Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Harun A. Altuntaş

Harun A. Altuntaş

Yazar

Fevzi Çakmak ve  ailesi

Bugün sizlere Fevzi Çakmak'ın yıllar sonra gözyaşlarıyla açıkladığı hatırasına  konu olan  bir  olaydan bahsedeceğim.

Mareşal Çakmak, Fatma Fitnat Çakmak (1891-30.05.1969) ile evli ve Nigar (1909-21.01.1982) ile Ayşe Muazzez (21.06.1911-17.04.1938) adlarında iki kız çocuk babasıydı. Fatma Fitnat Çakmak 1950 seçiminde eşinin yerine İstanbul adayı olarak Millet Partisi'nin listesinde gösterildi ama seçilemedi.

Yıl 1931.. Atatürk Mareşal Fevzi Çakmak'ın kızı Muazzez'in düğününe katıldı. Evlilik hediyesi olarak 10.000 lira verdi. O dönemde 10 bin lira ne ifade ediyordu derseniz, sıfır kilometre otomobil bin liraydı !..

Düğünlerde daima hatıra mahiyetinde makul hediyeler veren Mustafa Kemal'in bu defa neden böylesine yüksek bir para verdiğine kimse akıl sır erdiremedi.. Sadece Fevzi çakmak bunun anlamını kavramıştı.

Muazzez ciğerlerinden hastaydı, yurtdışında uzun süreli tedavi görmesi gerekiyordu, Fevzi Çakmak'ın bu masrafın altından kalkabilmesi mümkün değildi, damadından maddi yardım isteyemezdi. Bu hayati önem taşıyan açmazın farkında olan Mustafa Kemal, düğün takısıymış gibi, gayet zarif bir yöntemle tedavi parasını vermişti. Doğrudan Mareşal'e vermeye kalksa, kabul etmeyeceğini biliyordu.Şu zarifliğe.inceliğe hayran olmamak mümkün mü?

Ayşe Muazzez Hanım maalesef yakalandığı hastalığı yenemedi ve 1938 de vefat etti.

Diğer kızı Nigar Hanımın evliliğinde çekilen kare Atatürk'ün bilinen en güzel fotoğraflarından biri olmuştur.Fotoğraf Nigar Hanım ve eşi Şefik Bey'in nikahlarında Ankara Palas'da çekilmiştir.Bir dönemin zerafetini yakalayan bu fotoğraf aslında o döneme duyulan hasretin de simgesi olmamış mıdır tıpkı Fevzi Çakmak ve ailesinin Atatürk ile ilişkisi gibi !

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları