Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Harun A. Altuntaş

Harun A. Altuntaş

Yazar

İklim değişikliği çatışma getirir mi

İklim değişikliğinden kaynaklanan doğal afetlerin her geçen gün arttığını bundan etkilenen ülkelerin başında Türkiye'nin geldiğini aktarmıştık.

Avrupa Çevre Ajansı, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 32 ülkeyi, doğal afetler konusunda uyarmıştı.  Avrupa Çevre Ajansı'nın raporuna göre, Türkiye dahil 32 ülkede son 40 yılda afetler nedeniyle yaşanan can kaybı ve oluşan maddi hasar ciddi boyuta ulaşmış durumda. Uzmanlar, "1 derecelik sıcaklık artışı bu tarz doğal afetleri 30 misli daha artıracağını ifade ediyor.

Ancak Avrupa Birliği (AB), Avrupa Çevre Ajansı'nın raporundan daha tehlikeli bir duruma dikkat çekiyor.

AB tarafından hazırlanan raporda, küresel iklim değişikliğine bağlı olarak Fırat-Dicle havzasında bulunan Türkiye, Suriye, Irak arasında su paylaşımı nedeniyle çatışma yaşanabileceği konusunda uyarıda bulundu.

AB Cascades Projesi tarafından hazırlanan "Dicle ve Fırat Havzası İçin İklim Değişikliği ve Su Raporu" başlıklı araştırmada, gelecek döneme ilişkin çarpıcı tespitlere yer verildi. Birçok uzmanın katkı verdiği ve iki yıllık bir çalışma sonucunda hazırlanan raporda, küresel iklim değişikliğine bağlı olarak Fırat-Dicle havzasında bulunan Türkiye, Suriye, Irak arasında su paylaşımı nedeniyle çatışma yaşanabileceğine dikkat çekildi. Raporda, küresel ısınmanın havzadaki tarımsal üretim, ekonomi ve sosyal ilişkiler üzerindeki zincirleme etkileri nedeniyle yakın zamanda kuraklığa bağlı iç göç dalgası bile yaşanabileceği vurgulanıyor.

Dicle ve Fırat Havzası'nda iklim değişikliğinin su kaynakları üzerinde etkilerinin ağırlaşarak artacağı ve bunun da iç göçler, yoksulluk, sosyal huzursuzluk gibi sorunları tetikleyeceğine yer verilen raporda iklim değişikliğinin özellikle Suriye ve Irak'ta yaşanan su sorunlarını daha karmaşık hale getireceği de vurgulandı.

Raporda, havza ülkelerinde iklimle ilgili su risklerini azaltmadaki başarısızlığın, kırsal nüfusta yoksulluğu, gıda güvensizliğini ve işsizliği arttırabileceği ve nihayetinde bugün görülenden daha büyük ölçekte iç göçe yol açabileceği de vurgulanırken, "Kırsal alanlarda artan su sıkıntısı su üzerindeki rekabeti arttırarak daha fazla yerel şiddete yol açabilir. Farklı toplumsal gruplar arasında sosyal gerilim ve çatışmalar yaşanabileceği gibi kırsaldan kente göçün kentsel su temini üzerindeki baskıları arttırabilir" denildi.

Su Politikaları Uzmanı ve Hidropolitik Akademi Başkanı Dursun Yıldız ise rapora ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: "Projenin CASCADES araştırma ekibi tarafından geliştirilen kademeli iklim risklerine ilişkin teorik bir çerçevesi var. Çalışmalar biyofiziksel, meteorolojik ve hidrolojik bir bakış açısından iklim değişikliği yaratan etkilere odaklanıyor. Çalışmada iklim değişikliğinin belirlenen bölgelerde tarımsal üretim, ekonomi ve sosyal ilişkiler üzerindeki zincirleme etkileri ile ülke sınırlarının ve sektörlerin ötesine yayılan riskleri de ele alınarak inceleniyor. Aslında Fırat-Dicle Havzası üzerinden Avrupa toplumlarının karşı karşıya olduğu problemlere dikkat çekiliyor. Raporda, havza ülkelerinin iklim değişikliğine adaptasyonundaki sınırlı ilerlemenin nedeninin ülkelerin uyum stratejisinin eksikliğinden değil çeşitli ekonomik, politik, güvenlik ve kurumsal zorlukların politika reformlarını ve teknik uygulamayı engellemesinden kaynaklandığı vurgulanıyor."

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları