Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Enise Altınok AVŞAR

Enise Altınok AVŞAR

Vizyon

Hayallere giden yol ıssız adadan geçer mi?

Herkese merhaba bu hafta yeni başladığım bir Kore yapımıyla sizlerin vaktinizi alıyorum: Castaway Diva. Yeni bölümleri eş zamanlı Kore’de de yayınlanan Castaway Diva’da başrolleri Park Eun-bin, Kim Hyo-jin, Chae Jong-hyeop, Cha Hak-yeon paylaşırken yönetmenliğini Oh Choong Hwan, senaristliğini ise Park Hye Ryun üstleniyor. Netflix’te yayınlanan Castaway Diva Kore’de ise tvN kanalında yayınlanıyor.

Şarkıcılık hayalleriyle yanıp tutuşan Seon Mok Ha Seoul’e giderken geçirdiği gemi kazası sonucu kendini ıssız bir adada buluverir. Uzun yıllar adada mahsur kalan Mok Ha bulunduğunda modern hayata adapte olmaya çalışacak ve hayallerinin peşinden koşacaktır.

Castaway Diva dizisinin konusunu sizlere kısaca özetledim. Dizinin bir de ayrıntılarını konuşalım: Seon Mok Ha, Chunsam adasında alkolik babasıyla yaşayan bir lise öğrencisidir. Babasından sık sık şiddet gören Mok Ha’nın tutunduğu tek şey bir gün çok sevdiği şarkıcı Yoon Ran Joo gibi olacağı şarkıcılık hayalleridir.

Seon Mok Ha Kore’de şarkıcıların sıkça düzenlediği hayran yarışmasına katılmaya karar verir. Ucunda pop şarkıcısı Yoon Ran Joo ile tanışma fırsatının olduğu yarışmaya katılmak için bir dijital kameraya ihtiyacı vardır. Ona yardım edecek tek kişi ise Yoo Ran Joo ile bir radyo yayınında telefonunu elinden alarak konuşmasına engel olan sınıf arkadaşı Jung Ki Ho’dur.

Seon Mok Ha yarışmaya katılır ama evde yaşadığı şiddetin ardı arkası kesilmez. Dahası Jung Ki Ho da babasıyla yaşayan annesiz bir çocuktur ve o da aynı şekilde babasından şiddet görmektedir. Ki Ho Mok Ha’ya istediği zaman ona gelebileceğini ve mavi penceresine iki kere tıklamasının yeterli olacağını söyler. Çok geçmeden babasının dayağından kaçan Mok Ha, Ki Ho’ya gelir ve Seoul’e gitmek için yola çıkarlar. Ama ikisinin de aileleri peşlerini bırakmaz.

Ki Ho, Mok Ha’nın babasını Seoul’e giderken bindikleri geminin limanında gördüğünde Mok Ha’nın yola yalnız devam etmesini söyler. Niyeti Mok Ha’nın babasını zarar görme pahasına da olsa durdurmaktır. Hastanelik olana kadar dayak yiyen Ki Ho’nun buna gücü yetmez ve Mok Ha’nın babası gemiye biner. Uçsuz maviliklere yelken açan gemide kovalamaca Mok Ha ve babasının denize düşmesiyle son bulur. Mok Ha gözlerini açtığında ıssız bir adadadır ve babası ise sağ kurtulamamıştır.

Seoul’e kaçtığı yolculuktan geriye hiçliğin ortasında bir yaşam kalan Mok Ha mevcut şartlara uyum sağlar ve üzerinden on beş yıl geçtikten sonra modern hayata geri döner. Tutunduğu hayallere küsmeyen Mok Ha, arzu ettiği hayata kavuşmak için çabalamaya devam edecektir.

Geçtiğimiz yıl Extraordinary Attorney Woo dizisinde canlandırdığı otizmli rolüyle gündem olan Park Eun bin, benim Age of Youth dizisiyle sevdiğim bir aktristir. Konusu itibarıyla dikkatimi çeken diziyi seçmemin bir diğer sebebi de Park Eun bin’in başrolde olmasıydı. Ayrıca Kpop grubu VIXX’den aşina olduğumuz ‘N’ yani Chae Hak yeon’da dizide rol alıyor.

Kore dizilerinde genellikle modern ve geleneksel iki ayrı kent yaşamı resmediliyor. Seoul gibi kentler modern dünyanın başkenti olarak sunulurken, genelde balıkçılığın gelir kaynağı olduğu ücra kasabalar ise geleneksel yapısı korunmuş eski dünyayı temsil ediyor. Mok Ha karakteri de pek çok teknolojik yeniliğin gerisinde kalmış Chunsam adasını kaçılması gereken o geleneksel kasaba, Seoul’ü ise hayallerinin başkenti olarak görüyor. Fakat dizinin hikâyesi ise yağmurdan kaçarken doluya tutulan Mok Ha’nın Chunsam’dan Seoul’e gidemeyip ıssız adaya düşmesine yani bir nevi arafta kalmasına neden oluyor.

İlk bölümde Mok Ha ve Ki Ho’nun maruz kaldığı dayaklar, ebeveynlerin çocuklarına uyguladıkları şiddete çevresel faktörleri kılıf uydurarak kendilerini haklı göstermeye çalıştıkları çocuk istismarı vakalarına bir örnek teşkil ediyor. Ebeveynliklerini yalnız idama ettirmeye çalışan kişilerin başarısızlıkları alkolle desteklenerek duygusal zayıflık ve yetersizlikleri çocuklara kalkan ellerin bahanesi olamaz. Burada da her iki karakter maruz kaldıkları şiddeti doğal olarak reddederken bu tavırları yakın çevrede asilik olarak algılanıyor. Dayak yemek istememeleri ergenlik döneminin getirdiği bir tavır olarak görülüyor ve yalnız bir ebeveyn olmanın zorluğundan yakınılıyor. Çocuklara uygulanan şiddetin bir bahanesi olamaz.

Genel olarak dizinin başlangıcını sevdiğimi söyleyebilirim. Akıcı bir hikâyeye sahip olan Castaway Diva klasik bir hayallerine kavuşma hikâyesi sunacakken sizi birden ıssız bir adaya düşürüyor ve beklentileri alt üst ediyor. Mok Ha’nın şarkıcılık hayallerinin gerçekleşmesi beklenirken ıssız adada yıllar geçirmesi izleyiciyi de hikâyenin nasıl değişeceği konusunda meraka düşürüyor. Bakalım ilerleyen bölümlerde Mok Ha hayallerine giden yolda değişen dünyaya ayak uydurabilecek mi?..

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları