Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Fatih Şahintürk

Fatih Şahintürk

GİZLİ GERÇEKLER

Hürriyet Partisi, Forum Dergisi ve Aydın Yalçın'ın hikâyesi        

Yaklaşık 20 yıldır kesintisiz iktidarını sürdüren AK Parti, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle birlikte özellikle ekonomi ve hukuk alanlarında büyük bir irtifa kaybetti halk nezdindeki itibarını da sarstı. Bu boşluktan iki parti Deva Partisi ve Gelecek Partisi doğdu.

Aynı tabandan beslenen liberal ve demokrat çizgideki bu iki parti bana DP döneminde büyük umutlarla kurulan ancak kamuoyu tarafından karşılık görmeyen kısa ömürlü Hürriyet Partisi'ni hatırlattı.

Hürriyet Partisi de 1955'nin Aralık ayında, DP ve Başbakan Adnan Menderes ile fikir ayrılığı yaşayan liberal çizgideki bir grup DP milletvekili tarafından kurulmuştu.

DP döneminde çıkarılan bir yasayla DP bakanları, milletvekilleri, yöneticileri aleyhinde yapılan haberlere mahkeme safhasında kendini savunma hakkı verilmiyordu. Yani gazetecilerin mahkeme sırasında haberlerine ispat hakkı verilmiyor, belgeleri delil olarak kabul edilmiyordu.

İşte HP'nin hikâyesi de bu antidemokratik yasaya karşı mücadele ile başladı.

DP Burdur milletvekili Fethi Çelikbaş ve 10 arkadaşı 2 Mayıs 1955'te TBMM başkanlığına sunduğu yasa teklifiyle bu durumu düzeltmek istedi ancak başarılı olamadı.

DP genel merkezi, tasarıya imza atan 10 DP milletvekili ve tasarıya destek veren 9 milletvekili disiplin kuruluna sevk etti. Bunun üzerine 19 milletvekili ihraç kararını beklemeden istifa etti. 19 milletvekiline 9 DP milletvekili daha katılınca HP 28 DP milletvekili tarafından kurulmuş oldu.

20 Aralık 1955'te kurulan HP kurucuları arasında Fethi Çelikbaş, Nihat Reşat Belger, Muhlis Bayramoğlu, Nazım Ali Bezmen, Ekrem Alican, Ziyad Ebuzziya, Cihat Baban, Fevzi Lütfi Karaosmanoğlu, Ekrem Ocaklı, Ekrem Hayri Üstündağ gibi isimler vardı. Kısa süre sonra Emin Paksüt, Turan Güneş, Aydın Yalçın, Şerif Mardin, Coşkun Kırca, Aydın Bolak gibi isimler de HP kadrosuna katıldı.

HP'nin genel başkanlığı için Ekrem Hayri Üstündağ'ın ismi geçse de HP'nin genel başkanlığı görevini Fevzi Lütfi Karaosmanoğlu üstlendi.

Ekrem Hayri Üstündağ, 1930'da Adnan Menderes SCF Aydın İl Başkanıyken, SCF İzmir İl Başkanlığı yapmıştı. Üstündağ, 1946'da ise DP İzmir İl Başkanlığını üstlenmiş, 1950'de DP İzmir milletvekili olarak TBMM'ye girmişti. Üstündağ, 15 Haziran 1956'da vefat etti.

HP'nin yayın organları Cihad Baban'ın çıkardığı Yeni Gün gazetesi ile Aydın Yalçın'ın çıkardığı Forum dergisiydi.

Büyük umutlarla ve bu kadrolarla siyasi hayatına başlayan HP, 27 Ekim 1957 milletvekili seçimlerinde büyük hayal kırıklığı yarattı ve sadece % 3,5 oy aldı. Kazandığı milletvekili sayısı ise sadece 4'tü. HP genel başkanı Karaosmanoğlu bile milletvekili seçilemedi.

Seçimlerden mağlup ayrılan HP, kısa süre sonra dağılma sürecine girdi ve 24 Kasım 1958'de gerçekleştirdiği kongre sonucu oy çokluğuyla CHP'ye katılma kararı aldı.

HP'nin siyasi varlığı sadece iki yıl sürmüştü.

HP'nin CHP'ye katılmasını kabul etmeyen sağ liberal kanat ise CHP'ye girmedi. Bu kanadın liderliğini yapan Prof. Dr. Aydın Yalçın, ABD'ye giderek Columbia Üniversitesi'nde dersler verdi.

Prof. Dr. Aydın Yalçın, 27 Mayıs 1960 darbesinden sonra Türkiye'ye döndü ve Ekrem Alican liderliğinde kurulan YTP'nin kurucularından biri oldu ancak 5 Mart 1964'de YTP'den istifa ederek Demirel'in davetiyle AP'ye katıldı.

Aydın Yalçın, AP İstanbul ve Ankara (1965-1973) milletvekili olarak 2 dönem TBMM'de bulundu ancak 1973'te milletvekilliği süresinin dolmasına kısa süre kala AP lideri Süleyman Demirel ile görüş ayrılığına düşünce AP'den ihraç edildi.

Aydın Yalçın aynı zamanda Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinde dersler veriyordu. Hatta yakın dostu CIA Türkiye İstasyon Şefi Ruzi Nazar'ın tavsiyesiyle ODTÜ'de kurulan FKF'ye karşılık Ankara Üniversite'nde Hür Düşünce Kulübünün kurulmasını sağlamıştı. HDK kurucuları arasında Hasan Celal Güzel, Melih Gökçek, Atilla Koç, Murat Karayalçın, Mehmet Keçeciler, Abdülkadir Aksu gibi isimler vardı.

1973 yılında aktif siyasetten çekilen Aydın Yalçın, Forum dergisini yayınlamaya devam etti. 1979'da derginin adı "Yeni Forum" olarak değişti.

Aydın Yalçın, 1994'de hayatını kaybetti. Yeni Forum dergisi ise Aydın Yalçın'ın eşi Nilüfer Yalçın tarafından 16 yıl daha yayınlanmaya devam etti ve 2010'da yayın hayatına son verdi.

Nilüfer Yalçın da 2011'de hayatını kaybetti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları