Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Rüzgar Hasan Kalkan

Rüzgar Hasan Kalkan

DİJİTAL İMGELER

İstanbul Tarihî Su Yapıları Fotoğraf Sergisi

Mecidiyeköy Meydanı'nın kültür ve sanat merkezi olarak yapılandırılması projesinin bir parçası olarak hayata geçen Mecidiyeköy Sanat, 2022 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından faaliyete geçirilmiştir. Mecidiyeköy sanat galerisi, 2.000 metrekarelik bir alana sahiptir ve üç sergi salonu, bir atölye ve bir eğitim salonundan oluşmaktadır. Sergi salonları, çağdaş sanatın çeşitli türlerini sergilemek için kullanılmaktadır. Atölye, sanatseverlere ve sanatçılara çeşitli sanat dallarında eğitim alma imkânı sunmaktadır. Eğitim salonu ise sanat seminerleri ve etkinlikleri için kullanılmaktadır. Mecidiyeköy Sanat, İstanbul'un en önemli sanat galerilerinden biri olma potansiyeline sahiptir. Galeri, İstanbul'un kültür ve sanat hayatına önemli bir katkı sağlamaktadır ve bu katkıya bir yenisi daha ekleyen Mecidiyeköy Sanat, 12 Ocak 2024 tarihine kadar(yarın) “Suyun Hafızası İstanbul Tarihî Su Yolları” fotoğraf sergisine ev sahipliği yapmaktadır.

Bu fotoğraf sergisi yüzyıllar boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan İstanbul’u ve bu medeniyetlerin mimari mirası şehrin her köşesinde kendini gösteren tarihi anlatmaktadır. Bu tarihî mirasın en önemli unsurlarından biri de su yapılarıdır. İstanbul'da bulunan tarihî su yapıları, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinde inşa edilmiş ve şehrin gelişiminde önemli bir rol oynamıştır. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) ve İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği (İFSAK) iş birliğiyle 2019 yılında başlatılan bir proje kapsamında, İstanbul'daki tarihi su yapıları fotoğraflandı. Proje kapsamında, İSKİ'nin bakım ve restorasyonlarını gerçekleştirdiği 3450 tarihî su yapısı fotoğraflandı. Fotoğraflar, İFSAK amatör sanatçıları tarafından çekildi.

Sergi, İstanbul’daki tarihî su yapılarının farklı yönlerinden çekilmiş fotoğrafları ile şehrin su tarihine ışık tutuyor. İstanbul Tarihi Su Yapıları Fotoğraf Sergisi, İstanbul'un tarihî ve kültürel mirasının önemli bir unsurunu tanıtması açısından oldukça önemlidir. Sergide, İstanbul'un farklı semtlerinde bulunan tarihi su yapıları yer alırken, sergide yer alan su yapıları arasında kemerler, bentler, galeriler, teraziler, maksemler, çökeltme havuzları, sarnıçlar ve çeşmeler bulunmaktadır. Sergide yer alan fotoğraflar, su yapılarının farklı yönlerinden çekilmiştir.

"Suyun Hafızası İstanbul Tarihi Su Yolları" projesi, İstanbul'un su tarihine ışık tutan önemli bir girişimdir. Proje, İSKİ'nin bakım ve restorasyon çalışmalarının yanı sıra, suyla sanat arasındaki derin bağları gün yüzüne çıkarmayı amaçlamaktadır. Sergi, İstanbul'un farklı semtlerinde bulunan tarihi su yapılarından oluşan geniş bir seçki sunmaktadır. Sergide yer alan fotoğraflar, su yapılarının mimari güzelliğini ve suyun hareketliliğini gözler önüne sermektedir. Sergi, aynı zamanda suyun önemini ve değerini vurgulaması açısından da önem arz ettiği gibi İstanbul'da yaşayan ve İstanbul'u ziyaret eden kişilere, şehrin tarihî su yapılarını daha yakından tanıma fırsatı sunmaktadır ve aynı zamanda suyun sanatsal yönünü de ortaya koymaktadır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları