Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
İzzet Doğan

İzzet Doğan

Yazar

Gülümseme kana en hızlı karışan ilaçtır

Her yıl ekim ayının ilk cuma günü, "Bir iyilik yapın ve bir kişinin gülümsemesine yardım edin" sloganıyla "Dünya Gülümseme Günü" olarak kutlanıyor.

Bu yıl 1 Ekim dünya gülümseme günü olarak kutlandı. Dünya gülümseme gününün tüm dünyaya verdiği ileti; "Bir iyilik yapın ve bir kişinin gülümsemesine yardım edin."

Günün hikayesi şöyle;

ABD'nin Massachusetts eyaletinin Worcester kentinde 1921 yılında dünyaya gelen Harvey Ball, 1963 yılında reklam grafikerliği yaptığı sırada bir sigorta şirketinden sipariş aldı. Sigorta şirketi bir süre önce başka bir şirketle birleşmiş, ancak bu birleşme çalışanları moral açısından olumuz etkilemişti. Bu işlemin çalışanlar üzerindeki olumsuz etkisini silmek isteyen sigorta şirketinin talepleri doğrultusunda Ball, günümüz insanının gülümsemeyi anlatmak için en çok kullandığı simgelerden biri olan "Gülen yüz" sembolünü çizdi.

Gülen yüz "Smiley" adıyla 1971 yılında Franklin Loufrani tarafından markalaştırıldı. Çevreyi ve üretimde yer alan insanların yaşamlarını korumaya yardımcı olmayı amaçlayan marka, telif hakkı tutarının yüzde 10'unu Dünya Gülümseme Birliğine bağışlıyor.

Gülmekle mutlu olmak arasında bir yakın bir bağlantı olduğunu sanıyorum. Ancak bu bağlantı mutlak değil. Çünkü insanların en mutsuz olduğu cenaze törenlerinde bile, yakınını yitirenlerin farkında olmadan güldüklerini de görüyorum.

Her yıl açıklanan dünyanın en mutlu insanları sıralamasında 2021 yılında son üç yılda olduğu gibi Finlandiya zirvede yer aldı ve listenin ilk 8'ini Kuzey Avrupa ve İskandinav ülkeleri oluşturdu.

Toplam 150 ülkenin olduğu listede Afganistan son sırada yer alırken, Türkiye 104. oldu ve Bangladeş, Türkmenistan ve Libya gibi ülkelerin gerisinde kaldı.

Dünyanın en mutlu ülkeleri sıralaması değerlendirilirken; ülkelerin kişi başına düşen gelir, özgürlük, sağlık ve sosyal yardım olanakları, sağlıklı yaşam beklentileri, yolsuzluk karnesi, eğitim ve alım gücü, yaşam tercihlerini yapabilme gibi ölçütler göz önünde tutuluyor.

PRNet ve Ajans Press'in gerçekleştirdiği incelemede, medyaya yansıyan haber başlıklarına göre, Türkiye'de yaşayan insanların mutsuz olmalarının başında; geçim derdi, yaşam düzeyleri, işsizlik, kadına yönelik şiddet ve cinsel taciz haberleri yer aldı.

Sokağa çıktığımızda insanlarımızın yüzünün gülmediğini görüyorum.

Biz küçükken gülmeyi "sırıtmayı bırak" azarlarıyla içimize gömdük. Çünkü hep "ciddi olmalıydık!"

Duruşmalarda hem gülen ve hem de ağlayan insanlarla karşılaştım. Karşımda duruşmayı aksatacak kadar her şeye gülen birini uyarırken;

"Karşımda ağlayan insan görmek yerine güleni görmek çok güzel. Fakat duruşmadan sonrası devam etseniz daha güzel olur" derdim.

Özellikle son yıllarda herkes çok gergin. Siyasilerin kendi aralarındaki gerginlik de topluma yansıyor.

İncir çekirdeğine sığmayan olaylar da insanların birbirlerine aşırı şiddet uyguladıkları bir gerçek.

Koronavirüs salgını, geçim sıkıntısı, işsizlik ve yaşam biçimine yapılan mahalle baskıları gerginliğimizi artırıyor, stresli ve sorunlu bir ortamın içinde yüzüyoruz.

İşte bu en kötü, sorunlu, stresli ortamda bile insanlara yine de "gülümse"meyi öneriyoruz. Yani hiçbir şey gülmemizi önleyememeli.

Gülmekle ilgili özdeyişlerle Dünya Gülümseme Günü'nüzü kutluyorum.

*

Gülümseme ile ilgili sevdiğim özdeyişler:

Ceplerim gülüşlerimle dolu. Varsın ağlamak da borcum olsun.

İnsan gülebildiği kadar insandır. ( Moliere )

Bütün insanlar aynı dilde gülümser.

Güler yüz altın anahtardır. (Thomas Babington Macaulay)

Gülme iki insan arasındaki en kısa mesafedir. (Victor Borges)

Gülme, yan etkisi olmayan yatıştırıcı bir ilaçtır. (Arnold Glashow)

 Gülmeyi çocuklar icat etti, bizler tüketiyoruz. (Bir şair)

Hayat bir ayna gibidir. Gülümserseniz o da size gülümser. (Peace Pilgrim)

 Gülerseniz, dünya da güler. Ağlarsanız, yalnız ağlarsınız. (Elia W. Witcox)

Gülmek bir güneştir, insanın yüzünden hüzün ve keder kışını defeder. (Victor Hugo)

Ağlamak güzel yaşını silen varsa, gülmek güzel seninle gülen varsa, yaşamak güzel umudun varsa, sevmek güzel karşılığı varsa.

Güzel bir gülüş, karanlık bir eve giren güneş ışığına benzer. (Lev Tolstoy)

İnsan tebessümle, gözyaşı arasında gidip gelen bir sarkaçtır. (Lord Byron)

Ayna benim en iyi arkadaşımdır. Çünkü ben ağladığımda, o asla gülmez. (Charlie Chaplin)

Tebessüm, kana en hızlı karışan ilaçtır. Kaybolan gün, hiç gülmeden geçen gündür. S. Chamfor

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları