Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Harun A. Altuntaş

Harun A. Altuntaş

Yazar

Hemen hemen hepsini yasak aşk yaktı!

Sizlere daha önceden Mossad'ın eski Şefi Yossi Cohen'in skandallara konu olan yasak aşkını anlatmıştım. Bugün de dünyanın en başarılı casusu denildiğinde akla ilk gelen isimlerden birisi Richard Sorge'den söz edeceğim. Kendisi de bir dönem istihbaratçı olan ünlü İngiliz yazar Frederick Forsyth, Sorge hakkında şunları söylemişti: "Şu an mezarından çıkıp 'Üstlerime verdiğim bilgiler, iyi veya kötü, bir şekilde tarihin akışını değiştirdi' diyebilen casusların sayısı bir elin parmakları kadardır. Richard Sorge kesinlikle bunlardan biri. Bu sözler, Forsyth, Sorge'nin ajanlık tarihindeki yerini vurguluyordu.

Sorge, İkinci Dünya Savaşı'nda Sovyetler Birliği adına Almanya, Japonya ve Çin'de casusluk yaptı. Almanya'da Nazi partisine sızmanın yollarını aradı. Sorge, Hitler Almanya'sının Sovyetler Birliği'ne saldırma planlarını sızdıran ilk kişi oldu. Japonya'nın Sovyetler Birliği'ne saldırmayacağı bilgisini de ilk kez o sızdırdı. Bu bilgi ile birlikte Sovyetler Birliği, batı cephesine yoğunlaştı ve İkinci Dünya Savaşı'nın akışı değişti.

İngilizce, Almanca, Fransızca, Rusça, Çince ve Japoncayı akıcı şekilde konuşan Richard Sorge, dünyayı kendisi için adeta oyun bahçesine çevirdi. Ancak o da Mossad şefi gibi bir yasak aşkın kurbanı olacaktı. 1941 yılında Tokyo'da sevgilisi tarafından ihbar edilince yakalandı ve 1944 yılında idam edildi. Ölümüne kadar yapılan sorgularda Sovyetler Birliği ile bağlantısı olduğuna yönelik iddiaları reddetmiş olsa da 1964 yılında Sovyetler Birliği'nde kahraman ilan edildi.

William Stephenson da Sorge gibi ajanlık tarihindeki en renkli isimlerden biridir. James Bond'un yaratıcısı lan Fleming, "James Bond gerçek bir ajanın romantize edilmiş hali. Gerçek olanıysa Stephenson'dur" diyerek Stephenson'un istihbarat dünyasında yarattığı etkiyi özetliyor.

William Stephenson, Birinci Dünya Savaşı'nda pilotluk yaptı. Savaşta esir düşen Stephenson, kendi imkânlarıyla esir kampından kaçtı ve kaçarken düşman birliklerin pozisyonlarına yönelik notlar aldı. İkinci Dünya Savaşı'nda İngiliz istihbaratına çalışan Stephenson, Almanların Amerika kıtası hakkında yaptığı planları ABD Başkanı Roosevelt'e ulaştırdı.

İki savaş arasında Stephenson, hafif sıklette dünya boks şampiyonu oldu, havada sürat rekoru kırdı ve kablosuz fotoğraf nakledicisini icat ederek milyoner oldu. Ancak bu şekilde casusluktan kurtulabildi.

Eli Cohen'in günümüze kadar uzanan hikâyesi ise istihbarat tarihinin en ilginç öykülerinden biri olarak biliniyor. Cohen, akıcı bir Arapça'ya sahipti ve siması tipik bir Arap'a benziyordu. Suriye operasyonunda dikkat çekmemesi için ilk önce bir süre Arjantin'de bulunan Suriyelilerle yaşadı. 1962 yılında Kemal Emin Taybet adlı bir iş adamı kılığında Suriye'ye girdi.

Suriye'de cemiyet hayatına kısa sürede adapte olan Cohen, kısa sürede Baas partisinin önemli isimlerinden olan Albay Emin el Hafız'la dostluk kurdu. Hafız'ın Suriye Cumhurbaşkanı olmasıyla birlikte Cohen, Suriye'de her yere girip çıkmaya başladı. Golan tepeleri hakkında İsrail'e yolladığı bilgiler İsrail'in bu bölgeyi işgal etmesinde önemli rol oynadı. Cohen, 1965 yılında suçüstü yakalanarak idam edildi. Mezarının yeri hâlâ Suriye tarafından gizli tutuluyor. Rus ordusunun 2019 yılında Cohen'in mezarını aradığı gündeme gelse de mezar yeri gizliliğini koruyor. Sizlere daha sonra da "Muhbir koca, karısını nasıl ihbar etti?" başlıklı diğer casusluk skandalını aktaracağız.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları