Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Gözde Acar Karabay

Gözde Acar Karabay

HİKÂYE DİYARI

Hobiler çocukları kötü alışkanlıklardan korur

Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk eğitim müfredatında şu kitabın da yer almasını istedi: Beyaz Zambaklar Ülkesinde.

Bu kitapta Finlandiya’nın eğitim alanında topyekûn nasıl kalkındığı çarpıcı bir dille anlatılıyor. Kitabı okuyunca bu kalkınma örneğine gıptayla bakakalıyorsunuz.

Finlandiya’da eğitim müfredatı içinde her çocuk mutlaka bir spor faaliyetine yönlendiriliyor. Çocuklar kışın kış sporu, yazın yaz sporlarından biriyle profesyonel olarak ilgileniyor.

Hobi olarak da resim, müzik ya da fotoğraf çekme gibi sanatsal bir faaliyeti mutlaka her çocuk, her genç gerçekleştiriyor. Amaç; çocukların zekâ gelişimlerinin yanında hem fiziksel gelişimlerine katkı sağlamak hem de kötü alışkanlıklara meyletmelerinin önüne geçmek. 

Finlandiya başarılı oldu mu? Oldu…

Üstelik dünya genelinde eğitimde birinci sırada yer aldı. Finlandiya eğitim modelleri dünyanın her yerinde örnek gösteriliyor. Bırakınız okuma oranını, üniversitede okuma oranı bile %90’ın üzerinde.

Evet, biz bir Finlandiya değiliz? Eğitim sistemimizde bu kadar gelişmiş bir alt yapı yok. Fakat imkânlar ölçüsünde çocuklarımızın bir spor dalıyla uğraşmasına ve hobi edinmelerine destek olabiliriz.

Çocuğumuzun seveceği herhangi bir spor dalı olabilir. Basketbol, futbol, voleybol ve yüzme başta olmak üzere, uzak doğu sporları, atletizm, badminton ya da satranç da çocuklarımızın sağlıklı gelişimine sunulmalıdır.

Çocuğunuzla ortak sizin de katılabileceğiniz bir spor dalı seçebilirsiniz mesela. Özellikle babalar bu konuda yardımcı olabilir. Çocuklarınızla birlikte fırsat buldukça hoşça vakit geçirebileceğiniz bir dal seçebilirsiniz.

Her çocuğun mutlaka bir hobisi olmalı.

Canı sıkıldığında ona sığınabileceği, üzüntüsünü atacağı, enerjisini boşaltacağı bir hobi.

Resim çizme, fotoğraf çekme, müzik aleti çalma, yazı yazma gibi çocuğunuzun bireysel yapmaktan keyif aldığı bir uğraş bulabilirsiniz. Çocuğunuz hobi olarak bir spor dalıyla da ilgilenebilir.

Bir şeyi yapmaktan mutlu olduğunuzda beyinden Endorfin hormonu salgılanır. Endorfin hormonu ne yapar biliyor musunuz?

Endorfin hormonu, vücuttaki ağrıların dinmesine yardımcı olur. Kişilerin daha rahat, daha huzurlu bir hayat sürmelerini sağlar.

Bunun için her çocuğun hem beden hem de ruh sağlığı açısından (hele günümüzde) seveceği bir hobi edinmesi gerekir.

HOBİLERİN FAYDALARI

  • Hobiler çocuklara yaşattıkları huzur ve mutluluk ile onları bir doyum noktasına taşıyacak.
  • Boş vakitlerinde hobileriyle uğraşmak isteyecekler. Farklı arayışlar, onları zararlı ortamlara girme ihtiyacından alıkoyacaktır.
  • Hobi edinen çocuklar daha sosyal olacakları gibi, kendileri gibi aynı hobiyle uğraşan bir çevre edinecekler. Özgüvenleri artacak. Sosyal çevrelerinde bahsedebilecekleri bir konu olacak.
  • Çaldığı bir enstrüman, çizdiği bir resim, attığı bir basket ile etrafından takdir toplayacak.
  • Beri taraftan çocuklar üzüntüleri, stresleri ya da problemleri ile de hobileri sayesinde baş edebilecekler.
  • Hobilerini ileride profesyonelliğe taşıyıp, meslek haline getirebilecekler.

En önemlisi de hobisi aracılığıyla çocukların beyninden daha çok Endorfin hormonu salgılanacak.

Umarım şimdi daha iyi anlamışsınızdır Finlandiya’nın bu işi müfredata zorunlu yerleştirmesinin nedenini.

Sözün özü;

Hobiler çocukları mutlu eder. Sağlıklı birey olmalarına destek olur. Boş zamanlarını verimli kullanmalarını sağlar. En önemlisi de; çocukları sigara kullanımı, uyuşturucu kullanımı, teknoloji bağımlılığı gibi kötü alışkanlıklardan korur.

Hatırlatma:

Hikâye Diyarı Youtube kanalımızda, çocuklara enerji tasarrufunu konu alan bir video hazırladık. Hikâyemiz çocuklara çok iyi gelecek. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları