İkinci tur takvimi nasıl işleyecek?

İkinci tur takvimi nasıl işleyecek?
Türkiye, Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimleri için dün sandık başına gitti. Henüz resmi olmayan sonuçlara göre, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adaylar yüzde 50'yı geçemeyince seçim ikinci tura kaldı.

Selin TURŞAK/ KAMU SON HABER

28. Dönem Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimleri dün gerçekleşti. Türkiye 13. Cumhurbaşkanı''nı belirlemek için sandık başına gitti. Ancak resmi olmayan sonuçlara göre seçim ikinci tura kaldı. İlk turda, Millet İttifakı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu''nun oyu yüzde 44,95, Cumhur İttifakı Adayı Recep Tayyip Erdoğan''ın oyu ise yüzde 49,42''de kaldı. Her iki aday da %50''yi geçemeyince ikinci turda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu yeniden yarışacak.

İkinci turdaki seçim sürecinde 19 Mayıs itibariyle YSK, kesin seçim sonuçlarını Resmi Gazete ile radyo ve televizyonda ilan edilmek üzere ilgili mercilere gönderecek ve seçim çalışmalarına start verilecek. 20-24 Mayıs tarihleri arasında yurt dışında oy verme işlemi başlayacak. 28 Mayıs tarihinde ise Türkiye yeniden sandık başına gidecek. 

İşte ikinci tur takvimi şu şekilde:

19 Mayıs: YSK tarafından kesin seçim sonuçları Resmi Gazete ile radyo ve televizyonda ilan edilmek üzere ilgili mercilere gönderilecek.

20 Mayıs: İkinci tur için gümrük kapılarında ve yurt dışında oy verme işlemi başlayacak.

24 Mayıs: Yurt dışında oy verme işlemi sona erecek. Daha sonra Radyo ve televizyon propaganda konuşmaları başlayacak.

27 Mayıs: Seçim propaganda dönemi saat 18.00''de tamamlanacak.

28 Mayıs: Türk halkı bu kez ikinci turda yarışacak iki adayı oylamak için yeniden oy verecek.

29 Mayıs: Cumhurbaşkanı seçimi geçici sonuçları ilan edilecek. Sandık kurullarının kararları ve tutanaklarına karşı ilçe seçim kurullarına yapılacak itiraz süresi 17.00''de sona erecek ve yapılan itirazlar ilçe seçim kurullarınca en geç 23.59''a kadar karara bağlanacak.

1 Haziran: İl seçim kurulu kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına karşı yapılan itirazlar YSK tarafından karara bağlanacak. YSK tarafından kesin seçim sonuçları Resmi Gazete ile radyo ve televizyonda ilan edilmek üzere ilgili mercilere gönderilecek.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.