İhracatta günlük tarihi rekor

İhracatta günlük tarihi rekor
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ihracatın 23 Haziran 2023 tarihinde günlük tarihi rekor ile 2 milyar 121 milyon dolar seviyesinde gerçekleştiğini duyurdu.

Selin TURŞAK/ KAMU SON HABER

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, sosyal medya hesabı üzerinden günlük ihracatın 2 milyar dolar seviyesine ulaştığını ve rekor kırdığını açıkladı. Böylelikle günlük ihracat değeri ile 1977 yılındaki yıllık ihracat 1 milyar 753 milyon dolar ve 1999 yılındaki aylık ihracat değerleri 1 milyar 940 milyon dolar aşılmış oldu. Bakan Bolat, önceliğin katma değeri yüksek sürdürülebilir ihracat artışının sağlanması ve diğer taraftan makroekonomik istikrarı zedeleyen dış kaynak baskısının azaltılması olduğunu belirtti.

İşte Bakan Ömer Bolat’ın açıklaması:

"İhracatımız 23 Haziran 2023 tarihinde günlük tarihi rekor ile 2 milyar 121 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Günlük ihracatta 2 milyar dolar eşiği aşılmış oldu.

(Günlük ihracat değeri ile 1977 yılındaki yıllık ihracat (1 milyar 753 milyon dolar) ve 1999 yılındaki aylık ihracat değerleri (Ağustos: 1 milyar 940 milyon dolar) aşılmıştır.)

Küresel ekonomide ve ticarette gözlenen zayıf seyre rağmen bu tarihi günlük ihracat değeri ihracatçılarımızın dinamizmini ve mukavemetini göstermektedir. Nitekim 2023 yılı Haziran ayı geçici İmalat Sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Avro bölgesinde 43,6’ya gerilerken en büyük ticaret ortağımız olan Almanya’da 41,0 ile son 37 ayın en düşük seviyesinde gerçekleşmiştir.

Önümüzdeki dönemde önceliğimiz; katma değeri yüksek sürdürülebilir ihracat artışının sağlanması ve ithalat ihtiyacının azaltılması yoluyla bir taraftan sağlıklı bir büyüme ortamının sağlanması diğer taraftan makroekonomik istikrarı zedeleyen dış kaynak baskısının azaltılmasıdır.

Ayrıca makroekonomik istikrarın tesis edilmesi ile yatırımlar için uygun ortam sağlanacak olup yatırım-katma değeri yüksek üretim-ihracat zincirinin güçlü bir şekilde işlemesi için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz."

kuykygkuyg.jpg

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.