İçişleri Bakanı Soylu'dan deprem toplanma alanı açıklaması

İçişleri Bakanı Soylu'dan deprem toplanma alanı açıklaması
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul'da 1,29 metrekare olan deprem toplanma alanını son yaptıkları çalışmayla 2 metrekarenin üzerine çıkardıklarını bildirdi.

Soylu'dan deprem toplanma alanı açıklaması

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Çalışma Grupları Toplantısı, İstanbul İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünde düzenlendi.

Toplantıya, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanı sıra İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu, İstanbul Emniyet Müdürü Zafer Aktaş, İstanbul İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Nuh Köroğlu, AFAD İl Müdürü Gökhan Yılmaz ve diğer yetkililer katıldı.

Bakan Soylu, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 1999 Marmara Depremi'nden sonra mücadelesini aralıksız sürdürdüğünü anlatarak, İzmir Depremi'nin de analizinin yapıldığını bildirdi.

Grupta son bir yılda 493 toplantı yapıldığını anlatan Soylu, depremle mücadelede ilk 6 saatin önemine değindi.

İlk 6 saatte deprem ve afetle ilgili planlama ve aksiyonun sahaya yansıtılması ve vatandaşın bilinçlendirilmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Soylu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çök, kapan, tutun. Özellikle doğal gaz gibi, elektrik şalterleri gibi, birtakım hem yangın hem zehirlenmelere teşkil edebilecek süreçlerde vatandaşımızın depremden hemen sonra tedbir alabilmesini sağlayabilmek... Ardından arabaların yola çıkmamasını sağlayabilmek, bununla birlikte yolların açık olması... İnşallah boş kalacak olduğunu değerlendirdiğimiz yollarda itfaiyelerin, ambulansların, arama kurtarma ekiplerinin araçlarının ilgili yerlere, enkaz alanlarına ulaşmalarını temin edebilmek. Aksi? Aksi felakettir. Bunu net söyleyeyim, hiç lafı eğip bükmeye gerek yok."

Soylu Türkiye'nin deprem ve afet bölgesinde olduğunun altını çizerek, "Biz bir afet bölgesindeyiz, her türlü afetle de karşı karşıyayız. Coğrafyamız böyle bir coğrafya. Ne kadar kıymetli, ne kadar dünyanın gözünün üzerinde olduğu, birtakım hasetliklerin oluşturulduğu coğrafyaysa da bir özelliği daha var o da afet coğrafyası." ifadelerini kullandı.

"Depremin ilk 6 saatiyle ilgili kamu spotları hazırlanıyor"

İçişleri Bakanı Soylu, cenaze ve bayram namazları öncesinde zaman zaman hocaların namazın nasıl kılınacağını tarif etmesini örnek göstererek aynı durumun depremler için de geçerli olduğunu söyledi.

Deprem ve afetin karşılaşılması olası meseleler olduğunu anlatan Soylu, "Onun için yapmamız gereken mümkün olduğunca hatırlatmaktır." dedi.

İzmir depremine değinen Soylu, şöyle devam etti:

"Hastalığım vesilesiyle biraz daha fazla televizyon seyredebilme imkanına sahip oldum. Burada hakikaten Milli Eğitim Bakanlığımızla gerçekleştirilen AFAD eğitimlerinin ne kadar başarılı olduğu takdire şayandır. Çünkü okullarda çocuklarımızın çök, kapan, tutun eğitimini nasıl aldıklarını ve nasıl o sıraların yanında çöktüklerini, kapandıklarını, tutunduklarını örneklerle müşahede ettik. Oysa yaş aralığı bizim gibi olan vatandaşlarımız deprem olduğu zaman çöküp kapanıp tutunması gerekirken, masada duruyor. Bunun onlarca örneğini çekilen videolarda gördük. Bununla ilgili birçok kamu spotumuz var, birçok kamu spotu daha yapıyoruz. Depremin ilk 6 saatiyle ilgili bir video hazırladık, şimdi onu keserek daha küçük bölümlere ayırarak sunacağız."

İstanbul'daki toplanma ve barınma alanları

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, geçen hafta bir gazetenin manşetinde İstanbul'daki toplanma ve barınma alanlarıyla ilgili bir değerlendirme yapıldığını hatırlattı. Bu konuda bir "karışıklık yaşandığının" altını çizen Soylu, toplanma ve barınma alanlarının ayrı kavramlar olduğunu vurguladı.

Toplanma alanının, depremin ilk anından sonra vatandaşların tahliye edileceği, mahalle içinde veya mahalleye en yakın alanlar olduğunu anlatan Bakan Soylu, şunları kaydetti:

"Bunlar kim tarafından tespit edilirler? Belediyeler tarafından. Peki tespit edildikten sonra ne olur? AFAD'a bildirilirler kanun çerçevesinde. Peki ne olur? AFAD bunları açıklar. Sonra bunları teker teker tespit etmeye başlarız. Çünkü Allah muhafaza depremin ne zaman olacağını kim biliyor? Kimse bilmiyor. Hemen bunları koyduktan sonra teker teker tespit etmeye çalışırız. Peki bunu kim tespit eder? Türkiye Afet Müdahale Planı çerçevesinde 26 çalışma grubumuzun içinde bulunan Tahliye Yerleştirme Planlama Grubumuz tespit eder. Şimdi bunu yapıyor muyuz? Elbette ki yapıyoruz. Bu grubumuzun yöneticisi Jandarma Komutanlığı."

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.