"Getirilen anayasa değişikliği, sorun çözen değil sorun üreten bir değişiklik"

"Getirilen anayasa değişikliği, sorun çözen değil sorun üreten bir değişiklik"
“12 Eylül darbe anayasasına hayır oyu kullandım. 2010 referandumunda sokak sokak gezdim, 'hayır' deyin dedim. Bu anayasa değişikliği bir darbenin hazırlayıcısı olarak gündemimize geldi."

"Getirilen anayasa değişikliği, sorun çözen değil sorun üreten bir değişiklik"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Türkiye ayrışmasın, gerginlik yaşanmasın, birlikte yaşayalım, huzur içinde, demokrasi içinde yaşayalım diyorsak 16 Nisan’da gideceğiz ve yine 'hayır' oyunu gururla kullanacağız.” dedi.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Güngören’de partisinin ilçe başkanlığı önünde toplanan vatandaşlara seslendi. 16 Nisan’daki halk oylamasında herkese büyük görev düştüğünü ifade eden Kılıçdaroğlu, “Hepimiz, vatanımıza karşı sorumluyuz, bayrağımıza karşı sorumluyuz, çocuklarımıza karşı sorumluyuz, demokrasimize karşı sorumluyuz, insan haklarına karşı sorumluyuz. Hep beraber güzel ülkemizde yaşamak istiyoruz. Onun için diyoruz ki; hayırcılığa hayır. Hep birlikte yaşayacağız, birlikte mücadele edeceğiz. Bana da görev düşüyor, her birimize çok büyük görev düşüyor. Gideceksiniz, komşunuzu, yakınınızı, akrabanızı, arkadaşınızı ikna edeceksiniz. Demokrasi istiyoruz diyeceksiniz. İşsizliğin önlenmesini istiyoruz diyeceksiniz. Birlikte yaşama iradesini gel beraber, birlikte ortaya koyalım diyeceksiniz. Gelin hep beraber 16 Nisan’da sandığa gidelim, çocuklarımıza karşı borcumuzu yerine getirelim, 'hayır' oyunu kullanalım diyeceksiniz.” diye konuştu.

Getirilen anayasa değişikliğinin, sorun çözen değil sorun üreten bir değişiklik olduğunu savunan Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şunu unutmayın; cumhurbaşkanlığı bizim, cumhurbaşkanlığı makamı bizim ortak paydamızdır. Cumhurbaşkanı tarafsız olmak zorundadır. 80 milyonun cumhurbaşkanı olmak zorundadır. Başbakanlığın kaldırılmasını hep birlikte istemiyoruz, başbakanlık makamı korunsun. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin yetkilerinin bir kısmının elinden alınıp tek adama verilmesini istiyor musunuz? (Hayır sesleri) O zaman vermeyeceğiz. Biz hayır oyumuzu, onurumuzla, gururumuzla kullanacağız. 16 Nisan’da sandığa giderken ‘Bugün hava çok güzel, arkadaşlar kahvede bekliyorlar, gidip oyun oynayacağım’, ‘Bugün hava çok güzel, davet ettiler, hanımların günü var oraya gideceğiz’ Gitmeyeceksiniz. Yakınımızı, akrabamızı, kim varsa alacağız ve sandığa götüreceğiz. Çünkü bu seçim bir parti seçimi değil, bir kişinin seçimi değil. Bu seçimlerde çağdaş, demokratik parlamenter sistemden yana mıyız yoksa otoriter tek adamdan yana mıyız? Çağdaş, demokratik bir sistemden yana isek gideceğiz, onurumuzla 'hayır' oyunun altına tercihimizi vereceğiz, mührümüzü kullanacağız.”

1982'de Anayasa değişikliğine hayır oyu kullandığını dile getiren Kılıçdaroğlu, “Şimdi çocuklarıma gururla diyorum ki, 12 Eylül darbe anayasasına hayır oyu kullandım. 2010 referandumunda sokak sokak gezdim, 'hayır' deyin dedim. Bu anayasa değişikliği bir darbenin hazırlayıcısı olarak gündemimize geldi. Şimdi Türkiye ayrışmasın, gerginlik yaşanmasın, birlikte yaşayalım, huzur içinde, demokrasi içinde yaşayalım diyorsak 16 Nisan’da gideceğiz ve yine hayır oyunu gururla kullanacağız. Torunlarımıza diyeceğiz ki; bir darbe anayasası getirdiler, ayrıştıran bir anayasa getirdiler. Ben demokrasiyi savundum, torunlarımın geleceğini düşündüm ve o anayasa değişikliğine hayır dedim diyeceksiniz.” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.