Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Harun A. Altuntaş

Harun A. Altuntaş

Yazar

General Sergey Şoygu ortadan neden kayboldu

Size bugün özellikle Moskova'da adından sıkça söz edilen Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'dan söz edeceğim. Sergey Şoygu; 21 Mayıs 1955 tarihinde Rusya'nın Tuva bölgesinde Çadaana'da Tuva Türk'ü Sergey Kujuget'in oğlu olarak doğdu.

İlk eğitimlerini Tuva'da alan Şoygu, Krasnoyarsk Polytechnical Institute'den 1977 yılında inşaat mühendisi olarak mezun oldu. 10 yıl kadar inşaat mühendisi olarak görev yaptı, kendisini geliştirdi. 1988 yılında Abakan şehrinde Sovyetler Birliği Komünist Partisi'nde politik hayata başladı ve ardından Genç Komünistler Birliği (Komsomol)'nde birkaç yıl görev aldı. 1990 yılında ata yurdu Sibirya'dan Moskova'ya taşındı. Rusya Federasyonu Devlet Mimarlık Şef Yardımcılığı ve Yapı-İnşaat Komisyonu'nda görev aldı.

1991 yılında Kurtarıcı Kolordu Başkanlığı'na getirildi. Olağanüstü Haller Bakanı olarak Devlet Bakanlığı görevinde bulundu. Rusya halkı nezdinde gözde bir kurtarıcı oldu. Aynı zamanda Rusya Birlik Partisi'nin önemli liderlerinden biri haline geldi. 1999 yılında Rusya'nın kahramanı olarak ödüllendirildi.

Sergey Şoygu, İrina Şoygu ile evlendi ve bu evlilikten 1977 doğumlu "Yuliya" ve 1991'de "Kseniya" adlı iki kızı dünyaya geldi. Sergey Şoygu, dokuz dil bilir. Bunlar arasında Japonca, İngilizce ve Türkçe bulumaktadır.

Verilen ödüller arasında Sırbistan Ortodoks Kilisesi 1. derece St. Sava Ödülü de vardır.

Savaşın en kritik anında Sergey Şoygu, bir anda yok oldu. Dünya Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşta birinci ayı doldururken herkesin kulağı bölgeden gelecek haberlerde. Çatışmalarda Rusya pek başarı gösteremezken Devlet Başkanı Putin'in sağ kolu olan ve onun yerini alabileceği düşünülen Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun ise bir süredir ortalıkta görünmemesi dikkat çekti. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu 11 Mart'tan beri ortalıkta görünmedi. Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın en kilit isimlerinden olan ve Putin'e en yakın mesafede duran Şoygu'nun yokluğu dünya kamuoyunda soru işaretleri yarattı.

Kameraların önünde son görünüşünün üzerinden neredeyse iki hafta geçen bakan için hasta olduğu ve bu yüzden ortalarda olmadığı yorumları yapılsa da Putin'in, en yakınındakiler bile olsa, insanları defterinden silme hızı ve kararlılığı bilindiği için Şoygu'nun yokluğu endişe yarattı.

Şoygu, son olarak Putin'in yanında Sibirya'da, bir Balık avı gezisi sırasında fotoğraflandı. Tarihler 11 Mart'ı gösteriyordu…

66 yaşındaki Şoygu, Rusya'nın en popüler bakanlarından biri. Bunun iki sebebi var: Şoygu, görevi gereği haberlerde adı en çok geçen bakan. İkinci ve daha önemli neden ise adının Putin'in varisi ya da siyasi kulislerde onu darbeyle devirebilecek kişi olarak geçmesi. Yani Şoygu'yu sevenler de Putin'den kurtulmak için umutlarını bir askeri darbeye bağlayanlar da Şoygu'nun yolunu gözlüyor.

Ünlü Rus yayın organlarından "Agentstvo", adını açıklamadığı bir kaynağa dayandırdığı haberinde Şoygu'nun hasta olduğunu; hastalığının da kalbiyle ilgili sorunlara dayandığını iddia etti.

İngiliz Telegraph gazetesi ise Rusya Savunma Bakanlığı'na konuyla ilgili sorularını ilettiklerini ancak yanıt alamadıklarını yazdı.

Putin'in sağ kolu Sergey Şoygu 12 gün sonra ortaya çıktı. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, hakkındaki spekülasyonların ardından 12 gün sonra Güvenlik Konseyi Toplantısına katıldı.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarının ilk günlerinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in düzenlediği Güvenlik Konseyi Toplantısına katılan daha sonraki tüm toplantılarda da bulunan Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, yaklaşık 12 gündür nerede olduğu bilinmiyordu. Sık sık ekranlarda görünen Şoygu'nun bir anda ortalıktan kaybolması beraberinde spekülasyonlar getirirken, birçok kişi Şoygu'nun, Ukrayna'daki başarısızlık nedeniyle Putin tarafından görevden alındığını öne sürmüştü. Bazı kişiler ise Şoygu'nun hasta olduğunu iddia etmişti.

Tüm bu spekülasyonların ardından Şoygu, Putin'in düzenlediği Güvenlik Konseyi Toplantısına katıldı. Önceki toplantıların tümü baştan sonra Rus medyası tarafından yayınlanırken, son yapılan toplantının sadece bir kısmı yayınlandı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Güvenlik Konseyi Toplantısının ardından Rus basınına açıklama yaparak, Şoygu'nun Putin'e operasyonlarla ilgili rapor sunduğunu söyledi. Peskov, "Savunma Bakanı Soygu, özel askeri operasyonun ilerlemesinin yanı sıra insani yardımların sağlanması, kurtarılmış bölgelerde hayati altyapıyı restore etmek ve güvenliğin sağlanması gibi konularda rapor verdi" dedi.

Size bir sonraki yazımda ortadan kaybolan bir başka generalden söz edeceğim. 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları