Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Sıla Topbaş

Sıla Topbaş

MUNSAP

Hatırlı kahveye bir de Türk kahvesi günü...

Kahve Yemen'den gelir, en iyi de Türkiye'de pişirilir, kırk yıl da hatırı vardır... Bunu bilmeyen yoktur her halde.

Kırk yıllık hatırı bir yana bir de 'Dünya Türk Kahvesi Günü'müz var bilmem biliyor musunuz?

İşte Kahve Dünyası'nın 5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü nedeniyle Türkiye genelinde yaptığı araştırmadan dikkat çekici sonuçlar ortaya çıktı. Bu sounçlara baktığımızıda; her 100 kişiden 63'ü için Türk kahvesi 'karşılıklı sohbet' anlamına geliyor, Güneydoğu Anadolu'da bu oran yüzde 100'e çıkıyor! Egeliler kahvenin mutluluk verdiğini belirtirken Akdenizliler yorgunluk giderdiğini söylüyor. Kız isteme merasiminde tuzlu kahve içtiğini söyleyen erkeklerin sayısı Doğu Anadolu'da yüzde 84'ü bulurken Marmara'da ise yüzde 14'lere düşüyor.

Türkiye'nin yedi bölgesini de kapsayan araştırma için, nüfusun en kalabalık olduğu ilk 26 ilde, 18 yaş ve üzeri 1615 kişiyle görüşme yapıldı. Katılımcıların en çok tercih ettiği kahve çeşidi yüzde 77 ile Türk kahvesi olurken her 100 kişiden 95'i Türk kahvesini sevdiğini söyledi.

Genel katılımcılar içinde en çok Türk kahvesi içenler yüzde 80 ile Marmaralılar. Son sırada ise yüzde 12 ile Güneydoğu Anadolu yer alıyor. Türkiye genelinde günde içilen Türk kahvesi ortalaması ise bir fincan.

Marmara tadını İç Anadolu keyfini seviyor

Türk kahvesi içen her 100 katılımcıdan 60'ı Türk kahvesini tadını sevdiği için içtiğini belirtiyor. Türk kahvesinin tadını en çok seven yüzde 80 ile Marmaralılar olurken onu yüzde 77 ile Egeliler izliyor. İç Anadolu Bölgesi'ndeki katılımcılar ise tadından ziyade keyifli bir mola vermek için Türk kahvesi içtiklerini ifade ediyor.

Kahve Dünyası'nın araştırmasında katılımcılara, Türk kahvesinin kendileri için ne ifade ettiği de soruldu. Türkiye genelinde her 100 kişiden 63'ü bu soruya karşılıklı sohbet cevabını verirken Güneydoğu Anadolu'daki katılımcıların ise yüzde 100'ü Türk kahvesi denildiğinde akıllarına karşılıklı sohbetin geldiğini söyledi.

Akdeniz ve Karadeniz'de misafirliği ifade eden Türk kahvesi, Ege'de dost meclisini çağrıştırıyor. Kadınların Türk kahvesinde ilk tercihi de karşılıklı sohbet olurken erkekler ise yemeklerden sonra içmeyi sevdiklerini belirtiyor.

Araştırma, kız isteme merasiminin vazgeçilmezlerinden biri olan tuzlu kahve geleneğinin de devam ettiğini ortaya koyuyor. Araştırmaya katılan her 100 evli kadından 58'i tuzlu kahve yaptığını söylerken evli erkeklerin yüzde 47'si tuzlu kahve içtiğini ifade ediyor. Tuzlu kahveyi en çok içen erkekler yüzde 84 ile Doğu Anadolu'dan çıkarken onu yüzde 83 ile Güneydoğu Anadolu takip ediyor. Marmara yüzde 14, Akdeniz ise yüzde 37 ile tuzlu kahvenin en az içildiği bölgeler.

Araştırmadan çıkan diğer sonuçlar ise şöyle:

* Her 100 kişiden 73'ü Türk kahvesini 'köpüklü' tercih ediyor.

* Türk kahvesinin yanında en sevilen lezzet yüzde 42 ile çikolata.

* Türk kahvesi yüzde 55 gibi bir oranla orta şekerli seviliyor.

* Gün boyunca yemeklerden sonra tercih edilen Türk Kahvesi, en çok akşam saatlerinde içiliyor.

Dünya Türk Kahvesi Günü'nün öyküsü

Türk kültürünün en önemli değerleri arasında yer alan Türk kahvesi, "UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi"nde yer alıyor. 1-8 Aralık 2013 tarihleri arasında Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de gerçekleştirilen ve 155 ülke temsilcisinin düzenlenen komite toplantısının 5 Aralık tarihli oturumunda bu karar alındığından dolayı, Dünya Türk Kahvesi Günü, 5 Aralık olarak kabul gördü. Türk kahvesi UNESCO listesine, "Türk Kahvesi ve Geleneği" kayıt edildi. Böylece Türk kahvesinin yalnızca tadının değil, kendine özgü pişirme tekniğinden sunumuna kadar tüm aşamalarının özenle korunmasının ve yaşatılmasının önemine de dikkat çekildi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları