Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Harun A. Altuntaş

Harun A. Altuntaş

Yazar

Gökalp'ın boşluğunu dolduran isim: Güngör

Size bugün değerli bir bilim adamımız olan rahmetli Prof. Dr. Erol Güngör'den söz etmek istiyorum.

Erol Güngör Hoca; 25 Kasım 1938'de Kırşehir'de doğdu. Babası Hacıhâfızoğulları'ndan Abdullah Sabri Bey, annesi Zeliha Gülşen Hanım'dı. İlk ve orta öğrenimini doğduğu bu şehirde yaptı. Dedesi Ahî Evran Camii imamı Hâfız Osman Efendi'nin çevresindeki mânevî atmosfer içinde yetişti. Büyüdükçe; tarih ve kültür konularına ilgi duydu. Ortaokul sıralarında Osmanlıca yazıyı öğrendi. Lise talebesi iken özel Arapça dersleri aldı. O yıllarda İslâm-Türk kültür tarihinin ana eserlerini kaynağından okumaya başladı. Bu durum, onun daha sonra güçlü tarafını oluşturacak olan millî ve manevi kültür değerlerinin gelişmesini sağladı. Bu dönemde; Ziya Gökalp ve Hilmi Ziya Ülken gibi milliyetçi fikir adamlarının kitaplarını okudu. İlk yazısını da yine bu yıllarda mahallî bir gazetede takma adla yayımlayacaktı.

1956'da Kırşehir Lisesi'ni bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne yazıldı. Bu arada Bayazıt ve civarında oluşan devrin ilim, fikir ve sanat adamlarının toplandığı meclislere katıldı. Fethi Gemuhluoğlu tarafından Mümtaz Turhan'a tanıtıldı. Onun teşvikiyle Hukuk Fakültesi'nden ayrılarak Edebiyat Fakültesi'nin Felsefe Bölümü'ne geçti. Üniversitedeki tahsil hayatı boyunca Turhan hocasından bir hayli etkilendi.

Erol Güngör öğrenciliği sırasında kendi fakültesinde 1957 yılında memurluğa da başladı. Böylece hem okuyup hem de çalışma fırsatı buldu. Artık okumak için istediği kitapları alabiliyordu. Bu yıllarda Fransızca yanında İngilizce de öğrendi. Misafir profesör Hains'in laboratuvar asistanlığını yaptı ve derslerini Türkçe'ye çevirdi. Edebiyat Fakültesi'nden 1961 yılında mezun oldu. Aynı yıl Tecrübî Psikoloji Kürsüsü'ne asistan tayin edildi. Asistanlığı sırasında Türkiye'de yeni bir ilim dalı olan sosyal psikolojiye yöneldi.

Bu disiplinin önemli temsilcilerinden Krech ve Crutchfield'in eserini Sosyal Psikoloji adıyla Türkçe'ye tercüme etti. Akademik çalışmalarının yanı sıra dergi ve gazetelerde yazı yazmayı sürdürdü. 1965'te Mümtaz Turhan'ın yönetiminde hazırladığı Kelâmî (Verbal) Yapılarda Estetik Organizasyon adlı teziyle doktor unvanını aldı. 1966'da Colorado Üniversitesi'nden sosyal psikolog Kenneth Hammond'un daveti üzerine Amerika'ya gitti. Bu üniversitenin Davranış Bilimleri Enstitüsü'nde milletlerarası bir ekibin araştırmalarına katıldı. 1968'de yurda dönerek Tecrübî Psikoloji Kürsüsü'nde sosyal psikoloji derslerini yürütmeye başladı. Askerliğini yaptığı yıllarda hazırladığı Şahıslararası İhtilâfların Çözümünde Lisanın Rolü adını taşıyan teziyle 1970'de doçent oldu.

Üniversitede verdiği dersler ve ilmî yayınları ile Türkiye'de sosyal psikoloji dalını önemli bir alan haline getiren Erol Güngör Başbakanlık Planlama Teşkilâtı'nda, Millî Eğitim Bakanlığı ve Kültür Bakanlığı'nın çeşitli komisyonlarında görev aldı. 1978'de, genel değerler sistemiyle ahlâkî değerler arasındaki ilişkileri sosyopsikolojik açıdan incelediği Değerler Psikolojisi Üzerinde Araştırmalar başlıklı takdim teziyle sosyal psikoloji profesörü oldu. 1982 yılında Selçuk Üniversitesi'ne rektör tayin edildi. Bu görevi sırasında 24 Nisan 1983'te İstanbul'da vefat etti. Daha sonraki yazımda, Cumhuriyet tarihimizin son döneminde, ilk dönemimizin büyük ismi Ziya Gökalp'in yerini alan Prof. Dr. Erol Güngör'ün geride bıraktığı eserlerden söz etmek istiyorum.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları