Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Enise Altınok AVŞAR

Enise Altınok AVŞAR

Vizyon

Gençliğin satılarak çalındığı acımasız bir distopya

Şu sıralar Netflix’in en çok izlenen yapımlarından olan Paradise yani Cennete Yakın, distopya sevenler için tavsiye edilecek bir film. Gelin hikâyesine bir göz atalım.

Cennete Yakın, ‘Aeon’ adlı bir firmanın bağış adı altında insanların ömürlerini satabildiği ileri teknoloji bir sistemi anlatıyor. Aeon insanların isterlerse belli bir ücret karşılığı başkasının ömründen alınan yıllarla daha uzun yaşanabilecek bir dünya kurguluyor. Örneğin filmin başında mülteci kampındaki bir çocuktan 700 bin Euro karşılığında 15 yılını vermesi isteniyor. Böylelikle birileri 15 yaş daha gençleşirken o çocuk da babasına bir dükkân açacak ve Almanya vizesi onaylanacaktır. İşte Aeon hayatta elinde gençliğinden başka seçeneği olmayan insanlardan gençliklerini alıyor sonra da parasından başka seçeneği olmayan insanlara da o gençliği veriyor. Kimileri parasıyla gençleşerek hayatta var olurken kimileri de ömründen eksilterek var olmaya çalışıyor.

Filmin asıl noktası ise bu zaman bağışlarına eşlik eden Max Toma adındaki zaman bağışçısının başına gelenler. Bir gün Max ve eşi evlerinin yanmasıyla sarsılır. Sigorta evlerinin hasarını karşılamazken, ödenmesi gereken dev bir kredi vardır ve eşi Elli, kredi karşılığında hayatını teminat göstermiştir. İşler çıkmaza girer ve Elli’nin ömründen 40 yıl haczedilir. Elli, artık ömrünün son yıllarındadır. Ama eşi Max, duruma seyirci kalmayacaktır.

Bu sürükleyici bilimkurgu filminde ileri teknolojinin ve sosyal adaletsizliğin karanlık yüzü gözler önüne seriliyor.

Filmin ilk yarısını izlemiş biri olarak akıcı ve görsel efektlerin de tatmin edici olduğunu söylemek mümkün. Hikâyeyi ve oyunculukları başarılı bulmuş biri olarak filme şans verilebilir. Öyle ki Netflix’in en çok izlenenler listesinde yer alıyor Cennet’e Yakın.

Bu hafta Cennete Yakın’ın sosyal medyada konuşulan yapımlardan olduğunu gördüm ve vaktim yettiğince yarısını da olsa izledim. Güzel bir film olduğunu düşünüyorum ama daha fazla değerlendirme yapabilmek için tamamını izlemek gerekiyor. Konusunu sizler için yukarıda özetledim.

Gelecek hafta görüşmek üzere hoşça kalın.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları