve kirlilikler temizlenmeli, ev ve iş yeri sahibine teslim edilmeli.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.