Her derde deva alıç

Her derde deva alıç
Alıç, eski zamanlardan günümüze kadar hala tüketilmeye devam edilen, birçok derde deva olabilen oldukça zengin içerikli bir besindir. Alıçın meyvesi, yaprağı şifa doludur.

Oldukça faydalı olan bu bitkinin meyvesi dikenli olan bir ağaçta yetişir. Besin içeriğindeki maddelerden dolayı vücutta birçok hastalığın giderilmesine ve korunmasına karşı kullanılmaktadır.

Alıç Nedir?

Türkiye'de yüzyıllardır yetişen Gülgiller ailesinden gelen bir ağaçtır. Halk arasında yemişen, akdiken ve barutan isimleri verilen alıç meyvesi, 50’den fazla türüyle kırmızı, kırmızı-kahverengi, sarı renktedir. Yaprakları da faydalı olan alıç meyvesi ise hem taze hem de kuru olarak tüketilir.

Hemen hemen 10 metreye kadar boylanabilen pembe ve beyaz çiçekli dikenli bir ağaçtır. 1 ya da 3 tohumlu kırmızı-esmer, kırmızı ya da sarı renklidir. Bu ağacın hafif ekşi olan meyveleri yani alıç meyvesi yenilmektedir. Antioksidan özellikleri bol olan maddeler bakımından zengindir. Meyveleri olgunlaştığında sarımsı kırmızı bir renk alır. Yuvarlak görünüme sahip olan alıç, kimi zaman süs bitkisi olarak da kullanılır. Ülkemizde kayalık, taşlık yerlerde bulunan çalılıklar içerisinde, derelere bakan yamaçlarda bulunan çalılıklarda, dağlık çevrelerde ya da ormanlarda yetişmektedir.

Alıçın Faydaları Nelerdir?

Alıç özellikle kalbe çok iyi gelmektedir. Kalp-damar sistemi fonksiyonlarını normalleştirilmesi sebebiyle kalp destekleyici olarak tüketilmektedir. Kalpte kan akışının ve oksijen miktarının artmasına yardımcı olur. Kan damarlarının çeperlerinin güçlenmesini sağlar. Sinirsel kalp çarpıntıları, kalp ritim bozuklukları, ağır enfeksiyon hastalıkları, kalp yetmezliği, kas zayıflaması, kalp krizi sonrasında oluşan yüksek kan basıncı ve damar sertliğine oldukça faydalıdır. C vitamini bakımından oldukça zengindir. Hafızayı güçlendirir.

Antioksidan Zengini

Diğer meyveler gibi antioksidan deposu olan alıç, bu polifenol antioksidanları sayesinde serbest radikalleri uzak tutmaya çalışır. Böylelikle kanser, kalp hastalıkları, tip 2 diyabet, astım, enfeksiyonlar ve erken cilt yaşlanması gibi sorunların riski düşer.

İnflamasyona Karşı

Anti-inflamatuar özellik gösteren alıç meyvesi, diyabet, astım ve bazı kanser türleriyle ilişkili olan kronik inflamasyona karşı koruyucudur.

Tansiyonu Düşürebilir

Alıç, daralmış kan damarlarını gevşetip kan basıncını düşürebilir. Yüksek tansiyon sorunu olanlar alıç meyvesini tedavilerine destek amaçlı tüketebilir. Ancak tüketmeden önce mutlaka doktora danışılmalıdır.

Kalbi Destekler

Kronik kalp yetmezliği olan kişilerdeki göğüs ağrısı şikayetlerine iyi geldiği araştırmalarla desteklenmiştir.

Kolesterol Karşıtı

Yüksek trigliserid ve düşük iyi kolesterol (HDL) seviyeleri damarlarda plak oluşumuna zemin hazırlar. Flavonoid ve pektin içeriği sayesinde alıç meyvesi, kolesterol seviyelerinde iyileşme sağlayabilir.

Sindirimi İyileştirebilir

Eski zamanlardan beri alıç meyvesi, mide ve sindirim sorunları için kullanılmıştır. Lifli yapısıyla alıç sayesinde sindirime destek olarak kabızlığın önüne geçilebilir. Alıçtaki bileşikler yağlı ve protein açısından zengin gıdaların sindirimi için gerekli olan sindirim enzimlerinin üretimini ve aktivitesini artırabilir. Ayrıca prebiyotik içeriği sağlıklı bağırsaklar bakterilerini besler. Alıç, bağırsak enfeksiyonlarını tedavi etmek için de kullanılır.

Böbrek Taşına İyi Gelebilir

Alıcın böbrek taşlarına da iyi geldiği belirtilir. Ancak daha çok çalışmaya ihtiyaç vardır.

Cildi Gençleştirebilir

Güneşin veya ultraviyole ışınlarının etkisiyle bozulan kolajen yapısı nedeniyle erken cilt yaşlanması görülür. Alıç, antioksidan içeriğiyle bu yaşlanmaların önüne geçmeye yardımcı olur.

Sakinleştirebilir

Kaygıyı azaltmak için de yatıştırıcı etkisiyle alıç meyvesinden yararlanılabilir.

Alıcın faydalarından yararlanmak için “alıç nasıl tüketilir?” diye merak ediyorsanız birden fazla seçeneğiniz olduğunu bilin. Alıcı direkt çiğ olarak tüketebilirsiniz, ancak çekirdeklerini yememeye dikkat edin. Alıcın kurusuyla çay yapabilirsiniz. Alıcın yaprakları, meyveleri ya da çiçekleriyle de çay demleyebilirsiniz. Alıç meyvesinden şekersiz reçel ve marmelat yapabilirsiniz. Yine alıcın sirkesini de salatalarınız için kullanabilirsiniz.

Alıç Meyvesi Zararlı Olabilir mi?

Alıç, zararlı değildir. Ancak bazı kalp ve diğer ilaçlarla birlikte tüketildiğinde ilaçlarla etkileşime girebilir. İlaç kullanıyorsanız mutlaka doktorunuza danışarak alıç tüketin. Alıcın yan etkileri baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı, terleme gibi şikayetler olabilir. Meyve alerjileri olan kişiler için de alıç yemek kötü sonuçlar doğurabilir. Hamile ve emziren kadınlar için de tehlike olabilir. Mutlaka tüketilmeden doktora danışılmalıdır.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.