Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Harun A. Altuntaş

Harun A. Altuntaş

Yazar

Güney Amerika'yı ABD, nasıl karıştırdı?

Sizlere bir önceki yazımda ABD Başkanı Joe Biden'ın 1915 olaylarını "Ermeni Soykırımı" olarak tanımlayarak, Türk Milleti'ni suçlarken; Amerikan tarihinde; yaptıkları katliamları dile getirmiştim. Ardından da ABD'nin darbeler ve iç savaşlar yüzünden nasıl kan döktürdüğünü sizlere aktaracağımı söylemiştim. Gelin bugün de ABD'nin kumpaslarıyla nasıl milletleri birbirine düşürüp kan dökülmesine neden olduğuna bakalım:

Ekim 1983'te dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan, 'ulusal güvenliği, özgürlüğü koruma ve barışı sağlama' söylemiyle Grenada'ya askeri müdahale yaptı ve burada yüzlerce kişiyi katletti.  Orta Amerika'daki ABD destekli otoriter rejimler, Ronald Reagan'ın görevde olduğu iki dönem boyunca 300 binden fazla insanı öldürdü.

1989 yılında CIA ajanı ve Panama Başkanı Noriega, Amerika'nın emirlerine karşı çıkmaya kalkışınca, ülkesi ABD tarafından işgal edildi. Noriega tutuklandı. Üç bin Panamalı sivil öldürüldü.

Milliyetçilik programı izleyen Arbenz, Guatemala Başkanı seçildi. Arbenz, o zamanki Amerikan Dışişleri Bakanı John Foster Dulles ve kardeşi CIA Başkanı Allen Dulles'ın büyük miktarda kişisel yatırım yapmış oldukları United Fruit Company şirketini millileştirmişti. Bunun üzerine CIA, 1950 de Nikaragua diktatörü Somoza'nın desteği ile Arbenz'i devirtti. Yerine Guatemala Silahlı Kuvvetler Başkanı Castillo Armas'ı geçirdi. Bu darbe sırasında 200 bin sivil Guatemalalı öldürüldü.

ABD, 1953 yılında Moskova yanlısı İran Başbakanı Musaddık'ı darbeyle devirdi. Yerine Şah Rıza Pehlevi'yi getirdi. Böylece Şah, ABD'yi de arkasına alarak, İran'ın tek yetkilisi oldu. 1 yıl sonra İran topraklarındaki petroller için İngiliz, Fransız ve Amerikan şirketleriyle anlaşma yaparak ABD'ye borcunu ödedi. İran diktatörü Şah Pehlevi tarafından, ABD'nin ekonomik, siyasi ve askeri desteğiyle on binlerce İranlı infaz edildi.

1950-1959 yılları arasında Küba'da 60 bin kişi ABD destekli Batista birliklerince katledildi.

1960 yılında CIA, Kongo'nun ilk bağımsız devlet başkanı olan, solcu ve sömürge karşıtı lider Patrice Lumumba'yı öldürdü. ABD bunun ardından, yüz binlerce kişiyi öldüren gaddar Kongo diktatörü Joseph Mobuto'yu destekledi. ABD o günden bu yana, kaynak zengini bu ülkede meydana gelen 3 milyon kişinin ölümünden önemli ölçüde sorumludur. Soğuk Savaş Dönemi boyunca Güney Afrika'daki ABD destekli apartheid rejiminin ellerinde on binlerce Siyah Afrikalı can verdi.

1965 ve 1966 yıllarında ABD, Endonezya'daki demokratik yoldan seçilmiş hükümetin devrilmesini tertip etmek için Britanya ve Avustralya'yla birlikte çalıştı ve bu darbeyi 500 bin ila 1 milyon arası Endonezyalı köylü, işçi ve aydının ölümü izledi. 1970-75 yılları arasında Kamboçya ve Laos'ta 1 milyon kişiyi katletti.

1973 yılında  Şili'de Amerika CIA destekli bir darbe ile Cumhurbaşkanı Salvador Allende devrildi. Şili'deki darbe ile birlikte ABD destekli cunta dalgası tüm Latin Amerika'yı sardı ve Küba devriminin etkilerini kıtanın güneyinden silmek için kirli bir savaş başladı. 1990 yılına kadar ülkeyi 17 yıl boyunca demir yumrukla yöneten Pinochet döneminde 80 bin insan hapse atıldı, 30 bin insan işkence gördü, yaklaşık 5 bin Şilili sivil hayatını kaybetti.

Arjantin de katliamlardan nasibini alacaktı. ABD tarafından desteklenen ve silahlandırılan rejim ve onun müttefiki ölüm mangaları, 1974-1983 yılları arasında Arjantin'de 30 bin insan öldürldü. Güney Amerika'da; Nikaragua, Şili ve Arjantin'den sonra sıra El Salvador'daydı. 1977 yılında ABD, bu ülkedeki askeri yönetime destek verdi. 70 bin Salvadorlu öldürüldü.

Nikaragua bir Orta Amerika ülkesidir. Ülke 1909 yılında ABD tarafından işgal edildi ve 1933 yılına kadar da ABD'nin güdümündeki toprak ağaları tarafından yönetildi. ABD o yıl ordusunu Nikaragua'dan çekti ve iktidarı göstermelik bir jestle Anastasio Somoza adlı bir başka işbirlikçisine bıraktı. 1981 yılında Başkan Reagan yönetimi, Nikaragua "kontra"larını eğitti. Nikaragua Amerika Birleşik Devletleri tarafından desteklenen ve finanse edilen devrim karşıtı Kontralar'ın başlattığı bir iç savaş ile 50 bin sivil hayatını kaybetti. Dört buçuk milyon nüfuslu ülkede 50 bin kişinin ölmesine neden olan bu iç savaş aynı zamanda Sandinista hükümetinin neredeyse bütün kaynaklarını da tüketti. Size bir sonraki yazımda ABD'nin Arap Baharı'nda oynadığı rolü nakledeceğim.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları