Geri kazanım katılım payı tutarları belirlendi

Geri kazanım katılım payı tutarları belirlendi
Yurt içinde piyasaya arz edilen ürünlerden poşetler için satış noktalarından, diğer ürünler için piyasaya sürenlerden/ithalatçılardan tahsil edilecek geri kazanım katılım payı tutarları belirlendi.

Haber: Erhan KARADAĞ / KAMU SON HABER

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca hazırlanan 2872 sayılı Çevre Kanunu uyarınca alınacak geri kazanım katılım payı tutarlarına ilişkin tebliğ, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

Geri kazanım katılım payı tutarları, 1 Temmuz 2023'den itibaren, geçerli olmak üzere aynı listede belirtildiği şekilde tespit edilmesine, 2872 sayılı Çevre Kanununun ek 11'inci madde gereğince karar verildi.

Bu kapsamda, plastik poşet için uygulanacak geri kazanım katılım payı tutarında bir değişiklik olmadı, adet başına 38,5 kuruş olacak.

Binek araç lastikleri için 12 lira, otobüs, kamyon, kamyonet lastikleri için 25 lira 8 kuruş, iş makinası lastikleri için 64 lira, dolgu lastikleri için 30 lira geri kazanım katılım payı alınacak.

Pil gruplarından alınacak geri kazanım katılım payı ise çinko karbon piller ve alkali silindirik pilleri için 12 lira, alkali düğme piller için 19 lira, lityum düğme piller için 64 lira, lityum içeren araç bataryaları için ise bu tutar 92 lira olarak belirlendi.

Madeni yağlar için kilogram başına 300 kuruş, bitkisel yağlarda ise kilogram başına 64 kuruş geri kazanım katılım payı ödenecek.

İlaçlar için ise geri geri kazanım katılım payı, kutu veya şişe başına 6,4 kuruş oldu.

geri.png

Tebliğ ile plastik, metal, kompozit, cam ve ahşap ambalajlardan alınacak geri kazanım katılım payı tutarları da açıklandı.

Buna göre, plastik içecek ambalajlarında adet başına 0,33 litreye kadar 3,84 kuruş, 0,33-0,75 litre arası 7,2 kuruş, 0,75-1,5 litre arası 11,4 kuruş, 1,5 litre ve üzerine 15,48 kuruş, metal içecek ambalajlarında ise adet başına 11,4 kuruş geri kazanım katılım payı alınacak.

Kağıt-karton ağırlıklı kompozit içecek ambalajları ve cam içecek ambalajlarında geri kazanım katılım payı ise adet başına 0,25 litreye kadar 3,84 kuruş, 0,25-0,5 litre arası 7,2 kuruş, 0,5 üzeri 15,48 kuruş olacak. 1 litre-5 litre arası cam içecek ambalajlarında geri kazanım katılım payı 18 kuruş, 5 litre ve üzerinde ise 38,4 kuruş olacak.

Ahşap ambalajlardan alınacak geri kazanım katılım payı ise adet başına 64 kuruş olarak belirlendi.

2-001.png

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.