Galatasaray-Fenerbahçe derbisinin şifreleri

Galatasaray ile Fenerbahçe, 24 Aralık Pazar günü saat 19.00'da Ülker Stadyumu'nda karşı karşıya gelecek.

Heyecanla beklenen o hafta geldi çattı. Ligin iki formda takımı, yarın karşı karşıya geliyor.

Peki maç nasıl bir atmosferde olacak?

Takımlar nasıl bir oyunla sahada olacak?

Milyonlarca insanın aklındaki soru; Galatasaray - Fenerbahçe derbisini kim kazanır?

Pazar günü oynanacak bu derbi, tarihin en ilginç derbi maçlarından birine sahne olacak. Maçın skorunu oyuncuların yapacağı bireysel hatalar belirleyebilir, veya maçın içinde yaşanacak bir olay, maçın yarıda kalmasına da sebep olabilir.

Ama biz, işin futbol kısmına bakacağız. İki takım sahada nasıl bir oyun oynayacak onu analiz edelim. Zira Hangi takımın kazanacağını maç içerisinde yaşanacak taktik savaşları belirleyecek..

İlk Fenerbahçe'den başlayalım..

Fenerbahçe, son lig maçında Kayserispor'la karşı karşıya geldi. Ve maçı 4-3'lük bir skorla kazandı.

Fenerbahçe, stoperlerinin de sakatlanmasıyla beraber özellikle güçlü takımlarla oynadığı maçlarda çok gol yiyor. Galatasaray, kesinlikle Fenerbahçe karşısında gol bulacaktır.

Fenerbahçe'nin hücum hattı Türkiye Ligi'nin en skorer hücum hattı diyebiliriz. İlk 11'in değişmez isimleri İrfan Can Kahveci, Szymanski, Tadic ve Dzeko, ligde çıktıkları her 2 maçtan birinde skora katkı sağladılar. Ancak Fenerbahçe'nin Galatasaray karşısındaki en büyük dezavantajlarından biri hiç şüphesiz orta sahada Fred'in Galatasaray karşısında oynayamayacak olması.

Fred, Fenerbahçe için her şey demek. Orta sahayı toparlayan en önemli parça. Fred'in yokluğunda Fenerbahçe'de o bölgede Crespo ve İsmail Yüksek'in olmasını bekliyorum.

Galatasaray'da ise o bölgede İsmail ve Crespo'yu karşılayacak ikili bence Torreira ve Kaan Ayhan olacak. Torreira ve Kaan'ın uyumunu Şampiyonlar Ligi maçlarında gördük. Fenerbahçe orta sahalarına göre teknik kapasiteleri daha yüksek ve defansif anlamda da ofansif anlamda da Crespo ve İsmail'den iyiler. Bu nedenle yaşanılacak orta saha eşleşmesinin galibi kesinlikle Galatasaray olur...

Fenerbahçe, sahada rakiplerine karşı ofansif bir oyun oynuyor. İsmail hocanın mentalitesi bu. Takımı çok gol atar ama çok gol de yeter. İsmail hocanın takımı hep yediğinden fazlasını atmaya çalışır. Ama bu taktik, senden güçlü takımlara karşı tutmaz.

Galatasaray kağıt Üzerinde bence Fenerbahçe'den güçlü. Ve Fenerbahçe, Galatasaray'a karşı dengeli oynamazsa Galatasaray karşısında birden fazla gol yer. Golü yedikten sonraki pskolojiden de çıkamaz. Ve maç Galatasaray galibiyetiyle biter. Ama Fenerbahçe, dengeli bir oyun oynarsa, topu Galatasaray'a bırakıp geri çekilirse Galatasaray gol atamaz. Fenerbahçe'de gol bulup geriye yaslanır ve maçı kazanır. Kopenhag maçında gördük. Galatasaray geriye yaslanmış takımları açamıyor....

Şimdi geçelim Galatasaray'a...

Galatasaray ligde oynadığı son maçta Fatih Karagümrük ile Rams Park'ta karşı karşıya geldi. Galatasaray, evinde Karagümrük'ü 1-0 yenerek Fenerbahçe derbisine galibiyetle gitti.

Galatasaray'ın kesinlikle en büyük problemi yarattığı gol pozisyonlarında sonuca gidememesi. Galatasaray, sadece ligde değil Avrupa'da da en çok gol pozisyonu yakalayan takım. Ancak bulduğu pozisyonları gole çeviremiyor. Kerem, Zaha, Tete, Barış Alper, ve Mertens Fenerbahçe'nin hücum oyuncuları kadar Galatasaray'a skor katkısı veremiyorlar. Galatasaray'ın en golcü oyuncusu Mauro İcardi. Oda son 3 haftadır yaşadığı sakatlıktan dolayı formsuz.

Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk'un bu soruna bir çözüm bulması gerek. Eğer Galatasaray, bulduğu gol pozisyonlarını bitirebilseydi, şuan Şampiyonlar Ligi'nde gruptan çıkmıştı.

Galatasaray'ın Fenerbahçe'ye göre avantajları ise defansının çok iyi olması. Özellikle akan oyunda gol yemiyorlar. Burada Abdülkerim Bardakçı, Davinson Sanchez ve orta sahanın atom karıncası Lucas Torreira öne çıkıyor. Bu 3'lü Galatasaray savunmasına etten duvar örmüş vaziyette. Kalede de Muslera gibi bir tecrübe olunca, Galatasaray karşısında gol bulmak oldukça zor oluyor.

Eğer Galatasaray, Fenerbahçe'nin bekleri Ferdi Kadıoğlu ve Osayı Samuel'i kilitleyebilirse, Fenerbahçe ileri uca top götüremez. Burada da sahneye Sacha Boey ve Angelino çıkıyor.

Angelino için diyecek söz yok. Fenerbahçe o bölgeden Cengiz Ünder veya İrfan Can Kahveci ile birçok pozisyon bulabilir. Ancak Tadic'in bulunduğu bölgede Sacha Boey olacak. Boey, tartışmasız ligin en iyi beki. Galatasaray, birçok gol pozisyonunu Boey'in getirdiği toplarla yakalayacak. Bu yüzden Galatasaray'ın saha içerisindeki gizli jokeri kesinlikle Sacha Boey olacak.

Galatasaray, eğer Şampiyonlar Ligi'nde Bayern Münih'e karşı oynadığı oyunu Fenerbahçe karşısında oynarsa, Fenerbahçe ceza sahasına kısa paslarla gelerek pozisyon ararsa, Fenerbahçe stoperlerinin de vereceği açıklarla Galatasaray, Fenerbahçe'yi en az iki farkla mağlup eder. Fakat Fenerbahçe, Galatasaray'a karşı kapalı bir oyun oynarsa, Galatasaray'ın işi zora girer....

Pazar günü oynanacak maç heyecan dolu anlara sahne olacak. Sabırsızlıkla bekliyorum....

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları