Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Harun A. Altuntaş

Harun A. Altuntaş

Yazar

Haydi koranalılar Türkiye'ye bir, iki!

"Krizi fırsata çevirmek" diye bir deyim vardır. Bu deyim, özellikle ekonomik konularda çok kullanılır. Türkiye'de "Korona salgınını fırsata çeviren ülkelerin başında geliyor. Nasıl mı? Bakın bunu anlatayım:

Dünyada vaka sayıları rekor seviyede. Yoğun bakımlar doldu taştı. Ülkeler sağlıklı insanları bile kabul etmiyor. Özellikle Avrupa, yeniden ciddi tedbirler için harekete geçti. Her ülkedeki panik ise hastanelerdeki kapasitelerin dolması ve hastaların sağlık hizmetine ulaşamaması. Ancak Türkiye bütün bunların dışında bir yol izliyor. 20 bin doları veren her koronalı yabancı, ambulans uçaklarla Türkiye'ye gelip, tedavi görebiliyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıkladığı son verilere göre, Türkiye'de yoğun bakım yatak doluluk oranı yüzde 69.9 oldu. Bu resmi rakam bile endişe yaratırken, başta Irak, İran, Gürcistan, Rusya olmak üzere Avrupa ve dünyanın birçok noktasından dur durak bilinmeden Türkiye'ye hasta taşınıyor.

Açık kaynaklardaki bilgiler yurtdışından hasta akışını ortaya koymaya yetiyor. Tüm dünyadaki hava trafiğini canlı olarak takip eden Flight Radar adlı sistemdeki verilerde Sağlık Bakanlığı'nın ihaleyle kiraladığı uçaklar, "devlet uçağı" statüsünde gösterildiği için belirlenemiyor. Ancak özel sektöre ait ambulans uçakların uçuş verileri açık. Bunlardan biri Katarlılar'ın ortak olduğu Redstar, diğeri ise S.O.S. … Örnek olarak Redstar'ın Learjet 45XR model TC-RSB tescilli ambulans uçağının son bir haftada, günde 5-6 sefer yaptığı net bir şekilde görülüyor.

Ağırlıklı Tiflis'ten olmak üzere Moskova, St. Petersburg, Roma, Ohri, Tiran ve Saraybosna ambulans uçağın sefer yaptığı bazı şehirler… Redstar, Irak, Gürcistan, Arnavutluk, Rusya ve Avrupa'nın çeşitli şehirlerinden uzaklığa göre hasta nakli için 18 bin ile 22 bin dolar arasında tarife uyguluyor.

Covid-19 testi pozitif çıkmış birinin Türkiye'ye girmesinde hiçbir engel yok. Sağlık Bakanlığı'ndan izin alınması da gerekmiyor. Şirkete ücreti yatıran herkes uçakla ülkemize getiriliyor. Hastaların şehir hastanelerine ve bazı özel hastanelere yatırıldığı söyleniyor.

Konuyu yakından takip eden sektörde üst düzey pozisyondaki kaynaklar bu noktada çok çarpıcı bilgiler veriyor: "Tüm dünyada birçok ülke ciddi kısıtlamalar uygulamaya koydu. Sağlıklı insanlar dahi kabul edilmiyor ya da ciddi denetimlerden geçiriliyor. Örneğin Çin'e giden bir kişi önce bir süre adeta bir askeri kampa alınıyor. Ardından kendisine bir barkod tanımlanıyor ve sadece belli kentlerin belirli bölümlerine girmesine izin veriliyor. Ama şu an Türkiye'de bu konuda hiçbir kısıtlama yok." Yani koronalı - koronasız her yabancıya hava yolu serbest görünüyor,

Türkiye'de Sağlık Bakanlığı dışında, özel sektörde iki şirket ambulans uçak hizmeti veriyor. Bunlardan biri filosunda 5 uçak bulunan Redstar, diğeri ise S.O.S. Sağlık Bakanlığı'nın yurtdışından yabancı hasta getirip getirmediği, getiriyorsa ne kadar getirdiği konusunda resmi bir açıklama yok.

Bu konudaki çeşitli soruların cevaplarını bir sonraki yazımda, sizlere bu konuyla ilgili bilgi vermeye çalışacağım. Ancak şunu belirtmek isterim ki; Sağlık Bakanlığı'nı tebrik etmek gerekir. Çünki "Krizi fırsata çevirmek" konusunda bir hayli başarı göstermiş durumda. Dünya koronadan kıvranırken, Türkiye; "Krizi fırsata çevirmeyi bilmiş."

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları