Foreign Policy: Erdoğan seçim sonucuna müdahale edebilir

Foreign Policy: Erdoğan seçim sonucuna müdahale edebilir
Dünyanın gözü 14 Mayıs’ta gerçekleşecek Cumhurbaşkanlığı seçimine çevrildi. Seçime sayılı günler kala Foreign Policy dergisi, AKP’nin seçim sonucunu değiştirmeye yönelik girişimlerde bulunabileceğini iddia etti.

14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı seçimine sayılı günler kala ABD’deki Foreign Policy dergisinde yayınlanan “Türkiye''de seçimler özgür ya da adil olmayacak ama muhalefet yine de kazanabilir” başlıklı yazıda dikkat çekti. Dergide muhalefetin anketlerde önde olduğu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan''ın siyasi kariyerine son verebileceği belirtildi.

AKP''nin seçim yasasındaki son değişiklikler, muhalefete baskı, ifade özgürlüğüne yönelik keyfi cezalar ve kamu kaynaklarının kullanımı gibi seçim sonucunu değiştirmeye yönelik birçok taktiği elinde bulundurduğuna dikkat çeken Foreign Policy, YSK''ya da ocakta Erdoğan''a yakın yeni bir başkan seçildiğini aktardı. AKP''nin yargı üzerindeki etkisiyle Erdoğan''ın rakiplerini susturmaya çalıştığı belirtilen yazıda, seçim yaklaştıkça muhalefetin silahlı saldırılara bile maruz kaldığı vurgulandı.

“BİR DİZİ TEHLİKELİ SENARYO”

İfade özgürlüğüne ve basına yönelik ceza ve baskıların Erdoğan Türkiye’sinin normali haline geldiği yorumunu içeren yazıda, Erdoğan''ı zayıflatan nedenlere de dikkat çekildi. 6 Şubat depremleri öncesinde Erdoğan''ın en zayıf noktasının Türk ekonomisinin kötü yönetimi olduğunu yazan Foreign Policy, iktidarının tabanını elinde tutmak için birkaç defa ücretleri artırdığını ifade etti.

Muhalefeti seçimlerde bir dizi tehlikeli senaryonun beklediği yorumunu yapan dergi, Erdoğan''ın az farkla kaybetmesi halinde YSK aracılığıyla farkı kapatmaya çalışabileceğini ya da kaybederse sonuca itiraz edebileceğini kaydetti. Yazıda bu riskin seçim ikinci tura giderse daha da artacağı belirtildi.

Yazıda, bu nedenlerle uluslararası toplumun seçimi dikkatle takip etmesi, usulsüzlükler konusunda Erdoğan''ı açıkça uyarması gerektiği de belirtildi. İktidarın barışçıl yolla transferinin Türkiye''de büyük önem taşıdığına vurgu yapan Foreign Policy, ülkede demokrasinin tehlikede olduğu yorumuyla yazıya son verdi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.