Hamile erkek ve cinsiyetsiz hamile emojileri onaylandı: Bu yılın sonunda akıllı telefonlarda olacak

Hamile erkek ve cinsiyetsiz hamile emojileri onaylandı: Bu yılın sonunda akıllı telefonlarda olacak
2020 yılının sonunda akıllı telefonlara iki yeni emoji dahil oluyor. 'Hamile erkek' ve cinsiyeti tanımlanmayan bir 'hamile kişi'. İki emoji de Unicode Konsorsiyumu'ndan 14.0 sürümü için onay aldı.

Hamile erkek ve cinsiyetsiz hamile emojilerin geliyor

Unicode Konsorsiyumu, 14.0 sürümü için belirlenen yeni emojilere resmen onay verdi.

Yeni emojiler arasında "hamile erkek" ve cinsiyetsiz hamile" figürü de yer aldı.

hamilre-erkek-emojisi-7.jpg

Bununla birlikte, İngiliz Tabipler Birliği tarafından 2017'de trans ve ikili cinsiyet sistemini kabul etmeyen kişileri tanımak amacıyla yayınlanan "hamile kadın" yerine "hamile kişi" terimini kullanma yönergeleri, o zamanlar "kadınlara hakaret" olarak adlandırılarak tepki görmüştü. 

İlgili Haber: Whatshapp'ın bir kez görüntüle özelliği nedir?

Sosyal medya kullanıcıları, şimdiye kadar  hamile bir erkek emojisinin 'çok büyük bir eksiklik' olduğunu ve Unicode Konsorsiyumu'nun kararının geç çıktığını söyledi.

Emojipedia'nın 'kıdemli emoji sözlük yazarı' Jane Solomon, “Neden hamile bir erkek emojisi var?” başlıklı bir blog yazısında yeni emojilerin detaylarını paylaştı.

hamile-erkek-emojisi.jpg

"HER CİNSİYETTEN İNSANLAR HAMİLE KALABİLİR"

Solomon, "Yeni hamilelik emojileri trans erkekler, ikili cinsiyeti tanımayan kişiler veya kısa saçlı kadınlar tarafından temsil edilmek için kullanılabilir. Elbette bu emojilerin kullanımı bu gruplarla sınırlı değil. Erkekler hamile olabilir. Bu, gerçek dünya (örneğin trans erkekler) ve kurgusal evrenler (örneğin, 1994 filmi Juniordaki Arnold Schwarzenegger) için geçerlidir. Her cinsiyetten insanlar da hamile olabilir. Şimdi bunu temsil eden emojiler var” dedi.

hamile-erkek-emojisi-5.jpg

Unicode, 2016'dan beri akıllı telefonlarda yer alan daha geleneksel 'hamile kadın' emojisini koruyor.

TEPKİ GÖSTERENLER DE OLDU

Öte yandan, hamile erkek ve cinsiyetsiz hamile emojilerine tepki gösterenler de oldu. Twitter’da doggerinos adlı kullanıcı, “Translardan nefret etmyorum. Ancak, bu tür emojilerin  çok gereksiz olduğunu düşünüyorum” dedi. Bir başka Twitter kullanıcısı libertythot ise emojiyi ve onu kullanan herkesi 'aptal' olarak nitelendirdi.

Diğer taraftan, 14.0 sürümünü oluşturan 37 yeni emojinin tamamı, ilk olarak Dünya Emoji Günü'nden (17 Temmuz) önce Emojipedia tarafından detaylandırılmıştı.

14.0 sürümü, 'hamile adam' ve cinsiyetsiz “hamile”nin  yanı sıra, kendine özgü dairesel sarı yüzün yeni varyasyonlarını da içeriyor: eriyen yüz, selamlayan yüz, noktalı çizgi yüz ve yüzü tutmayan öözyaşları .Listedeki yeni emojiler arasında,  ayrıca motosiklet lastiği, kaydırak, disko topu, sopalı trol, mercan, barbunya ve düşük pil bulunuyor.

hamile-erkek-emojisi-1.jpg

BU YILIN SONUNDA KULLANILMAYA BAŞLAYACAK

Apple, Google ve Microsoft gibi şirketler, konsorsiyum tasarımlarının stilize edilmiş versiyonlarını kendi işletim sistemlerinde kullanıyor. Farklı işletim sistemlerinde emojler  için herhangi bir çıkış tarihi onaylanmadı. Ancak büyük olasılıkla Haziran 2022'ye kadar tüm platformlarda görülecek ve bu yılın ilerleyen zamanlarda bazı platformlarda kendilerine yer bulacak.

hamile-erkek-emojisi-3.jpg

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.